Zemřel George Kennedy (1925-2016) z Bláznivé střely

Zemřel George Kennedy (1925-2016) z Bláznivé střely | Fandíme filmu
Držitel Oscara za Frajera Lukea už není mezi námi.

Zemřel další herec, kterého možná nebudete všichni znát jménem, ale určitě si vybavíte jeho tvář. George Kennedy zemřel v neděli ráno ve státě Idaho, v požehnaném věku 91 let. Svou manželku přežil o několik měsíců (zemřela v září), měl dvě děti. O Gergeově smrti informoval jeho vnuk, Cory Schenkel, který se o prarodiče v posledních letech staral.

George se narodil v New Yorku do rodiny muzikanta a baletky. Na jevišti se objevil už jako dvouletý a v sedmi letech pouštěl hudbu v rádiu. Šestnáct let života strávil jako voják, avšak když byl zraněn, hledal si jinou práci a zakotvil u herectví. Objevil se v celé řadě vedlejších rolí, často jako kovboj nebo polda. Jmenujme roličky ve Spartakovi, v Letu Fénixe nebo v seriálu Bonanza.

Zlom přišel v roce 1967, kdy dostal Oscara za roli trestance Draglinea ve vězeňském dramatu Frajer Luke. V tom samém roce měl vedlejší roli také v legendárním Tuctu špinavců. Další významný milník přišel v roce 1970, když si zahrál jednu z hlavních rolí v katastrofickém snímku Letiště. To se dočkalo tří pokračování a žánr si zopakoval také ve snímku Zemětřesení (1974).

Vrátil se také do snímků o drsných mužích. Objevil se vedle Clinta Eastwooda ve snímcích Thunderbolt a Lightfoot (1974) a Vražda na Eigeru (1975). Později si zahrál také v akčním Delta Force (1986) vedle Chucka Norrise nebo v hororu Creepshow 2 (1987). V roce 1978 si zahrál také v ceněné adaptaci detektivky od Agathy Christie – ve Smrti na Nilu.

Série Letiště pomohla inspirovat parodii Připoutejte se prosím od Abrahamse a Zuckera, kteří Kennedyho chtěli obsadit do jedné z rolí. Tehdy ještě Kennedy nechtěl dát Letišti sbohem, ale s plodnou parodickou dvojkou si plácnul v roce 1988, kdy natočili společně Bláznivou střelu. Tam si zahrál kapitána Eda Hockena a stejně jako Leslie Nielsen perfektně bavil diváky smrtelně vážným deklamováním těch největších nesmyslů. Roli si zopakoval ještě ve dvou pokračováních a troufám si tvrdit, že většina našich čtenářů si bude Kennedyho pamatovat právě z Bláznivé střely.

Bláznivá střela se točila až do roku 1994 a na přelomu 80. a 90. let George vystupoval také jako Carter McKay, ve více než 70 epizodách populárního seriálu Dallas. V 90. letech ale také začala Georgova kariéra postupně ztrácet tempo. Objevil se v řadě pozapomenutých projektů, zmiňme snad jen Malé válečníky z roku 1998, kde namluvil Bricka Bazooku. Poslední roli dostal v roce 2014 ve snímku The Gambler.  

Upřímnou soustrast pozůstalým a čest Georgeově památce.

Zdroj: Cory Schenkel

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest