Box Office: John Wick 4 rozmlátil v kinech konkurenci na padrť

Box Office: John Wick 4 rozmlátil v kinech konkurenci na padrť | Fandíme filmu
Lionsgate
Zobrazit dalších 7 obrázků
Shazam klesá, Vřískot a Creed se drží, John Wick přepisuje historické zápisy.

John Wick 4 měl jít do kin už v roce 2021. Kvůli covidu se nejen protáhlo natáčení, ale také byla odložena premiéra. A studio Lionsgate dobře udělalo, protože aktuálně se do kina na nový díl série diváci vypravili v plné síle.

Jen ve Spojených státech utratili diváci za vstupenky přes 73 milionů dolarů. To je nejlepší premiéra hraného filmu s Keanu Reevesem od Matrixu Reloaded, který utržil před 20 lety ještě skoro o 20 milionů víc. Dále jde o nejúspěšnější premiéru mládeži nepřístupného filmu od začátku pandemie. (Dosud jí byl Halloween zabíjí s necelými 50 miliony). Dále jde o druhou nejlepší letošní premiéru na americkém trhu, po Ant-Manovi 3 (106 milionů). Také jde o historicky desátou nejlepší premiéru měsíce března. A John Wick 4 se může pyšnit tím, že je to teprve popáté v historii, kdy nějaká série měla alespoň čtyři díly a každý další utržil při premiéře v kinech víc, než ten předcházející.

Mezinárodně utržil snímek teď do neděle zatím 64 milionů. To je víc, než analytici dopředu předvídali. John Wick 4 byl nejnavštěvovanějším filmem na všech 71 trzích, na nichž byl tento týden uveden. Vedle USA na Keanu Reevese diváci nejvíc chodili v Británii (6,7 milionu), Německu (5,5) a Austrálii (4,7). Dohromady celosvětově má zatím John Wick 4 utrženo přes 137 milionů, což nejlepší Reevesova globální premiéra od Matrixu Revolutions a už teď 8. nejúspěšnější film letošního roku (5. nejlepší hollywoodský).

Film stál zatím z celé série nejvíc, 100 milionů dolarů, ale zatím vše nasvědčuje tomu, že by se investice měla vrátit. Protože pokud se čtyřka bude v pokladnách držet alespoň stejně tak dobře, jako předchozí díly, utrží nakonec 400-450 milionů. Snad to vyšle Hollywoodu ten správný signál, že se vyplatí dát nadšeným tvůrcům rozumný rozpočet (jednička stála 20 milionů) a dopřát jim prostor, ať si zkusí od podlahy postupně vybudovat svůj vlastní divácký hit.

Na druhé příčce žebříčku návštěvnosti je Shazam! Hněv bohů. Krom druhého místa se nemá čím chlubit. Při druhém víkendu si v USA připsal necelých 10 milionů, což znamená pokles o téměř 68% oproti už tak slabému víkendu prvnímu. První Shazam! měl výrazně lepší premiéru a ve druhém týdnu spadl jen o 54%. Jen několik málo DC komiksovek z éry Muže z oceli propadlo druhý týden víc: Batman v Superman o 69%, nicméně po té, co při premiéře film utržil 166 milionů (181 za prodloužený sváteční víkend) a ve druhém víkendu 51 milionů, tedy víc než Shazam 2 při premiéře… Druhý film, který se o druhém víkendu propadl hůř, byl Sebevražedný oddíl Jamese Gunna, ten poklesl dokonce o 71 procent. Nicméně v létě 2021 provoz kin ovlivňoval covid a film byl uvedený ve stejný den do kin i na HBO, takže se s ním Shazam v žádném případě nesmí chtít srovnávat.

Mezinárodně přihodil Shazam 2 za víkend dalších 12 milionů, což je pokles o 65% oproti minulému týdnu. V USA je celkem utrženo 46 milionů, ve zbytku světa 56 milionů. Dohromady tedy 102 milionů a analytici odhadují, že se úhrnná tržba zastaví někde na 150 milionech. To by znamenalo nejhorší tržbu ze všech dosavadních „DCEU“ filmů, kdy i Wonder Woman 2 a Sebevražedný oddíl Jamese Gunna utržily víc, ačkoliv šly souběžně do kin a na HBO. Prostě se bavíme o katastrofě, ať se na zájem o druhého Shazama koukáme z jakéhokoliv úhlu pohledu.

Třetí místo patří Vřískotu 6. Ve Státech při svém 4. víkendu promítání utržil dalších 8 milionů, celkem už má ze zámoří skoro 90. Zbytek světa potom hlásí dalších 49 milionů. To znamená prozatímní globální úhrn 139 milionů a potenciál v konečném součtu skončit někde u 180. Šestka tedy má našlápnuto k tomu, aby pokořila 173 milionů jedničky a dosáhla na nejvyšší tržby v rámci celé dosavadní série. Další díl na sebe nenechá dlouho čekat.

Na čtvrté příčce je podle většiny zdrojů Creed III. Promítá se už čtvrtým týdnem a tentokrát dokázal utržit solidních 8 milionů. Celkem tak za mořem nastřádal už 140 mega. Mezinárodně přibylo dalších 5 melounů a úhrn ze 76 světových trhů činí 105 milionů. To máme skoro 246 milionů globálně. Aktuální předpovědi tipují, že by snímek mohl skončit někde mezi 270 a 290 miliony. Pokud to tak opravdu dopadne, tak by Creed III poměrně těsně nepokořil dosavadní nejvyšší tržbu série – 300 milionů, které se podařilo vydělat Rockymu IV.

Top pětku uzavírá survival sci-fi 65, kde se Adam Driver postavil dinosaurům. Líbivé téma a zdařilé trailery pohřbily slabé recenze a nízká míra doporučení mezi diváky. Při třetí víkendu promítání snímek utržil pouze 3 miliony, celkem má z USA necelých 28 a ze světa 49. Lze očekávat, že to film dotáhne maximálně tak k šedesátce a skončí. Při pětačtyřicetimilionovém rozpočtu žádná sláva.

Ani Ant-Man a Wasp: Quantumania na 6. příčce nemá důvody k oslavám. Tažení v kinech pomalu končí, při šestém víkendu se podařilo utržit pouze 2,4 milionu, kdy byl mezitýdenní pokles opět výrazný. V USA je utrženo necelých 210 milionů, celosvětově téměř 467. Nedosažení pětistovky je čím dál pravděpodobnější. Možná to film nedotáhne ani na 480. Sedmou pozici obsadil Medvěd na koksu se dvěma miliony. Promítá se pátým týdnem, je to malý, nenákladný projekt, od něhož se nic moc nečekalo. V USA je utrženo 62 milionů, mezinárodně dalších skoro 18. Celkem 80, takže super výsledek.

Na osmém místě Jesus Revolution, s dalšími 2 miliony. Celkem už 49 mega. Věř a víra tvá ti vydělá. Champions vyprávějí o sportovcích s postižením vzletný příběh, na který však diváci bohužel nebyli příliš zvědaví. Tento víkend to dělá 1,5 milionu, celkem jsme na desetinásobku, ale s žádným dalším velkým růstem už nelze počítat. A desítku uzavíráme spolu s Avatarem: The Way of Water. I v 15. týdnu nasazení modří mimozemšťané pořád sypou. Připsali si k dobru ještě 1,4 milionu a to znamená, že celkem už je utrženo 680 milionů a těsně byli překonáni Avengers: Infinity War, kterým druhý Avatar sebral 7. příčku historického žebříčku nejvyšších tržeb ve Spojených státech. Je vysoce pravděpodobné, že snímek ještě utrží pár milionů, ale s překonáváním rekordů už skončí.

Titulní foto: John Wick 4

Zdroje: Deadline I, II, The Nubmers, Box Office Mojo

Galerie: 8

Box Office: John Wick 4 rozmlátil v kinech konkurenci na padrť | Fandíme filmu Box Office: John Wick 4 rozmlátil v kinech konkurenci na padrť | Fandíme filmu Box Office: John Wick 4 rozmlátil v kinech konkurenci na padrť | Fandíme filmu Box Office: John Wick 4 rozmlátil v kinech konkurenci na padrť | Fandíme filmu Box Office: John Wick 4 rozmlátil v kinech konkurenci na padrť | Fandíme filmu Box Office: John Wick 4 rozmlátil v kinech konkurenci na padrť | Fandíme filmu Box Office: John Wick 4 rozmlátil v kinech konkurenci na padrť | Fandíme filmu Box Office: John Wick 4 rozmlátil v kinech konkurenci na padrť | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest