Box Office: Black Panther 2 ve druhém týdnu vydělává velmi dobře, nikoliv znamenitě

Box Office: Black Panther 2 ve druhém týdnu vydělává velmi dobře, nikoliv znamenitě | Fandíme filmu
Marvel Studios
Zobrazit dalších 6 obrázků
Co zpomalující tržby mohou znamenat pro budoucnost Marvelu? Disney dosáhl zásadního milníku. Novinky pokulhávají.

Marvelovka Black Panther: Wakanda nechť žije začala minulý víkend tažení světovými kiny skvěle, když zaznamenala druhou nejlepší premiéru roku hned po Doctoru Strangeovi v mnohovesmíru šílenství. Jsou to nicméně až druhé víkendy, které nám u podobných velkofilmů dávají jasnější zprávu o tom, jak nakonec daný snímek dopadne.

Tržby Wakandy v USA

Na největším filmovém trhu ve Spojených státech pokračování Panthera utržilo ve druhém víkendu 67,3 milionu dolarů. To je zhruba o milion víc, než měl za druhý víkend The Batman, o šest milionů víc, než ve druhém víkendu zvládl Doctor Strange 2, o 30 milionů víc, než se podařilo při druhém víkendu Thorovi: Love and Thunder nebo circa o 300 tisíc víc, než Black Adam svedl při svojí premiéře. S úhrnnou částkou skoro 288 milionů už teď Wakandě patří průběžná 7. příčka letošního amerického žebříčku. Po všech směrech si tedy Black Panther vede slušně, kde tedy můžeme hledat stinné stránky?

I když měl Doctor Strange 2 nižší tržby za druhý víkend, celkem měl za prvních 10 dní promítání jemný náskok. Čím to? Hollywoodští kasovní analytici se domnívají, že část publika odkládá v Americe návštěvu kina na svátky spojené s Díkůvzdáním, které se kvapem blíží. Školy se postupně začnou už od pondělka napříč celou zemí uzavírat a zájem o návštěvu kina obecně poroste. Panther by tedy měl dohnat, co zatím ztratil. A snímku podle zákulisních insiderů mírně podráží nohy jeho délka – za den se stihne menší počet promítání, případně se někteří diváci nechají robustní stopáží odradit. Což je znovu problém, který by se s ubíhajícími dny měl postupně pomalu korigovat.

Z Wakanda Forever tedy sice nebude takový hit jako z prvního Black Panthera (v USA celkem 700 milionů), nebo z letošního Top Gunu 2 (716 milionů), nicméně v následujících týdnech si povede v USA více než slušně, a pokud nepředvede Avatar 2 v prosinci nějakou neskutečnou jízdu, skončí pokračování Black Panthera v USA jako druhý nejúspěšnější film letošního roku, s tržbou potenciálně někde kolem 450 milionů dolarů, možná i víc.

Tržby Wakandy ve zbytku světa

Na dalších 50 trzích, kde se film promítá, utržil Black Panther 2 dalších téměř 70 milionů. To je propad pouze 49% a velice silný výsledek. Black Panther 2 je už teď mezinárodně 8. nejúspěšnější film roku a celosvětově 7. nejúspěšnější. Pokles je ve druhém týdnu mírnější, než byl u Doctora Strange 2 (-56%), Thora: Láska jako hrom (-56%) nebo Spider-Mana: Bez domova (-60%). V tuhle chvíli je Wakanda Forever nejúspěšnější „nelokální“ (americký) film na všech trzích, kde se momentálně promítá.

Zároveň ale platí, že si film ve svém druhém týdnu mezinárodně vede o 5% hůř, než ve stejném období Thor: Love and Thunder a dokonce o 32% hůř než Doctor Strange 2 (na shodných trzích, nikoliv obecně). Ačkoliv totiž Wakanda oproti předchozím letošním marvelovkám pomaleji klesá, úvodní vrcholný zájem byl o něco nižší. Co to znamená v delším horizontu? Podle analytiků může tržba z mezinárodních trhů u druhého Panthera dosáhnout částky zhruba 415 milionů dolarů. V Číně a Rusku se film nepromítá, na většině trhů jihovýchodní Asie a pacifických ostrovů platí, že je o film menší zájem, než je u jiných komiksovek běžné, protože je Black Panther 2 dlouhý, více vážný a méně akční.

Globální úhrn, odhadovaný výsledek a potenciální vliv na budoucnost Marvelu

Když všechno sečteme, tak lze Wakandu Forever označit za úspěch. Už teď snímek utržil celosvětově 546 milionů a až se nakonec sečtou tržby z USA a ze světa, budou se při udržení nastaveného trendu pohybovat někde mezi 800 a 900 miliony dolarů. Film tedy bez potíží zaplatí své vysoké náklady (250 milionů rozpočet + cca 150 milionů na marketing, zhruba polovinu tržeb dostávají provozovatelé kin) a vygeneruje už z kin nějaký zisk. Stále jsme také v období pandemie, kdy lidí chodí do kina méně a natáčení je kvůli bezpečnostním regulím dražší (obojí se může do budoucna zlepšit). I tak by ale fanoušky marvelovek mělo zajímat, co si o tržbě ve výši 800-900 milionů bude myslet Disney (majitel Marvelu).

První Black Panther utržil 1,4 miliardy a v letech 2018 a 2019 se korporace mohla prakticky spolehnout, že každá další marvelovka utrží přes miliardu. Od začátku pandemie se to povedlo zopakovat jen jednou a to u filmu Spider-Man: Bez domova, kde větší část zisku dostal do kapsy koprodukční partner, studio Sony. Dříve nebo později přijde doba, kdy Disney Marvel donutí na klesající příjmy nějak reagovat. Buď to udělá rozumně a přikáže snížit astronomické rozpočty. Anebo nastane ta horší varianta, kdy kreativci dostanou daleko přísnější korporátní dohled a prim bude hrát kopírování toho, co v minulosti fungovalo. V posledních měsících to zdánlivě byly filmy, kde vystupovala velká míra hvězdných hostů (Spider-Man: Bez domova, Doctor Strange 2), tak snad se neblíží éra, kdy bude většina marvelovek přeplácaná hromadou „překvápek“, kvůli kterým nezůstane dost místa na aktuální příběh…

Disney dál vydělává jako divý

Celkově to vypadá, že si Disneyho byznys nevede vůbec špatně. V uplynulém týdnu se právě díky Black Pantherovi studio překulilo přes hranici 3 miliard dolarů utržených od začátku roku. Disneymu se tuhle laťku podařilo překonat už celkem 14x, přičemž v loňském roce utekla jen o chloupek, když se celoroční součet zastavil na částce 2,9 miliardy. Letošní úhrn bude spolu s promítáním Black Panthera 2, Avatara 2 animáku Divnosvět a několika menších titulů ještě narůstat a překročení čtyřmiliardové hranice je reálné. To vůbec nevypadá špatně, nicméně že by se ještě někdy podařilo pokořit neskutečných 11 miliard z roku 2019, to v dohledné době příliš pravděpodobně nepůsobí.

Zbytek víkendového žebříčku

Vedle velkých čísel Black Panthera působí zbytek víkendové žebříčku poněkud suše. Ostatní filmy se musely podělit o zbývajících 34 milionů, takže nejde mluvit o nějakém posvícení. Největší kus koláče si ukousl thriller z prostředí luxusní restaurace nazvaný Menu. Dobře hodnocený snímek ve stínu obří marvelovky utržil 9 milionů. Nene mělo za první víkend 44 milionů, Černý telefon 23 milionů, Úsměv 22 milionů, To nic, drahá 19 milionů, Barbarian 10 milionů, Ďáblova kořist 7 , Pozvánka do pekla 7. Menu tedy mezi původními mrazivými novinkami letošního roku patří spíše mezi slabší kousky. Navíc film stál 30 milionů, což určitě není dobrá zpráva, protože mezinárodně se k americké tržbě zatím podařilo přidat jen dalších 6 mega. Nicméně, snímek patří do stáje Disneyho, který si aktuálně užívá úspěch Black Panthera, takže slabší výsledky u své doplňkové nabídky nějak vstřebá.

Pokud chcete mít ve svém mozku zcela zbytečnou a bizarní informaci, pak vězte, že v USA existuje streamovací služba od produkční společnosti Angel Studios. Asi si tipnete, že firma vyrábí obsah s křesťanskou tematikou. Do její nabídky patří také seriál The Chosen, který fiktivním stylem zpracovává příběhy ze života Ježíše Krista. Zhruba něco jako Koruna pro křesťany, jen s tím rozdílem, že v tomhle případě hlavní postava vždycky vyzní jako sympaťák… Seriál měl zatím dvě řady a vánoční speciál. Ten byl loni na Vánoce uvedený v kinech a za první víkend utržil 4,2 milionu. Společnost zkusila taktiku zopakovat a uvedla do kin také první dvě epizody aktuální třetí řady. A haleluja, tentokrát je z toho tržba rovnou 8 milionů.

Až na čtvrtém místě tentokrát skončil Black Adam. Ten se oproti minulému týdnu propadl o dalších 58% a utržil pouze 4,5 milionu. V USA má v úhrnu necelých 157 mega. Mezinárodně je to o něco lepší, když tento víkend diváci přihodili 5 milionů a celkem to dělá už 209 milionů. Při potenciálně stejně vysokých nákladech, jako měl Black Panther 2, je však výsledek prostě žalostný. Pokud Dwanye Johnson nepřijde na nějaký geniální způsob, jak nové vedení DC Studios přesvědčit, že dvojka dopadne podstatně lépe, tak žádná dvojka nejspíš nikdy nebude. Druhého prosince bude komiksovka uvedená ještě v Japonsku, ale to už ji nespasí. Pořád nejde vyloučit, že se úhrnná globální tržba nevyšplhá ani na 400 milionů.

TOP pětku uzavírá romantická Vstupenka do ráje. I když už je na domácím videu, přidala další 3 miliony a v celosvětovém úhrnu má na kontě 158 milionů. Drama Když promluvila z USA vytřískalo jen 2,2 milionu, celosvětově to zatím dělá 2,8. Šoumen krokodýl dál využívá toho, že rodiny s dětmi nemají na co chodit. Byly z toho další skoro dva miliony a celkový úhrn činí 78 mega. Osmou příčku obsadil horor Úsměv. Původní námět diváky pořád láká. Kápl další milion, celosvětově už téměř 214 mega a to při zanedbatelném rozpočtu 17 milionů. I na devátém místě žebříčku je horor – Ďáblova kořist si připisuje k dobru 900 tisíc, v úhrnu má v kasičce 36 mega. Rozpočet neznáme, ale horory bývají levné, tržby by mohly stačit. Top desítku uzavírá dramedie The Banshees of Inisherin, která se v žebříčku drží jen díky tomu, že kinům chybějí atraktivní tituly. Elitní desítku totiž snímek uzavírá neduživou tržbou ve výši 700 tisíc. Globální součet činí 16,5 milionu.

Příští víkend zkusí vody rozčeřit široké nasazení Fabelmanových Stevena Spielberga, animák Divnosvět od Disneyho nebo válečná akce Devotion. I tak je více než pravděpodobné, že králem Wakandy zůstane Black Panther. Tak se stavte zase za týden, spočítáme si to přesně.

Titulní foto: Black Panther: Wakanda nechť žije

Zdroje: Deadline I, II, III, The Numbers, Box Office Mojo, ERC Relations

Galerie: 7

Box Office: Black Panther 2 ve druhém týdnu vydělává velmi dobře, nikoliv znamenitě | Fandíme filmu Box Office: Black Panther 2 ve druhém týdnu vydělává velmi dobře, nikoliv znamenitě | Fandíme filmu Box Office: Black Panther 2 ve druhém týdnu vydělává velmi dobře, nikoliv znamenitě | Fandíme filmu Box Office: Black Panther 2 ve druhém týdnu vydělává velmi dobře, nikoliv znamenitě | Fandíme filmu Box Office: Black Panther 2 ve druhém týdnu vydělává velmi dobře, nikoliv znamenitě | Fandíme filmu Box Office: Black Panther 2 ve druhém týdnu vydělává velmi dobře, nikoliv znamenitě | Fandíme filmu Box Office: Black Panther 2 ve druhém týdnu vydělává velmi dobře, nikoliv znamenitě | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest