Box Office: Nejvíc v pokladnách loupí Dungeons & Dragons

Box Office: Nejvíc v pokladnách loupí Dungeons & Dragons | Fandíme filmu
Paramount Pictures
Zobrazit další 1 obrázek
John Wick už je neoddiskutovatelnou hitovou sérií.

Týden se s týdnem sešel a v kinech je další velkofilmová novinka, Dungeons & Dragons: Čest zlodějů. Studio Paramount má se značkou dlouhodobě velké plány a rádo by vybudovalo celý provázaný svět filmů a seriálů. Jenže jsou pro to předpoklady? Za první víkend film utržil ve Spojených státech 38,5 milionu dolarů a celosvětově 71,5 milionu. To je víc než analytici v posledních dnech předvídali, ale zároveň pořád dost málo pro film, jehož natáčení stálo 150 milionů. Pokud si diváci snímek mezi sebou pochválí a stane se z něj trvalka, podobně jako se to v posledním roce povedlo Top Gunu 2, Avatarovi 2 či Kocourovi v botách 2, pak má „Dračí doupě“ šanci a cesta k další kino budoucnosti je otevřená. Jestli zájem bude klesat stejně rychle, jako se to v poslední době stává komiksovkám, pak si kouzelníci a rytíři musejí nechat na celovečerní filmy zajít chuť a maximálně to mohou zkusit seriálovým stylem.

Na druhé příčce máme Johna Wicka 4. Ten ve druhém týdnu docela výrazně spadl, skoro o 62% oproti premiéře, ale to díky vysokému startu pořád znamená tržbu 28 milionů. To je skoro tolik, co utržila dvojka za první tři dny promítání! Což jen potvrzuje, že se Johnovi podařilo vybudovat silnou fanouškovskou základnu a pozitivními ohlasy lákat do kina i další diváky. V USA už snímek dosáhl na skoro 123 milionů a v kariéře Keanu Reevese to je druhé nejrychlejší překonání stomilionové částky. Mezinárodně je utrženo dalších 122 mega. Dohromady tedy téměř 245 milionů, což je pomalu tolik, co jednička a dvojka utržily dohromady (86 + 174 milionů). Tržby trojky ve výši 328 milionů by mohly být překonány tak do dvou týdnů a aktuální odhady říkají, že by John Wick 4 mohl v úhrnu překonat hranici 400 milionů. Spolu s tím se celá série bude blížit k miliardovému úhrnu. Studio jednoznačně potrvá na tom, aby vzniklo i další pokračování.

Blíží se Velikonoce, takže v nabídce nemůže chybět nějaká ta vějička na křesťany. Tentokrát je to snímek His Only Son, který se snaží nabídnout biblický příběh Abraháma jako epos. Kritikům studio raději film ani nepouštělo, diváci v pokladnách nechali 5,5 milionu. Skoro stejně si vedl Vřískot 6. Ten za víkend utržil 5,3 milionu, celkem má z USA 98 milionů a z celého světa 147 milionů. To znamená, že v USA už byl pokořený jiný letošní hororový hit, M3GAN (95 milionů), a ve světě k překonání M3GAN (176 milionů) směřujeme taktéž. „Šestka“ má také našlápnuto k tomu, aby se stala nejúspěšnějším dílem celé série Vřískot (zatím vede „jednička“ se 173 miliony).

Top pětku uzavírá Creed III, který už je sice na domácím videu, ale stejně si dokázal připsat ve svém pátém týdnu promítání dalších 5 milionů k dobru v USA a necelé 3 miliony z dalších zemí. Úhrnem to dělá skoro 149 milionů ze Států, dalších 110 ze zbytku světa, celkem necelých 259 melounů. Odhady analytiků snímku předpovídají v závěrečném úhrnu 270-290 milionů. Ale zatímco Creed se může opájet vlastním úspěchem, přesně na opačném konci spektra je Shazam! Hněv bohů. Ten už jenom hlemýždím tempem dokončuje svou smutnou pouť kinosály. Ve třetím týdnu promítání opět výrazně spadl oproti týdnu předchozímu a za víkend utržil v USA už jen 4,7 milionu a mezinárodně dalších asi 7 milionů. Celkem to máme 53 milionů v Americe, 66 ve zbytku světa a chaboučkých 119 míčů celkem. To znamená, že by komiksovka nakonec mohla utržit méně, než za kolik se natáčela! Když si uvědomíme, že z každé prodané vstupenky studio dostává zhruba polovinu a ještě bylo potřeba zaplatit možná až sto milionů za propagaci, tak před sebou máme rázem hodně nepříjemný obrázek toho, jak mizerně si Shazam 2 vede.

Sedmou příčku víkendu máme nenápadný malý snímek A Thousand and One, který utržil 1,8 milionu a nejspíš zmizí stejně rychle, jako se v žebříčku objevil. Osmička patří dinosauří sci-fi 65. Ta tentokrát vykázala 1,8 milionu a celosvětově má dosud na kontě necelých 55 mega. Slabý výsledek pro slabě hodnocený film. Možná z toho nebude ani symbolických 65 milionů při finálním sčítání. Ant-Man a Wasp: Quantumania byl hodnocený o něco lépe, ale zároveň od něj kritici i diváci čekali mnohem víc. Když máte všechny prachy světa, za sebou patnáct let zkušeností a svým způsobem točíte jednatřicátý díl série, tak prostě na „jakž takž“ výkon nemáte nárok – musíte jednoznačně usilovat o perfekcionismus. Sedmý víkend v kinech znamenal pro poslední marvelovku 1,2 milionu k dobru. Celkem to dělá z USA 212 a globálně sotva 472. V poměru k vynaloženým nákladům a očekáváním prostě ostuda a jeden z hlavních důvodů, proč Disney v Marvelu nastartoval spoustu změn.

Desítku uzavírá další křesťanský film, Jesus Revolution. Revoluce utržila v šestém týdnu promítání další milion a 51 jich diváci utratili celkem. Hrdina s křížkem ve znaku na americké publikum prostě zabírá. A pak ještě telegraficky: Kocour v botách 2 už má globálně na kontě 478 milionů - víc než Ant-Man 3! Avatar 2 je už notnou chvíli na domácím videu, ale stejně utržil dalších více než 800 tisíců. V USA to celkem dělá téměř 682 milionů, celosvětově 2,311 miliardy. A Všechno, všude napořád několik týdnů po vítězství na Oscarech vydělává už jen drobné, ale připomeňme si, že více než rok starý film skončil svoji cestu v kinech původně zhruba na 100 milionech dolarů a díky oscarovému tažení to nakonec dotáhl prakticky na 130. I když byl snímek dávno dostupný na domácím videu. Skvělá vizitka a skvělá odměna pro nadšenecký tým maličkého studia A24.

Titulní foto: Dungeons & Dragons: Čest zlodějů

Podklady a foto: Box Office Mojo, Luiz Fernando

Galerie: 2

Box Office: Nejvíc v pokladnách loupí Dungeons & Dragons | Fandíme filmu Box Office: Nejvíc v pokladnách loupí Dungeons & Dragons | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest