Recenze: Ošetřovatel

Recenze: Ošetřovatel | Fandíme filmu
Cher, Adam Sandler a Sylvester Stallone se sešli v jedné zoo, aby tam dělali bordel.

Školní rok nám vedle obnovené premiéry Lvího krále otevře ještě jeden film s mluvícími zvířaty. Ošetřovatel. Možná není tak klasický jako stará Disneyovka, ale zato má všechny zvířecí role namluvené více či méně slavnými herci. No neberte to! Jenže ouha, v našich kinech běží film pouze s dabingem, takže ani Stallona ani Sandlera ani nikoho dalšího z řady slavných herců v jejich zvířecích rolích neuslyšíte. Smůla. I když na druhou stranu těžko věřit, že by slavné hlasy mohly role uřvaných zvířat jakkoliv vylepšit. Ale hezky popořádku.

Griffin (Kevin James) pracuje v zoo a je v tom nejlepší. Protože je na zvířata hodný. A ta ho za to zbožňují. Jenže po letech neúspěchů v lásce začne mít náš hrdina pocit, že musí získat atraktivnější zaměstnání a začne tedy vyhrožovat odchodem ze zahrady. To zvířata nechtějí dopustit, a proto Griffinovi odhalí, že dokážou mluvit a začnou mu s jeho milostným životem radit. Následuje naprosto klasický vzorec: Hrdina ze sebe dělá někoho, kým ve skutečnosti není, zprvu mu to nejde, pak náhle uspěje, jen aby nakonec zjistil, že život v nové kůži mu nesedí, a že ta pravá by po něm přece nikdy nechtěla, aby se kvůli ní změnil.

V Praxi to znamená, že se máme smát hrdinově nemotornosti a sociální inaptibilitě a přitom věřit, že po něm jednou kočky kalibru Rosario Dawson a Leslie Bibb. Griffin je naprosto nemožný už sám od sebe, ale když mu zvířa začnou dávat milostné rady, celá situace ještě vyeskaluje a Kevin James pak často pobíhá po scéně jako vyložený maniak. Najednou se nesmějeme tomu, "jak ten tlouštík legračně padá", ale tomu, jak legračně předstírá opici a močí na veřejnosti.

 

Infantilní přisprostlý humor

Vzniká tak poměrně podivný mix infantilního humoru, který by pravděpodobně měl cílit na děti, ale zároveň je z většiny scén cítit jakýsi perverzní podtón, popřípadě jsou vulgární otevřeně. Takže těžko soudit, komu film doporučit. Opravdu upřímně si ho může užít jedině to dítě (nebo snad ještě hodně znavený, nenáročný divák), ale osobně bych ten film dětem raději nepouštěl.

Takže si to sečteme: Příběh je klasický až hanba a vůbec nic na jeho podání není jakkoliv ozvláštňující či zajímavé. Mluvící zvířata nebyla ve filmech pro dospělé cool asi nikdy a ve dvacátém prvním století už tuplem ne. Vtipy psal pravděpodobně nějaký znuděný nádeník se zálibou v padání a fekální stránce lidského bytí. (Přesněji řečeno, byla to skupinka pěti bezvýznamných scénáristů, kteří všichni do jednoho doposud plodili pouze podobně instantní komedie). A největším dosavadním hitem režiséra Franka Coraciho pak byl Klik - život na dálkové ovládání. Takže pokud jste viděli tuhle průměrnost se Sandlerem, pak víte, co zhruba čekat. I když možná zlatý Klik...

A Ošetřovatel není ani ten případ, kde by blbý scénář a nudného režiséra tahali z bryndy alespoň famózní herci. Kevin James je jelito, které se bude za mrzký dolar na hlavu stavět, ale vtip z toho nebude ani potom, co to udělá s kaťaty u kolen. Rosario Dawson by měla vyměnit manažera, protože skončit v takovéhle unylosti si opravdu nezasloužila. Donnie Wahlberg má ve filmu několikaminutový štěk a Ken Jeong hraje stejně přehnaného gangsta-homo-asiata, jakého hraje ve všech filmech. A co jsem tak zaznamenal na internetu, řadu Asiatů se za jeho chování docela stydí. Slavní dabéři zvířat, jak už bylo řečeno, museli ustoupit českému znění.

 

Radši běžte do skutečné zoo

Pokud se vám předcházející řádky zdají rozhořčené, pak jsem se nechal lehce unést. Ošetřovatel není ve skutečnosti nijak zvlášť strašlivý nebo urážlivý. On je jen strašlivě průměrný a upocený. Jde o prostoduchou komedii bez výraznějšího vtipu, která se snaží zalíbit skrz "obyčejného hrdinu z lidu" a mluvící zvířata. Ani jedno výslednou nudu nijak zvlášť nepovyšuje, od začátku až do konce se jede podle tisíckrát viděného mustru. Pokud by se z filmu vystříhaly lehce připerverznělé momenty, pak by Ošetřovatel mohl uspokojit někde na DVD ty nejmenší diváky, ale v současné podobě jde o jasný zásah vedle, kterým žádný filmový fanoušek neměl mrhat svůj čas.

Naše hodnocení
4/10

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest