Blue Beetle: V DC Films očekávají další velký kasovní průšvih

Blue Beetle: V DC Films očekávají další velký kasovní průšvih | Fandíme filmu
DC Studios
Hrdina v mimozemském super obleku vyhlíží dosud nejhorší tržby z celého světa DC.

Už i šéf Disneyho otevřeně mluví o tom, že Marvel není v nejlepší kondici. Oproti DC je ale pořád v klídku, protože sesterská komiksová značka už nějaké čtyři roky surfuje na vlně průšvihu. Za poslední komerčně úspěšný film z provázaného světa DC (který odstartoval spolu s Mužem z oceli v roce 2013) můžeme označit Shazama! z roku 2019. Ten si nevedl zázračně, utržil v kinech pouze 363 milionů dolarů. Ale zachraňoval jej poměrně nízký rozpočet. Neúspěch Birds of Prey ještě šel považovat za jistou anomálii a Wonder Woman 1984 a Sebevražedný oddíl měly premiéru během pandemie. Black Adam z loňského podzimu však byl regulérní propadák, když s obřím rozpočtem utržil jen 391 milionů.

Zhruba v té době jsme se dozvěděli, že svět DC dostane restart pod vedením nových šéfů Jamese Gunna a Petera Safrana. Stále však zbývalo dostat do kin několik již dokončených filmů, spadajících ještě pod předchozí éru. Shazam! 2 v březnu utržil míň než DC premiéry v době covidu. A The Flash měl rozpočet srovnatelný s Black Adamem, ale v celkovém součtu utrží ještě o několik desítek milionů méně. A to navzdory tomu, že nabízel divákům dva Flashe, dva Batmany, Supergirl i celkem pochvalné recenze.

Jako další jde pod kudlu Blue Beetle a zřejmě to nebude velká nadsázka, když si už teď řekneme, že je snímek dopředu zaříznutý. Analytické předpovědi tržeb jsou sice po pandemii podstatně méně spolehlivé, než bývaly v minulosti, ale i tak musejí manažeři ve Warner Bros. vnímat výhled Blue Beetla jako alarmující. Podle analytického portálu Box Office Pro utrží film při premiéře něco mezi 12 a 17 miliony dolary!

Jestli se předpověď potvrdí, může mít Blue Beetle ještě slabší start než Wonder Woman 1984, která byla během pandemie uvedena pouze do pár kin a souběžně rovnou mířila na video. Celkovou tržbu filmu Box Office Pro na největším trhu v USA odhaduje na 27-55 milionů dolarů. To znamená, že celosvětově snímek utrží o něco víc než dvojnásobek, řekněme 60-130 milionů. Blue Beetle není vyloženě obří projekt, takže výjimečně může jít o vzácný případ, kdy marketingová kampaň komiksového filmu bude stát méně než sto milionů dolarů. Rozpočet se však podle posledních dostupných informací vyšplhal na 120 mega, takže dohromady bude třeba splatit zhruba dvousetmilionovou investici. A až si kina z prodaných vstupenek odkrojí svůj podíl, zůstane Warneru v peněžence příjem cca 30-65 milionů dolarů, což je naprostá tragédie.

Třeba nakonec film v kinech překvapí - Analytici stále dávají určitou naději tomu, že se podaří zburcovat latinskoamerické publikum, které nevidí v kinech každý den superhrdinské filmy s prakticky kompletně latinskoamerickým obsazením. O snímku se nicméně ve srovnání s konkurencí poměrně málo píše, v hlavních rolích chybí výrazné osobnosti, superhrdinu krom naprostých nadšenců nikdo nezná a trailery vypadají jednoduše slabě. Snímek původně vznikal rovnou pro domácí video a v ukázkách je to zkrátka cítit. DC tak na 99% bude muset spolknout další hodně hořkou pilulku a trpělivě čekat na restart. Tomu bude předcházet ještě premiéra Aquamana 2, kterého pro změnu provázejí zprávy o konstantních přetáčkách.

Čerstvý absolvent Jaime Reyes (Xolo Mariduena) se vrací ze školy plný snů o svojí budoucnosti, avšak po návratu domů zjišťuje, že už to tam není takové, jako když odjížděl. Zatímco se snaží najít svoje místo na světě, zasáhne osud a svede jej dohromady s prastarou mimozemskou biotechnologií: Skarabem. Skarabeus si z ničeho nic Jaimeho vybere jako svého symbiotického hostitele. Díky tomu má k dispozici neuvěřitelnou zbroj s nečekanými schopnostmi, které navždy změní Jaimeho život a učiní z něj superhrdinu Blue Beetla.

Původ postavy sahá až do roku 1939, takže je stejně stará jako Batman, nicméně na rozdíl od netopýřího muže, Blue Beetle tehdy ještě nebyl součástí DC. Superhrdina zpočátku vystřídal několik komiksových vydavatelství a až později natrvalo zakotvil u DC. Pod přezdívkou vystupovaly celkem tři postavy – Dan Garret, Ted Kord a Jaime Reyes. Kromě komiksu se Blue Beetle také objevil třeba ve videohře Injustice 2, kde změřil síly s celou plejádou kolegů.

Celovečerní film se zaměří na Reyese, latinsko-amerického středoškoláka, jenž po cestě ze školy s dvojicí nejlepších přátel objeví na opuštěném pozemku polomrtvého skaraba. Brouka si hrdina ze zvědavosti odnese domů a v noci se mu přichytí na páteř, čímž Jaime získá mimozemské brnění, které mu propůjčí rychlost a sílu. Zároveň také může vytvořit zbraně, štíty nebo křídla.

V hlavních rolích Xolo Maridueña, Bruna Marquezine, Belissa Escobedo, George Lopez, Adriana Barraza, Elpidia Carrillo, Damián Alcázar, Raoul Trujillo, Susan Sarandon a Harvey Guillén. Režíruje Angel Manuel Soto, datum premiéry v kinech je pro Česko stanoveno na 17. srpna 2023.

Foto: Warner Bros.

Zdroj: Box Office Pro

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu