Zemřel Robbie Coltrane, představitel Hagrida

Zemřel Robbie Coltrane, představitel Hagrida | Fandíme filmu
Warner Bros.
Oblíbený skotský komik a herec už není mezi námi.

Ve věku 72 let zemřel britský herec Robbie Coltrane. Zemřel v nemocnic nedaleko skotského Falkirku. Poslední dva roky byl nemocný. Informaci veřejnosti potvrdila Robbieho agentka Belinda Wright.

Robbie se narodil v roce 1950 ve skotském Rutherglenu, do rodiny učitelky a lékaře. Narodil se jako Anthony Robert McMillan, později si zvolil umělecké jméno. Na střední škole byl součástí debatního kroužku, později navštěvoval uměleckou školu v Glasgow. Po dvacítce se začal věnovat divadlu. Vystupoval převážně v komediích.

Od 80. let se začal objevovat ve filmech a seriálech. V roce 1980 měl štěk ve Flashi Gordonovi, od roku 1982 se objevil v několika epizodách sitcomu Mladí v partě. Roku 1985 přišel štěk v dalším slavném filmu, v Bláznivé dovolené v Evropě. V roce 1987 dostal příležitost vystoupit v komediální kultovce Černá zmije.

Od roku 1995 jej znal celý svět, když vystoupil jako Valentin Zukovsky v bondovce Zlaté oko. Roli si zopakoval ještě ve snímku Jeden svět nestačí (1999). V thrilleru Z pekla (2001) si zahrál po boku Johnnyho Deppa, a pak následovala jeho životní role. Roku 2001 ve filmu Harry Potter a kámen mudrců vystoupil jako dobrácký Hagrid. Roli si potom zopakoval ve všech sedmi pokračováních.

Mezitím stihl zastávky ještě v několika větších mezinárodních produkcích. V roce 2004 to byl Van Helsing a také Dannyho parťáci 2. Ve snímku Bratři Bloomovi (2008) dostal šanci spolupracovat s režisérem Rianem Johnsonem. Naposledy jej diváci mohli vidět letos v dokumentárním speciálu Harry Potter 20 let filmové magie: Návrat do Bradavic.

Čest jeho památce a upřímnou soustrast pozůstalým.

Titulní foto: Robbie Coltrane jako Hagrid v sérii Harry Potter

Zdroj: BBC

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest