Šéf DC Studios James Gunn si myslí, že tvůrci komiksovek zlenivěli

Šéf DC Studios James Gunn si myslí, že tvůrci komiksovek zlenivěli | Fandíme filmu
Warner Bros.
Režisér Strážců Galaxie či příštího Supermana si nemyslí, že se komiksovek točí moc, ale má vůči současné produkci zásadní výhrady.

V letošním roce bylo uvedeno zatím pět komiksových filmů. Úspěšné byly dva – Strážci Galaxie 3 a Spider-Man: Napříč paralelními světy. Ant-Man 3, Shazam 2 a The Flash se předháněli v tom, jak moc pohořeli. V loňském roce se také komiksovky nemohly pochlubit jednoznačně pozitivním přijetím. Seriálová nabídka je široká, ale o velkých hitech, jimž by se věnovala taková pozornost jako Boji o moc, The Last of Us nebo Yellowjackets se mluvit nedá. Dorazila snad konečně „únava z komiksů“ jíž se tak často vyhrožuje, kdykoliv někdo dostane pocit, že komiksovek vzniká hodně?

Na tohle, jestli je komiksů moc, dostal otázku také James Gunn, jeden z dvojice současných šéfů DC Studios, jehož si do svého podcastu pozval jeho kamarád Michael Rosenbaum. Ten shodou okolností hrál Lexe Luthora ve starším seriálu Smallville, který byl ve svojí době často jediným superhrdinským příběhem, co byl po mnoho měsíců v televizi nebo kinech k vidění. Gunn na dotaz odpověděl:

Ano, myslím, že je jich příliš mnoho. Ale nemyslím si, že je to…Vlastně nejde ani tak o to, že by jich bylo moc. A ano... v DC si dáme pozor, abychom se nepřepínali. Budeme si dávat velký pozor na to, co vydáváme a dohlédneme na to, aby bylo vše tak dobré, jak jen může být… Myslím si [že hlavní problém tkví v tom], že vypravěči superhrdinských příběhů zlenivěli. Dospělo to do stavu, kdy si prostě řeknou: 'Je to superhrdina, tak o něm natočíme film.' Anebo: 'Ohó, natočíme pokračování, protože první díl si vedl docela dobře,' a nepřemýšlejí o tom, co je na konkrétním příběhu výjimečného. Čím se ten příběh odlišuje od ostatních. Co je jeho jádrem. Co je na dané postavě důležitého. V čem se daný příběh natolik odlišuje od ostatních, že divákům v kinech nebo v televizi dá něco, co jim tam chybělo“.

Osobně s Gunnem souhlasím. Problém není v komiksovkách jako takových. Potíž je v tom, že si někteří producenti (manažeři studií) myslí, že už jen superhrdinský žánr je samospásný. To možná platilo pro ten Smallville, kdy fanoušci komiksů byli po příbězích nadlidí tak vyhladovělí, že vzali zavděk prakticky čímkoliv. Dnes už viděli diváci tolik vynikajících komiksovek, že samotné téma nestačí. A možná už nestačí ani to, když jej zpracujete solidně. Buď jej musíte zpracovat naprosto fenomenálně, nebo v jeho rámci nabídnout úhel pohledu, který je pro diváky prozatím neotřelý. Ideálně pak obojí.

Určitě je super, že má James jakožto nový ředitel studia k věci takový postoj, na druhou stranu vyvolává jisté obavy, že jej vyjádřil zrovna v době, kdy v kinech silně pohořel The Flash. Tedy film, který Gunn v minulosti chválil. Máme se tedy bát, že Jamesův čuch na kvalitu není ideální a navzdory nejlepším úmyslům bude do budoucna podporovat snímky, které ve skutečnosti jeho kritéria vůbec nenaplňují? Anebo se jen vyjadřoval diplomaticky, aby při nástupu do nové funkce hned nepůsobil jako šéf, který je ochotný potopit svoje „podřízené“? Na první filmy a seriály připravené kompletně pod Gunnovým dohledem si ještě počkáme, takže to bude nějakou dobu trvat, než v praxi uvidíme, zda své ideály dokáže také naplňovat.

Titulní foto: The Flash

Zdroj: Inside of You with Michael Rosenbaum

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest