Zlaté glóby procházejí zásadní proměnou

Zlaté glóby procházejí zásadní proměnou | Fandíme filmu
HFPA
Druhá nejznámější cena vedle Oscarů už nechce být pro smích.

Zlaté glóby dlouhodobě platí za druhou nejprestižnější filmovou cenu hned po Oscarech. A to navzdory tomu, že jde o cenu historicky pofidérní. Zatímco o Oscarech rozhodují tisíce filmových profesionálů, Glóby rozdávala HFPA (Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu) úzká skupina vesměs nepodstatných novinářů nevalné pověsti, kteří často ani nevykazovali žádné podstatné publikační výstupy. Členové byli pouze z několika zemí a dost homogenní. Bylo veřejným tajemstvím, že se o vítězích nezřídka rozhoduje na základě úplatků. Předávání Glóbů se však kdysi dávno povedlo stát jedním z nejsledovanějších televizních pořadů. Díky tomu Hollywood cenu vnímal dlouhá léta jako velmi vlivnou a pomáhal ji udržet při životě.

Teprve začátkem roku 2021 se do rozpačité ceny začalo pořádně šťourat a HFPA se následně začala dušovat, že se obrodí. Proces reforem se naplno nastartoval na podzim roku 2021, kdy byl do pozice dočasného CEO HFPA instalovaný Todd Boehly, šéf holdingové společnosti Eldridge. Ta vlastní produkční společnost Dick Clarke Productions, která už několik desetiletí vyrábí slavnostní televizní předávání Zlatých glóbů. Boehly přišel s plánem na profesionalizaci Zlatých glóbů, jenž má ceně garantovat, že se jí po několika letech skandálů navrátí v minulosti požívaná prestiž.

Teď definitivně doběhl proces, který členové HFPA před časem schválili. Organizace HFPA se rozpouští. Licenci na Zlaté glóby od ní kupují Dick Clarke Productions a Eldridge. Vzniká nová separátní společnost Golden Globe Foundation, která přebírá dosavadní charitativní činnost HFPA. Zlaté glóby přestávají fungovat na půdorysu neziskové členské organizace a staly se komerčním podnikem.

Cílem Dick Clarke Productions je přinášet „nejdynamičtější předávání cen v celosvětovém televizním vysílání“. Vše nasvědčuje tomu, že hlasovat o cenách nadále bude skupina 310 hodnotitelů, která do současného složení dorostla postupným přidáváním nových členů, které vyvrcholilo letos v dubnu. Částí tělesa je prapůvodních několik desítek členů HFPA, jež doplnili další novináři z opravdu celého světa. Vybíráni byli na základě přihlášky a odevzdaných ukázek svojí práce v médiích. Z široké nabídky kandidátů vybrala konečný seznam volitelů „komise složená převážně z lidí zvenčí, nezávislých novinářů a filmových profesionál“. Důraz se při skládání hlasujícího tělesa kladl na rozmanitost, takže v tuhle chvíli hlasují novináři z celkem 76 zemí, pouze 42% z nich jsou běloši a 17% se otevřeně hlásí k LGBTQ.

Právě tohle hlasující těleso by mělo rozhodovat o tom, kdo dostane příští Zlaté glóby, které budou předávány 7. ledna 2024. Pro slavnostní večer se zatím nepodařilo domluvit partnerskou televizní stanici.

Na první pohled se zdá, že Zlaté glóby dovršily svůj interní transformační proces, hlavním úkolem teď bude zapracovat na vlastní atraktivitě a relevanci. Loni se slavnostní předávání v televizi vůbec nevysílalo, v letech 2021 a 2023 přenos zaznamenal extrémně nízkou sledovanost ve výši 6,9 a 6,3 milionu diváků, oproti posledním zhruba pětadvaceti letům, kdy se divácký zájem pravidelně přibližoval dvacetimilionové hranici. Téhle metě už se přestávají přibližovat i samotní Oscaři, takže je pro Glóby při současných diváckých návycích asi nedosažitelný, ale ceremoniál musí v nejbližších několika letech jednoznačně ukázat vzestupnou trajektorii, jinak Glóbům hrozí, že skutečně zaniknou, jak to vypadalo před tím, než se pustily do svých reformních snah.

Foto: HFPA

Zdroje: Eldridge, HFPA, Washington Post, Variety, The Hollywood Reporter, Deadline

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest