Zemřel Christopher Plummer, nejstarší vítěz Oscara v historii

Zemřel Christopher Plummer, nejstarší vítěz Oscara v historii | Fandíme filmu
Lionsgate
Dlouhověký herec ze snímků jako Za zvuků hudby, Insider, Vzhůru do oblak, Začátky nebo Na nože už není mezi námi.

Ve věku 91 let dnes (v pátek, 5. února) zemřel doma v americkém Connecticutu herec Christopher Plummer. Jeho manželka Elaine Taylor pro New York Times uvedla, že hollywoodský velikán zemřel po pádu, následkem úderu do hlavy.

Christopher se narodil 13. prosince 1929 v kanadském Torontu v rodině obchodníka s akciemi a sekretářky. Rodiče se záhy rozvedli a Christophera vychovávala jeho matka. Hraní se začal věnovat na střední škole, po tom, co jej oslovil výkon Laurence Oliviera v Jindřichovi V. Díky školní inscenaci Pýchy a předsudku udělal v Montrealu dobrý dojem na místního kritika, který mu pomohl v 18 letech proniknout mezi dospělé divadelníky. Po několika letech v divadle v roce 1953 poprvé debutoval v televizi, v Othellovi. Tu a tam se objevil v nějakém filmu, ale především začal vystupovat v New Yorku na slavné Broadwayi.

Plummerova filmová kariéra definitivně odstartovala v roce 1958, když jej Sidney Lumet obsadil do dnes už pozapomenutého snímku Stage Struck. Ve stejném roce byl také poprvé nominován na televizní cenu Emmy za televizní film Little Moon of Alban. Velký zlom přišel v roce 1965, kdy si zahrál hlavní roli v muzikálu Za zvuků hudby, který dostal pět Oscarů a ve své době se stal komerčně nejúspěšnějším filmem všech dob, dokonce překonal legendární Jih proti severu. Sám Plummer však snímek příliš rád neměl a v rozhovorech se mu dlouhodobě snažil vyhýbat. V 60. letech, v roce 1969, se ještě stihl stát členem širokého obsazení Bitvy o Británii.

V 70. letech mezi jeho nejvýraznější počiny patří Muž, který chtěl být králem, kde stanul po boku Seana Conneryho a Michaela Cainea, a Návrat Růžového pantera, kde si zahrál s Peterem Sellersem. Oba dva filmy byly uvedené v roce 1975. V 80. let jeho práce do historických análů nevstoupila, o to zajímavější to bylo v letech 90.

Už v roce 1991 si zahrál Klingona ve Star Treku VI: Neobjevené zemi. V roce 1992 přišel Malcolm X Spikea Lee, o dva roky později Vlk Mika Nicholse, rok na to 12 opic Terryho Gilliama a v roce 1999 Insider: Muž, který věděl příliš mnoho od Michaela Manna. A po přelomu letopočtu přišla ještě větší nálož, jako by s postupným zráním byl Christper pro Hollywood zajímavější a zajímavější. Mezi ty výraznější kusy patří: Čistá duše (2001), Lovci pokladů (2004), Alexandr Veliký (2004), Syriana (2005), Nový svět (2005), Spojenec (2006), Vzhůru do oblak (2009), Imaginarium Dr. Parnasse (2009) a především Poslední neděle (2009), za kterou byl Christopher nominovaný poprvé na Oscara. Záhy přišla první oscarová výhra za snímek Začátky z roku 2011. Stal se tak v 81 letech vůbec nejstarším hercem, který kdy ocenění dostal.

Ze závěru kariéry pak stojí za zmínku ještě spolupráce s Davidem Fincherem, se kterým natočil Muže, kteří nenávidí ženy (2011). Potom Všechny prachy světa Ridleyho Scotta, kde na poslední chvíli nahradil Kevina Spaceyho, jenž byl ze snímku po svých osobních skandálech vystřižený. Předloni byl vynikající v detektivce Na nože a jeho úplně posledním počinem se stane hlasová role v animáku Heroes of the Golden Masks, jenž by měl být uvedený letos.

Po Christopherovi zůstala jeho manželka Elaine a dcera Amanda. Upřímnou soustrast rodině i bližním, čest jeho památce.

Foto: Lionsgate (snímek Na nože)

Zdroj: New York Times

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest