Box Office: Mission: Impossible 7 je hit, i když s hodně odřenýma ušima

Box Office: Mission: Impossible 7 je hit, i když s hodně odřenýma ušima | Fandíme filmu
Paramount Pictures
Zobrazit další 4 obrázky
Tom Cruise přežil skoky ze skály, ale bude mít co dělat, aby mu vaz nezlomil přepísknutý rozpočet.

Do kin vstoupil jeden z vrcholných snímků léta, Mission: Impossible Odplata - První část. Prvotní výsledky jsou solidní. Do amerických kin distribuce poslala film s předstihem, už ve středu. Za pět dní se podařilo utržit 80 milionů dolarů, což je víc, než za prvních pět dní dokázal libovolný předchozí díl. Čistě za víkend tržba činila 56 milionů. V tomhle směru si lépe vedla předchozí Mission: Impossible – Fallout, nicméně tohle srovnání je spíš taková perlička, v konečném sčítání nebude hrát roli.

Mezinárodně utržil Cruisův akční biják na 70 trzích do neděle dalších 155 milionů. To je víc, než při premiéře zvládl libovolný předchozí film Toma Cruise a také nejlepší mezinárodní start pro sérii Mission: Impossible. Globální úhrn činí 235 milionů. Lze takové příjmy považovat za úspěch? Odpověď zní zároveň: „Ano i ne“.

Odplata – První část“ rozhodně není průšvih. Hravě překoná tržby jiných letošních letních mega filmů, jako jsou Indiana Jones a nástroj osudu, The Flash nebo Transformers: Probuzení monster. Ze snímku jednoznačně nebude výjimečný fenomén, jakým byl loňský Top Gun: Maverick a zdá se, že se úspěch loňského Cruisova hitu na jeho aktuální novinku ani nijak viditelně nepřenesl. A je možné, že se nepodaří překonat ani tržby Mission: Impossible – Fallout, protože před pěti lety Čína dávala zahraničním filmům daleko větší prostor, zatímco teď upřednostňuje vlastní produkci.

Když se pokusíme předpovědět celkové tržby, není vyloučené, že to Mission: Impossible 7 dotáhne někam 700 milionům amerických dolarů. Recenze jsou skvělé, divácké ohlasy taktéž. Na mezidenním nárůstu mezi pátkem a sobotou je patrné, že se mezi návštěvníky kin šíří pozitivní šuškanda. Pokud Mission: Impossile nepřeválcují za týden Barbie a Oppenheimer, může se v USA bez potíží vyšplhat přes 200 milionů. Mezinárodně se sice nemůže opřít o Čínu, ale výsledky jsou dobré v Asii, Austrálii, Evropě i Indii a na mimočínských trzích dokonce o 15% lepší než v případě Falloutu. V Číně je start oproti Falloutu zhruba o 66% slabší. Také se čeká ještě na premiéru v několika dalších zemích, včetně tradičně silného Japonska.

Odplata – Část první tak může reálně utržit 700-750 milionů dolarů, podle toho jak velkou bude trvalkou. To na první pohled vypadá skvěle a řadilo by to tržby „sedmičky“ v rámci série na druhé místo žebříčku. Jenže potíž je v tom, že dosavadní držitel druhé příčky (Mission: Impossible – Národ grázlů milionů) dokázal celkové tržby 682 milionů dosáhnout s asi polovičním rozpočtem! Série je díl od dílu dražší už kvůli inflaci a zvětšujícím se ambicím. Sedmičku ale navíc prodražilo natáčení v časech covidu a natáčení v době, kdy se z Cruisova Top Gunu: Maverick stal tak velký hit, že už mu potom vedení studia Paramount dovolilo naprosto cokoliv.

Podle dostupných informací stála Odplata – Část první kolosálních 291 milionů dolarů. Propagace podobných velkofilmů je vždy drahá, navíc se kvůli covidu natáhla na více než rok. Pravděpodobně stála dalších alespoň 150 milionů. Zhruba polovinu částky z každého prodaného lístku dostávají provozovatelé kin. To znamená, že aby se sedmá Mission: Impossible zaplatila, potřebovala by utržit k 900 milionů dolarů a to by mohla být celkem nesplnitelná mise. Pozitivní je, že tržba z kin bude dostatečně vysoká na to, aby bylo reálné chybějící rozdíl doplatit z následné distribuce na domácím videu a v TV. Při velkém úspěchu sedmičky by navíc těsně navazující osmička mohla do kin přilákat podobně velké množství lidí. A ta by s odeznívajícím covidem snad (i navzdory aktuální stávce hollywoodských herců) mohla být o něco levnější. Série tedy po rozpočtové stránce pro jednou přestřelila, ale pořád ji celkově můžeme vnímat jako úspěšnou.

Konkurence vyklidila Cruisovi pole

Na druhé příčce je až neuvěřitelně Sound of Freedom. Minulý týden byl film na třetí příčce, od té doby si dokázal o 37% polepšit! To je prakticky nevídaná záležitost. Tento víkend z toho bylo v USA dalších 27 milionů a celkem už je utrženo 85 mega. Analytici tak docela nevědí, jak snímek prognostikovat, ale prý není vyloučeno, že nakonec dosáhne v pokladnách až na 200 milionů dolarů. Film o boji proti obchodu s dětmi natočila společnost Angel Studios, jež se zaměřuje primárně na křesťanské publikum a její prioritou je šíření křesťanských hodnot. Tradičně se jí daří vstupenky prodávat ve velkém přímo církevním farnostem, což znamená silné premiéry, ale následně velký propad, protože nikdo další není na snímky zvědavý. V případě Sound of Freedom to neplatí a diváci chodí dál. Film si vede dobře hlavně ve středu a na jihu Spojených států, tedy v baštách konzervativního publika. V pobřežních státech jsou tržby slabší a mimo USA se snímek nejspíš do kin vůbec nedostane. I tak jde o natolik výrazný komerční úspěch, že je docela dobře možné, že do budoucna bude bijáků šitých na míru konzervativnímu publiku vznikat víc.

Horor Insidious: Červené dveře se sice od minulého týdne propadl o 60%, avšak stačilo mu to k utržení dalších 13 milionů. A to znamená třetí příčku víkendového žebříčku. Mimo největší světový trh v Severní Americe se podařilo přidat dalších 21 milionů, přičemž vydatně pomáhají především Filipíny kde už se snímek se šestimilionovými příjmy stačil stát nejúspěšnějším hororem, co se kdy v zemi promítal. Celkové americká tržba dělá 58 milionů, celosvětová 122 milionů. Už teď jde o třetí nejúspěšnější snímek pětidílné série a než „pětka“ s promítáním skončí, docela klidně může své dosavadní předchůdce všechny přeskočit. Není divu, že se chystá spin-off.

Dále je v pořadí již zmiňovaný Indiana Jones a nástroj osudu. Jeho natáčení stálo prakticky stejně jako u Mission: Impossible, avšak po třech týdnech se povedlo zatím utržit celkem jen 302 milionů dolarů. Tohle je prostě propadák, ať se na to podíváte z libovolného úhlu. Víkendová tržba v USA činila 12 milionů dolarů, mezinárodní 17 milionů. Než bude po všem, snímek neutrží v žádném případě víc než 400 milionů.

Následuje animák Mezi živly. Ten slabě začal, ale velice slušně se drží. Oproti minulému víkendu si pohoršil v USA o 13% (tzn. téměř 9 milionů) a ve zbytku světa dokonce jen o 6%. Znovu se tak ukazuje, že po covidové pandemii se na animáky rodinné publikum nevydává ve vlnách, ale postupně. V USA je utrženo 125 milionů, ve zbytku světa 186 milionů. Celkem 311. A dle analytiků to při udržené míře diváckého zájmu může pixarovka dotáhnout někam mezi 400 a 500 milionů. Problémem jsou slabý start a přestřelený rozpočet.

Obě dvě tyhle veličiny naopak velice dobře zvládl jiný animák, který se také stal diváckou trvalkou. Spider-Man: Napříč paralelními světy se promítá sedmým týdnem. Tentokrát z toho v USA bylo dalších 6 milionů a na ostatních trzích něco přes 5 milionů. To dělá skoro 369 milionů v USA a 663 z celého světa. Není vyloučeno, že animák nakonec pokoří sedmisetmilionovou hranici a ve studiu Sony si mohou mnout ruce. Vlastnit práva na Spider-Mana se zkrátka vyplatí.

Na příliš velké náklady doplácejí Transformers: Probuzení šelem. Při šestém víkendu v kinosálech utržit 3,4 milionu, to není ostuda. Celosvětový úhrn 421 milionů také není nic, nad čím by se měli v Paramountu ofrňovat. Zároveň je ale třeba mít na paměti, že snímek stál nepříjemných 200 milionů. Kdyby se bývalo povedlo náklady o 50 milionů stáhnout, mohli bychom se dnes o Probuzení šelem bavit jako o malém hitu. Ale realita je zkrátka jiná.

Na osmé příčce končí komedie Nic ve zlým. Jennifer Lawrence se v žebříčku propadá celkem pomalu, tento víkend přidala do prasátka další 3 miliony. V USA má zatím na účtu 46 milionů, celosvětově 77 milionů. Není vyloučeno, že to nakonec Jennifer dotáhne na kulatou stovku. Vzhledem k nákladům ve výši 45 milionů by to bylo na místě. Konkurenční komedie Joy Ride je oproti tomu vyloženě v háji. Už minulý týden při premiéře si počínala nevalně, teď se propadla o dalších 55% a je to z toho pouze 2,5 milionu. Dosavadní úhrn dělá ani ne 11 mega a komedie skončí jednoznačně ve ztrátě.

Desítku uzavírá Malá mořská víla. Za osmý víkend zvládá přidat do kasičky další více než 2 miliony, a tak celková suma dělá už skoro 548 milionů. I tady platí, že by šlo výsledek chválit, kdyby film neměl otřesný dvěstěpadesátimilionový rozpočet. U The Flashe na 13. příčce snad ani znovu nezmiňujme, kolik tenhle průšvih stál. Film se promítá teprve pátým týdnem, přesto se podařilo za celý víkend utržit jen 720 tisíc a celkový příjem dělá slaboučkých 263 milionů. Víc jak 270 z toho po ukončení promítání nebude. Ostatně už pozítří film zamíří na domácí video.

Příští týden to teprve bude ta pravá divočina, protože o diváckou pozornost budou vedle Mission: Impossible zápolit také Barbie, Oppenheimer a horor Pavučina. Pokud se filmy nepožerou mezi sebou navzájem, mohlo by jít v úhrnu o nejvýdělečnější víkend celých letních prázdnin.

Titulní foto: Mission: Impossible Odplata – První část

Zdroje: Box Office Mojo, The Numbers, Luiz Fernando, Deadline I, II, III

Galerie: 5

Box Office: Mission: Impossible 7 je hit, i když s hodně odřenýma ušima | Fandíme filmu Box Office: Mission: Impossible 7 je hit, i když s hodně odřenýma ušima | Fandíme filmu Box Office: Mission: Impossible 7 je hit, i když s hodně odřenýma ušima | Fandíme filmu Box Office: Mission: Impossible 7 je hit, i když s hodně odřenýma ušima | Fandíme filmu Box Office: Mission: Impossible 7 je hit, i když s hodně odřenýma ušima | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest