Duna: Třetí díl je podle posledních informací v plánu

Duna: Třetí díl je podle posledních informací v plánu | Fandíme filmu
Warner Bros.
Vesmírný epos může dorůst do ještě širších rozměrů.

Nedávno byl zveřejněný nový trailer pro Dunu: Část druhou. Dobře informovaný zpravodaj Deadline při jeho sdílení přidal komentář, který okamžitě upoutal pozornost. V článku stojí, že je Duna: Část druhá prostředním filmem plánované filmové trilogie. Konkurenční The Hollywood Reporter k obdobnému příspěvku připsal, že režisér Denis Villeneuve má o natáčení třetího zájem, ale zelenou od studia zatím projekt nedostal.

Když si to rozebereme, tak je pravda, Denis v minulosti uváděl, že by rád zfilmoval román Spasitel Duny (Dune Messiah), který přímo navazuje na román Duna, z něhož vychází Villeneuveovy dva dosavadní filmy. Ani v případě Duny: Části druhé nebyl snímek odsouhlasený studiem dopředu a ve Warner Bros. natáčení schválili teprve v momentě, když si ověřili, jak si u diváků a kritiků povede „jednička“. Tudíž to, že „trojka“ momentálně není schválená až tak nevadí. Otázkou zůstává vlastně jen to, zda Deadline vychází ze zákulisních informací, podle nichž je skutečně zájem v sérii pokračovat, anebo jen autor příspěvku doplnil do textu svůj osobní předpoklad a jednoznačně to neodlišil.

Mohou následovat spoilery pro Dunu a Dunu: Část druhou!

Zfilmování Spasitele Duny by dávalo smysl. V příběhu je znovu klíčovou figurou Paul Atreides, jeden z hlavních hrdinů Duny. Zároveň v příběhu vystupuje celá řada známých postav, jmenovitě Chani Kynes (Zendaya), Gaius Helen Mohiam (Charlotte Rampling), Irulan Corrino (Florence Pugh), Stilgar (Javier Bardem) a v jisté formě také dříve zesnulý Duncan Idaho (Jason Momoa). A dost možná na nějaké další zapomínám. Příběh je dovyprávěný až do konce Paulovy vlády, takže ačkoliv je sága Duny daleko širší a rozvětvenější, jedna celá její kapitola by byla filmovou sérií odvyprávěná.

Tady je knižní synopse Spasitele Duny: Paul Atreides, zvaný teď převážně Muad'dib, je absolutním pánem světa – a zároveň obětí své vlastní předzvěstné schopnosti, která z něj v očích jeho poddaných udělala boha. Na Arrakis přijíždějí tisíce poutníků, aby se poklonili novému spasiteli a jeho sestře Alii. Fremenská vojska šíří vesmírem hrůzu a zkázu a ničí všechno a všechny, kdo se Paulovi postaví do cesty. Bývalé mocnosti, dnes do značné míry zbavené své moci, se ale nehodlají jen tak vzdát: Bene Gesserit, Gilda a Tleilaxané připravují tajné spiknutí proti božskému vládci – a silného spojence mají v jeho vlastní domácnosti: Paulovu manželku Irulán, dceru bývalého vládce Shaddama, která svému manželovi trpce vyčítá, že s ní nechce mít děti. Na scénu vstupuje tajná zbraň – ghola Hayt, Tleilaxany znovuoživený Duncan Idaho, který přináší svému staronovému vládci zkázu.

V galerii najdete nejnověji zveřejněné fotky z filmu.

Duna vypráví příběh Paula Atreida, jehož rodina přijme kontrolu nad pouštní planetou Arrakis. Na té žijí obří červi, kteří vylučují vzácné koření, jež prodlužuje život a dává lidem psychické schopnosti, díky kterým je možné bezpečně pilotovat rychlé mezihvězdné lety. O kontrolu nad planetou je tak mezi urozenými rody enormní zájem. Paulova rodina je zrazena, a tak mladému šlechtici nezbývá než vést povstání původních obyvatel pouštní planety a získat nadvládu nad Arrakis zpět. Tématy románu jsou politika, náboženství a vztah člověka k přírodě. První knihu následovala celá řada pokračování, komiksů či videoher, takže chystané filmy a TV seriály budou mít odkud čerpat.

Režíruje Denis Villeneuve, scénář napsal Eric Roth. V hlavních rolích hrají Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Oscar Isaac, Dave Bautista, Stellan Skarsgård, Charlotte Rampling, Zendaya, Jason Momoa, Josh Brolin, David Dastmalchian Chang Chen a Javier Bardem. Datum české a slovenské premiéry je stanovené na 14. 10. 2021.

Foto: Duna: Druhá část

Zdroje: Deadline, The Hollywood Reporter

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest