Mission: Impossible 8 – Tvůrci pořád neví, jak film skončí

Mission: Impossible 8 – Tvůrci pořád neví, jak film skončí | Fandíme filmu
Paramount Pictures
Zobrazit dalších 17 obrázků
Velké preview: Co ještě zbývá natočit, proč je „Odplata“ rozdělená na dvě části a které nové herce čekáme.

Série Mission: Impossible platí řadu let za značku, na kterou je spolehnutí. Recenzenti chválí, diváci chodí do kina ve velkém. To se trošku zaseklo u Mission: Impossible Odplaty - První části. Kvůli pandemii a velkým ambicím byl film hodně drahý, a ačkoliv se nedá říct, že by diváci neměli zájem, rozhodně chodí méně, než by bylo potřeba. Naštěstí pro diváky, podstatný kus Mission: Impossible Odplaty - Druhé části už je natočený. Je tak vysoce pravděpodobné, že film bude dokončený.

Datum premiéry je aktuálně naplánované na 27. června 2024. A už poněkolikáté není jisté, zda se to datum podaří stihnout. Film měl už tři různé termíny, kvůli covidové pandemii. Aktuálně dokončení snímku ohrožuje herecká stávka, která před pár týdny produkci zastavila. Režisér Christopher McQuarrie v rozhovoru pro Collider řekl, že dokončení natáčení je naplánované na začátek příštího roku. Stávka zřejmě jen tak neskončí, tudíž se termín poslední klapky téměř jistě nestihne. Jestli se bude muset následně odložit premiéra, nebo štáb všechno stačí dokončit, to teprve uvidíme.

Jak je natáčení druhé Odplaty daleko

Jak to s natáčením vlastně vypadá? Začalo v březnu 2022, zároveň se ještě čas od času křížilo s doděláváním scén pro Odplatu - První část. Točilo se v londýnských ateliérech, v Jezerní oblasti severozápadní Anglie (ale je možné, že tady se natáčela pouze scéna závěru prvního filmu), na Maltě, v Jihoafrické republice, na americké letadlové lodi USS George H.W. Bush poblíž italského pobřeží a v Norsku, za polárním kruhem.

Už v téhle sekvenci vězí první potenciální potíže. Kvůli ochraně životního prostředí norské úřady nedovolily filmařům za polárním kruhem točit úplně všechno, co tam točit chtěli. V tuhle chvíli není zřejmé, zda se podařilo úřady nějak přesvědčit, přepsal se scénář, anebo ještě bude třeba sekvenci dotočit na nějaké jiné lokaci. Jinak ale McQuarrie a Hayley Atwell (představitelka Grace) oba přísahají na to, že je natáčení v Arktidě naprosto oslnilo. Mělo by jít o největší sekvenci hraného filmu, která se v Arktidě točila.

Možná právě s arktickou lokací by mohla souviset velká podvodní sekvence, která pro film vznikla. Odplata - První část začíná scénou potopení ponorky Sevastopol, která přenáší mocnou umělou inteligenci, tzv. Entitu. Ponorka se potopila pod ledem v Beringově moři. A Ethan se zřejmě bude k ponorce snažit dostat. McQuarrie říká, že když s Tomem Cruisem připravovali podvodní scény pro Mission: Impossible – Národ grázlů a Na hraně zítřka, nikdy nebyli stoprocentně spokojení. Prý to bylo dané především tím, že neměli dost zkušeností, což už neplatí. Teoreticky bychom tedy tentokrát mohli pod vodou vidět něco opravdu stylového.

Režisér říká, že většina filmu je dotočená. Většina dialogových scén, které provazují snímek dohromady, je hotová. Pořád je ale ještě potřeba se vypravit na jednu mezinárodní lokaci a natočit největší akční scénu. Hlavní akční scénu celého snímku. Je obrovská a prý se nepodobá ničemu, co jsme dosud v sérii viděli. Součástí akce bude většin členů Huntova týmu a pro filmaře jde prý o velikou výzvu.

Konec pořád ještě není pevně daný

A pozor, natočený nejspíš stále ještě není konec. Nebo pokud je, může se změnit. V rozhovoru pro Collider McQuarrie řekl, že zatím neví, jak film ukončí. Vypadá to, že má jistou představu, ale je ochotný ji změnit, pokud jej napadne něco lepšího. Potenciálně se tedy ještě budou točit nové scény pro úplný závěr dvoudílného příběhu.

Jak vůbec došlo k tomu, že je film rozdělený na dvě části? Christopher podle svých slov říká, že od začátku chtěl rozšířit obsazení a všem postavám chtěl dopřát dostatek prostoru. Celou dobu bylo zřejmé, že film bude delší než 147 minut dlouhá Mission: Impossible – Fallout, ale jak délka „Odplaty“ narůstala, tak filmaři rozhodli, že se přestanou snažit všechno násilím nacpat do jednoho snímku a prostě všechno rozdělili na dvě části.

Staré i nové herecké tváře

Když je řeč o šíři obsazení, tak to jen roste. Vracejí se prakticky všechny přeživší postavy z Odplaty – První části. A obsazení se dál rozšiřuje. Angela Bassett se kvůli covidovým restrikcím nemohla vrátit v první Odplatě, ale v té druhé už by se snad objevit měla. Rolf Saxon se po letech vrací jako analytik CIA William Donloe, který se naposled ukázal v úplně prvním dílu série. Hannah Waddingham vystupuje jako členka personálu USS George H.W. Bush. Nick Offerman hraje Sydneyho, velitele ozbrojených sil USA. Holt McCallany ztvárnil amerického ministra obrany Bernsteina. V zatím neodhalených rolích vystupují Janet McTeer, Charles Parnell, Mark Gatiss a Lucy Tulugarjuk. Část fanoušků také stále spekuluje o tom, zda se náhodou v nějaké formě nevrátí Rebecca Ferguson, jako Ilsa Faust.

Na závěr se ještě jednou pojďme vrátit k tomu, jestli se snímek může dokončit včas. Cruise s McQuarriem jsou proslulí tím, že snad všechny své společné filmy točili v záklonu, přepisovali za pochodu a dodatečně předělávali. Christopher zároveň popírá, že by to znamenalo, že jsou s Tomem neřízené střely a vůbec dopředu nevědí, co budou dělat. Vždycky mají jasně rozmyšleno, kam chtějí směřovat. Je to dokonce nutné, protože točí nebezpečné akční scény, které bez precizního plánování vůbec není možné připravit. Pánové se zkrátka nechtějí nechat sešněrovat příliš striktním scénářem a potlačovat inspiraci, kterou přinesou dodatečné okolnosti.

Filmařům do karet hraje několik dalších skutečností. Při natáčení prvního dílu se naučili lépe pracovat s novou technikou, kterou si k práci vzali. Dvojka tedy může jít rychleji od ruky. Před natáčením jedničky navíc na nic nebylo dost času, protože se současně hledaly lokace a psal scénář, zatímco teď snad po řadě přestávek byl (a bude) čas dořešit všechny otázky s předstihem a jakmile hollywoodské stávky skončí, štáb na to vlítne a stihne dostat film do kin v momentálně přislíbeném termínu.

Než se pokračování dočkáme, koukněte alespoň do galerie, na první fotky z natáčení.

Foto: Paramount Pictures / Christopher McQuarrie

Zdroje: Christopher McQuarrie, The Hollywood Reporter, The Guardian, Collider

Galerie: 18

Mission: Impossible 8 – Tvůrci pořád neví, jak film skončí | Fandíme filmu Mission: Impossible 8 – Tvůrci pořád neví, jak film skončí | Fandíme filmu Mission: Impossible 8 – Tvůrci pořád neví, jak film skončí | Fandíme filmu Mission: Impossible 8 – Tvůrci pořád neví, jak film skončí | Fandíme filmu Mission: Impossible 8 – Tvůrci pořád neví, jak film skončí | Fandíme filmu Mission: Impossible 8 – Tvůrci pořád neví, jak film skončí | Fandíme filmu Mission: Impossible 8 – Tvůrci pořád neví, jak film skončí | Fandíme filmu Mission: Impossible 8 – Tvůrci pořád neví, jak film skončí | Fandíme filmu Mission: Impossible 8 – Tvůrci pořád neví, jak film skončí | Fandíme filmu Mission: Impossible 8 – Tvůrci pořád neví, jak film skončí | Fandíme filmu Mission: Impossible 8 – Tvůrci pořád neví, jak film skončí | Fandíme filmu Mission: Impossible 8 – Tvůrci pořád neví, jak film skončí | Fandíme filmu Mission: Impossible 8 – Tvůrci pořád neví, jak film skončí | Fandíme filmu Mission: Impossible 8 – Tvůrci pořád neví, jak film skončí | Fandíme filmu Mission: Impossible 8 – Tvůrci pořád neví, jak film skončí | Fandíme filmu Mission: Impossible 8 – Tvůrci pořád neví, jak film skončí | Fandíme filmu Mission: Impossible 8 – Tvůrci pořád neví, jak film skončí | Fandíme filmu Mission: Impossible 8 – Tvůrci pořád neví, jak film skončí | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest