Box Office: Avatar 2 už je v pokladnách (skoro) nejúspěšnější premiérou roku 2022

Box Office: Avatar 2 už je v pokladnách (skoro) nejúspěšnější premiérou roku 2022 | Fandíme filmu
Disney
Zobrazit dalších 9 obrázků
Pokračování modrého 3D hitu překonalo další zásadní laťky a začíná si brousit zuby na 2 miliardy.

Avatar: The Way of Water pokračuje ve svojí nadvládě nad pokladnami kin. Už ve středu biják Jamese Camerona pokořil miliardovou laťku a to v tak krátké době, že jen pět snímků předtím to dokázalo rychleji. Od té doby tržby narostly o dalších několik set milionů dolarů.

Tradičně pojďme začít na největším světovém trhu ve Spojených státech. Za víkend film utržil 63,4 milionů dolarů. To znamená dvouprocentní nárůst oproti předchozímu víkendu, což je u drahých velkofilmů prakticky nevídané, většinou týden co týden jejich návštěvnost kontinuálně klesá. Film si ve svém třetím víkendu vedl skoro tak dobře, jako před lety první Avatar (ten měl za třetí víkend 69 milionů). Nový rok připadl na neděli, takže ve Spojených státech většina zaměstnanců a školáků bude mít volno ještě v pondělí a podle momentálních odhadů bude tržba za celý prodloužený sváteční víkend činit 82 milionů dolarů.

V úhrnu tak už má druhý Avatar v USA jistých 440 milionů dolarů. To už teď řadí film na druhé místo mezi premiérami uvedenými v roce 2022, kdy lépe skončil pouze nedostižný Top Gun: Maverick (718 milionů). Od začátku pandemie na tom byl lépe jediný další film, Spider-Man: Bez domova (814 milionů). Pokud by se tržby začaly po skončení prosincového svátečního volna propadat v takovém tempu, jaké je u podobných megafilmů běžné, skončí Avatar 2 podle analytiků někde kolem 575 milionů. Při zachování současného tempa může dle aktuálních odhadů končit někde na hranici 620 milionů. Snímek tak má reálnou šanci, že se probojuje do historické top desítky – desátí jsou momentálně první Avengers se 623 miliony. První Avatar utržil za celou dobu promítání v USA 785 milionů a další hit režiséra Jamese Camerona, Titanic, 659 milionů.

Mezinárodně také film boduje. Za víkend utržil zhruba 187 milionů, což je opět částka o něco lepší než výsledky z minulého týdne. Druhým největším trhem po USA je pro Avatara Čína, kde snímek zaznamenal více než čtyřicetiprocentní nárůst oproti minuému týdnu (tržba skoro 37 milionů) a už dosáhl zhruba na 154 milionů amerických dolarů. Tím pádem se z Avatara 2 v Číně už za pár dní stane nejúspěšnější zahraniční premiéra roku 2022 (zatím vede Jurský svět nadvláda se 157 miliony) a čtvrtý nejúspěšnější film roku obecně. Podle čínských analytiků by se snímek mohl vyšplhat nakonec na zhruba 210 milionů, čímž by se mohl stát třetím nejúspěšnějším filmem roku v Číně a při troše štěstí a nadstandardní výdrži možná i nejúspěšnější zahraniční film v zemi od začátku pandemie (vede Rychle a zběsile 9 s 216 miliony). Prakticky jistě by The Way of Water měla proniknout mezi dvacítku nejúspěšnějších zahraničních filmů, které se kdy v Číně promítaly a možná i do TOP 50 nejúspěšnějších titulů vůbec.

Film se momentálně promítá na 52 světových trzích a na všech zůstává nejnavštěvovanějším zahraničním filmem, na řadě z nich nejnavštěvovanějším filmem vůbec. Po Číně jsou největším trhy Francie (celkem už 95 milionů), Jižní Korea (75 milionů), Německo (67 milionů), Velká Británie (54 milionů), Mexiko (37 milionů), Austrálie (34 milionů), Itálie (30 milionů) a Španělsko (28 milionů). Celkově doposud přišlo 428 milionů z Evropy, 424 milionů z Asie a Paficiku a 103 milionů z Latinské Ameriky. Na většině trhů 70% diváků navštěvuje 3D projekce, případně další prémiová představení (IMAX, 4DX apod.), což je jeden z důvodů, proč snímek neměl raketový start, ale má dlouhodobou výdrž – diváci Avatara chtějí vidět v co nejvyšší možné obrazové kvalitě.

Už teď se podařilo mezinárodně utržit téměř 957 milionů. To je nejvíc ze všech filmů roku 2022 a druhé nejvyšší číslo od začátku pandemie (nejvíc má Spider-Man: Bez domova – 1,1 miliardy). Už teď je The Way of Water na neamerických trzích 12. nejúspěšnějším filmem historie, když sesadila Avegers: Age of Ultron (936 milionů). Během zhruba dvou dnů snímek překoná miliardu a stane se 11. titulem historie, kterému se to mimo USA povedlo. Na řadě mezinárodních trhů pár dní bude pokračovat volno spojené s vánočními a novoročními svátky, tudíž by ještě chvíli mohly přetrvávat nadstandardní tržby.

Celosvětově Avatar 2 za jediný víkend utržil čtvrt miliardy dolarů! Dosud se globálně vyšplhal na 1,379 miliardy. Zhruba v úterý tak překoná Top Gun 2 (1,488 miliardy) a stane se nejúspěšnější premiérou roku 2022 a druhým nejúspěšnějším filmem od začátku pandemie (Spider-Man: Bez domova zvládl celkem 1,9 miliardy). V historickém žebříčku snímku momentálně náleží 14. příčka – naposledy byl překonaný první Black Panther (1,382 miliardy). Pokud bude druhý Avatar v pokladnách klesat běžným tempem, dotáhne to zhruba na 1,8 miliardy. Jestli si dál povede nadstandardně, tak překoná jako teprve historicky šestý snímek hranici dvou miliard, kterou mimochodem režisér James Cameron označil za nezbytnou pro to, aby se extrémně drahý film zaplatil a mohla vzniknout další pokračování. Cameron navíc může dosáhnout neuvěřitelného kousku, kdy pod každým druhým filmem v historické top šestce bude podepsaný právě on.

Co se dělo mimo avataří žně? Kocour v botách: Poslední přání zlepšil tržby oproti minulému týdnu, utržil v USA 16 milionů za víkend a za čtyřdenní sváteční období zvládne skoro 22 mega. To znamená v součtu 66 milionů z USA a už téměř 135 milionů z celého světa. Z filmu zjevně nebude takový mega hit, jako byli první Kocour nebo Shrekovy filmy (488-912 milionů), ale při střízlivém rozpočtu kolem 90 milionů by se měl snímek zaplatit, což je nakonec to nejdůležitější.

Black Panther: Wakanda nechť žije dál přidává dolar k dolaru. Z USA to za víkend hodilo skoro 5 milionů, za čtyři dny 6,5. Celkem jsme v USA skoro na 440 milionech, ve světě na 820. To znamená jen o něco nižší americký úhrn, než prozatím hlásí druhý Avatar a pozici jednoho ze čtyř nejúspěšnějších filmů od začátku pandemie. Druhý Panther momentálně drží v Severní Americe 7. příčku mezi marvelovkami a na té zřejmě zůstane, protože do 6. Avengers: Age of Ultron chybí ještě 19 milionů a to už zřejmě bude s ubývajícími kinosály nepřekonatelná výzva. Celosvětově je to podobná písnička. Aktuálně snímku náleží 15. příčka a dostat se na 14. už asi nepůjde, protože Thor: Ragnarok, který na ní spočívá, má o 30 milionů víc.

Čtvrtá pozice - Whitney Houston: I Wanna Dance with Somebody. Čtyři miliony za víkend, 5 za prodloužený víkend, celosvětově 29 milionů. Top pět uzavírá se svými katastroficky nízkými tržbami katastroficky drahý Babylon. Film s osmdesátimilionovým rozpočtem za víkend připsal necelé 3 miliony, za čtyři dny necelé 4, v úhrnu má prozatím slaboučkých 11.

Ve druhé pětce už se jen paběrkuje. Šílená noc se dost propadla, za čtyři dny připisuje necelé 3 miliony v globálním součtu už se může chlubit více než 73 miliony a mise nenákladného vánočního akčňáku je úspěšně splněna. Artovka Velryba pomaličku rozšiřuje počet promítání, za čtyři dny připisuje další necelé 2 miliony a v součtu je na účtu přes 6 mega. Zatím neznáme výši rozpočtu, nicméně o definitivním úspěchu či neúspěchu se bude rozhodovat při širším nasazení a premiéře v dalších zemích mimo USA.

Fabelmanovi Stevena Spielberga pokračují ve své mizérii. Jeden z nejslavnějších režisérů historie svou osobní novinkou dokázal za prodloužený víkend přilákat diváky ke koupi vstupenek za 1,5 milionu a celosvětový třináctimilionový součet je tragický. Podobné vysněné autorské projekty zřejmě do budoucna uvidíme už jen na streamovacích službách. Mrazivé Menu na tom bylo tento víkend jen o 100 tisíc hůř (1,4 milionu za 4 dny), jenže v předchozích týdnech a na mezinárodních trzích se thrilleru vedlo podstatně lépe, a tak už má v kasičce 71 milionů. Náklady ve výši 30 milionů jsou navíc o deset milionů nižší než v případě Spielberga, takže jde sakumprásk hovořit o solidním úspěchu.

Desítku uzavírá propadák Divnosvět. Ani o svátcích rodiny o Disneyho animák nestály a nechaly v pokladnách jen 750 tisíc. Celkem to dělá 67 mega, což je polovina toho, kolik Kocour v botách zvládl za pouhé dva týdny! V Americe měl premiéru také Muž jménem Otto s Tomem Hanksem. Zatím šlo o zkušební nasazení ve čtyřech kinech, odkud si bručounský hrdina za čtyři dny promítání odnáší slušných 75 tisíc. Globální úhrn zatím činí 616 tisíc. A mezinárodně už se promítá také horor M3GAN, který ze tří trhů stačil za prvních pár dní vyždímat slušivé 3,4 milionu. Tohle bude při nízkých hororových nákladech pro studio Universal jednoznačně hit.

Příští týden uvidíme, jak velký bude o M3GAN zájem ve Spojených státech a budeme mít opět o něco větší jasno v tom, zda se Avatar: The Way of Water dokáže vyšplhat ke dvěma miliardám.

Titulní foto: Avatar: The Way of Water

Zdroje: The Numbers, Box Office Mojo, Deadline I, II

Galerie: 10

Box Office: Avatar 2 už je v pokladnách (skoro) nejúspěšnější premiérou roku 2022 | Fandíme filmu Box Office: Avatar 2 už je v pokladnách (skoro) nejúspěšnější premiérou roku 2022 | Fandíme filmu Box Office: Avatar 2 už je v pokladnách (skoro) nejúspěšnější premiérou roku 2022 | Fandíme filmu Box Office: Avatar 2 už je v pokladnách (skoro) nejúspěšnější premiérou roku 2022 | Fandíme filmu Box Office: Avatar 2 už je v pokladnách (skoro) nejúspěšnější premiérou roku 2022 | Fandíme filmu Box Office: Avatar 2 už je v pokladnách (skoro) nejúspěšnější premiérou roku 2022 | Fandíme filmu Box Office: Avatar 2 už je v pokladnách (skoro) nejúspěšnější premiérou roku 2022 | Fandíme filmu Box Office: Avatar 2 už je v pokladnách (skoro) nejúspěšnější premiérou roku 2022 | Fandíme filmu Box Office: Avatar 2 už je v pokladnách (skoro) nejúspěšnější premiérou roku 2022 | Fandíme filmu Box Office: Avatar 2 už je v pokladnách (skoro) nejúspěšnější premiérou roku 2022 | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest