Velký převrat v DC: Svět Batmana a Supermana dostal nové šéfy

Velký převrat v DC: Svět Batmana a Supermana dostal nové šéfy | Fandíme filmu
Warner Bros.
Zobrazit další 1 obrázek
Režisér Strážců Galaxie James Gunn spolu s parťákem povede nově vytvořené DC Studios. Seznamte se s veškerými podrobnostmi.

Po několikaměsíčním hledání společnost Warner Bros. Discovery našla nové vedení pro svoje komiksové oddělení. Když se filmové studio Warner Bros. sloučilo začátkem dubna se společností Discovery, poměrně záhy se začalo mluvit o tom, že filmy na motivy DC komiksů budou pro firmu jednou z priorit. Slýchali jsme, že nový vrchní ředitel David Zaslav chce vybudovat provázaný svět napříč filmy a seriály, podobně jako to dělá Marvel. Dosavadní šéf DC Walter Hamada neměl se Zaslavem nejlepší vztahy, po vypršení smlouvy nechtěl pokračovat ve spolupráci a hledal se nějaký nový vůdce. Ideálně někdo formátu Kevina Feigeho – nadšený komiksový fanda, zkušený filmový producent, obratný manažer a charismatická osobnost schopná prezentovat DC navenek. Chvíli to vypadalo, že by se úkolu mohl chopit Dan Lin, podle insiderů však zřejmě měl moc velké požadavky a zároveň příliš komplikované finanční vztahy s jinými filmovými studii, což jeho angažmá prakticky vyloučilo.

Po delší době bez nových zpráv bylo z čistajasna oznámeno, že Warner nové vedení pro DC našel. Skloubit veškeré hledané kvality v jediném člověku se nepodařilo, avšak byl nalezený pár, jenž potřebná kritéria splňuje. Namísto DC Films vznikají ve Warneru DC Studios. Ty budou mít na povel hrané filmy, seriály i animované projekty. Společnými CEO se stávají James Gunn a Peter Safran.

Gunn má za úkol pohlídat kreativní stránku věci, Safran dohlídne na obchodní záležitosti a praktický chod produkce. Pánové budou sice úzce komunikovat s vedením filmového studia Warner Bros., televizní divizí, HBO či videoherní divizí, aby nevznikal zmatek v marketingu, distribuci a financování, ale jinak se Gunn se Safranem zpovídají přímo Davidu Zaslavovi, nemají žádného jiného nadřízeného.

Vývoj Jokera 2 už dokončí vedení filmové divize Warner Bros. a v tuhle chvíli není tak docela zřejmé, kdo bude mít dohled nad batmanovskými filmy Matta Reevese. Všechny další filmy a seriály z provázaného DC Universe (DCU – nikoliv DCEU, jak se univerzu říkalo doposud) ale budou mít pod přímým dohledem Gunn a Safran. Pánové mají za úkol připravit jasný kreativní směr celého univerza a vytvořit pro fanoušky ucelený zážitek plný navzájem propojených projektů.

Nápad k najmutí dvojice zrál podle hollywoodských zpravodajů od letošního léta, přičemž oběma pánům dost vyhovovala idea vzájemné spolupráce. Vzájemně se znají od doby, kdy byl Peter Jamesovým manažerem a později produkoval celou řadu jeho projektů. David Zaslav uvádí, že už s nimi důkladně diskutoval o jejich představě o budoucím směřování DC a je jejich vizí nadšený. U Gunna jsou ceněny jeho vypravěčské schopnosti, vřelé vztahy s dalšími tvůrci a schopnost veřejně vystupovat, jako tvář celého DC. Safran je potom obratný v rámci korporátního prostředí, kde dovede hledat společnou shodu mezi všemi zúčastněnými.

Ve společném prohlášení Peter a James uvedli, že je pro ně velkou ctí dostat takovou příležitost, protože oba dva milují komiksy od dětství. Těší se na to, až budou spolupracovat s těmi nejtalentovanějšími scenáristy, režiséry a herci. S jejich pomocí hodlají vytvořit provázaný a mnohovrstevnatý svět, kde však stále bude dost prostoru na to, aby se jednotliví tvůrci mohli individuálně odlišovat od ostatních. Jsou hluboce oddaní všem postavám a jejich lidství a jsou pevně odhodlaní přinášet do kin ty největší a nejkrásnější příběhy.

James Gunn se širší veřejnosti představil sérií Strážce Galaxie, kde zúročil dosavadní rozmanité zkušenosti a ukázal, jak dovede kombinovat humor, emoce, výrazný vizuál a akci. Vypěstoval si pověst spolehlivého pracanta a oblíbeného kolegy. Nebýt pseudoskandálu, který vyvolali internetoví trollové, Gunn by zřejmě dnešní době figuroval v užším vedení Marvel Studios, kde měl mít na starost vesmírnou část univerza. Namísto toho jej Disney dočasně propustil a Gunn znovu potvrdil své schopnosti při natáčení Sebevražedného oddílu a seriálu Peacemaker. První řada Peacemakera je k dnešnímu dni na agregátoru recenzí Rotten Tomatoes nejlépe hodnoceným projektem z provázaného světa DC, Sebevražedný oddíl je druhý nejlépe hodnocený film po Wonder Woman.

Peter Safran začínal jako manažer filmových hvězd, od roku 1997 také produkuje a od roku 2006 má vlastní The Safran Company. V roce 2013 pro Warnery nastartoval úspěšnou hororovou značku V zajetí démonů. Jen k dnešnímu dni v rámci série vzniklo osm filmů, které v úhrnu utržily přes dvě miliardy dolarů a vesměs se těší alespoň mírně nadprůměrným recenzím, což není v rámci hororových sérií úplně obvyklé. Conjuring Universe je vlastně jeden z mála propojených vesmírů, které skutečně uspěly. V rámci DC Safran dosud vyprodukoval Aquamana, Shazama, Sebevražedný oddíl a Peacemakera. Shazam je třetí nejlépe recenzovaný film v rámci provázaného světa DC, Aquaman je komerčně nejúspěšnější DC film vůbec.

Minimálně na papíře zkrátka zní angažmá Gunna se Safranem jako vynikající tah. Teprve realita však ukáže, co vlastně jejich spolupráce přinese. Oba mají komplikovanou pozici, kdy nepracují s čistým štítem, ale musejí se nějak vypořádat se zmatkem, který podědí. Minimálně příští rok budou dohlížet na dokončení filmů rozdělaných za předchozího režimu a přitom plánovat další budoucnost. Velká část dosavadních DC filmů je mizerně hodnocená a pokud se na ně bude navazovat, tak nebude snadné překonat jejich pověst a učesat rozklíženou kontinuitu.

Jak už bylo řečeno, stále není jasné, jak do všeho zapadne Batman, se kterým má velké plány Matt Reeves, zdánlivě bokem od všech ostatních DC komiksovek. A určitě bude hodně zajímavé sledovat, jakou budou mít Safran s Gunnem reálnou moc. Všichni dosavadní šéfové filmového DC museli čelit vnějším tlakům. Jen v posledních týdnech se Dwayne Johnson hrdě chlubil tím, že dosavadního šéfa DC obcházel a přímo u vedení Warneru si vynucoval, aby bylo po jeho. The Rock (představitel Black Adama) je obecně hodně silná osobnost a těžko říct, jak to bude vypadat, když by najednou měl zapadnout do širší vize někoho druhého.

Pokud by se z celé iniciativy mělo vyklubat fiasko, tak by bylo trochu škoda, že se tu Gunn zabije na několik let dopředu. U Safrana dojde vlastně k minimálním změnám. I své nekomiksové filmy dosud distribuoval skrze studio Warner Bros. a po vzájemné dohodě bude spolupráce v nezměněné podobě pokračovat. James Gunn sice i nadále bude čas od času režírovat (po dokončení Strážců Galaxie 3 se pustí do druhé řady Peacemakera), avšak po dokončení svých aktuálních Marvel závazků smí po dobu čtyř let exkluzivně točit výhradně pro DC Studios. Podle The Hollywood Reporteru se zběžně jednalo o tom, že by po Strážcích Galaxie 3 mohl připravit nějakou další marvelovku, tahle varianta však momentálně minimálně do roku 2026 padá.

Držme palce, ať se pánům podaří DC Univerzu konečně dát nějakou tvář, jasný směr a slušnou úroveň. Na novou pozici nastupují 1. listopadu.

Foto: James Gunn při natáčení Sebevražedného oddílu

Zdroje: James Gunn, The Hollywood Reporter, Variety, Deadline, The Wrap, Above the Line

Galerie: 2

Velký převrat v DC: Svět Batmana a Supermana dostal nové šéfy | Fandíme filmu Velký převrat v DC: Svět Batmana a Supermana dostal nové šéfy | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest