Zemřela Tina Turner (1939-2023)

Zemřela Tina Turner (1939-2023) | Fandíme filmu
Warner Bros.
Slavná zpěvačka, Entity z Šíleného Maxe a dómu hromů a hlas bondovské písně Goldeneye už není mezi námi.

Dnes, ve středu 24. května odešla ve věku 83 let slavná zpěvačka Tina Turner. Po dlouhé nemoci zemřela pokojně ve svém domově ve švýcarském Küsnachtu, nedaleko Curychu. Médiím to vyjevily její zástupci. Už v posledních letech na tom nebyla zdravotně příliš dobře, prodělala rakovinu, mrtvici a selhání ledvin.

Narodila se roku 1939 jako Anna Mae Bullock v Tennessee, do zemědělské rodiny. Měla dvě sestry, s nimiž však nestrávila nejútlejší dětství, protože rodina byla během druhé světové války rozdělena. Když jí bylo jedenáct, matka bez varování utekla od svého násilnického manžela. Ten ji záhy i se sestrami poslal žít k babičce. Ta jí v šestnácti zemřela. Přestěhovala se tedy k matce, dokončila střední školu a nějaký čas pracovala jako zdravotní sestra.

Spolu se sestrami začala navštěvovat noční kluby v St. Louis, kde poprvé slyšela hrát svého budoucího manžela Ika Turnera. Ten ji od roku 1957 nechal vystupovat se svou kapelou a roku 1958 se objevila na první nahrávce. Skrz několik příležitostí se vypracovala do pozice hlavní zpěvačky Ikovy kapely a začala užívat koncertní jméno Tina Turner. Nahrávala pod ním poprvé v roce 1960. Spolu s Ikem slavila úspěchy od druhé poloviny šedesátých do první poloviny sedmdesátých let. Nahráli spolu hity jako River Deep – Mountain High nebo Proud Mary. Od roku 1962 do roku 1978 byli sezdaní. V 70. letech začal mít Ike problémy s drogami a roku 1976 došlo během cesty na vystoupení mezi párem k fyzické potyčce, po níž Tina od manžela utekla a zažádala o rozvod.

Zbytek 70. let byl pro zpěvačku náročný, když se snažila dokončit rozvod, uchytit se jako sólová umělkyně a vyplatit se z dluhů, které vznikly po tom, co nevyrazila s Ikem na předem smluvené turné. Začátkem 80. se však stala jednou z prvních černošských umělkyň, které se dostaly do vysílání začínající MTV. Definitivně prorazila s písní Let's Stay Together z roku 1983. Na základě jejího úspěchu dostala možnost natočit album Private Dancer. To slavilo masivní úspěch a z Tiny se definitivně začala stávat globální superstar.

Ve 44 letech byla nejstarší ženou, která se jako sólová umělkyně dokázala vyšplhat do čela prestižního žebříčku Billboard. V roce 1988 pokořila se 180 tisíci diváky rekord v největším koncertě sólového umělce. Nazpívala řadu úspěšných hitů, jako jsou What's Love Got to Do with It,Private Dancer "Better Be Good to Me", ", ")", "Typical Male", "The Best", "I Don't Wanna Fight", Tonight, či It’s Only Love. Prodala více než 100 milionů desek, získala řadu cen Grammy a vysloužila si přízviska jako královna rock’n’rollu či rocková babička.

Filmoví diváci ji mohou znát z Taking Off Miloše Formana, kde vystupovala ještě s Ikem Turnerem. Větší hereckou roli měla ve snímku Tommy (1975), ale především v Šíleném Maxi a Dómu hromů, kde představovala nekompromisní vládkyni Bartertownu. Následně ještě dostala cameo v Posledním akčním hrdinovi s Arnoldem Schwarzeneggerem (1993). V tom samém roce byl uveden také snímek What's Love Got to Do with It (u nás distribuovaný pod názvem Tina Turner), jenž byl inspirovaný zpěvaččiným životem. Hlavní roli ztvárnila Angela Bassett, Ika Laurence Fishburne. Oba dva byli nominovaní na Oscara. Pěvecké party odvedla Tina osobně. Roku 1995 dostala příležitost nazpívat titulní píseň bondovky Zlaté oko (Goldeneye). A v roce 2021 její osobnost přiblížil dokument Tina, který si můžete přehrát na HBO Max a dozvědět se o zpěvaččině životě ještě mnohem víc.

Čest její památce a upřímnou soustrast pozůstalým.

Titulní foto: Šílený Max: Dóm hromů

Zdroj: Reuters

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest