Kevin Smith končí s filmem

Kevin Smith končí s filmem | Fandíme filmu
Smith letos ohlásil konec kariéry. Co ho k tomu vedlo? Jaký bude jeho poslední film? A co chystá dál?

Své rozhodnutí Kevin Smith poprvé zveřejnil letos v lednu na festivalu v Sundance. Od té doby své kusé odůvodnění postupně rozvíjel a my tak můžeme s odstupem času celou situaci detailně rozebrat.

Kevin Smith vždycky byl tak trochu kontroverzní osobnost. Jednou jsou na něj naštvaní katolíci, podruhé nadává na novináře a jindy jsou z něj zklamaní jeho vlastní fanoušci (zvlášť když točí takové průšvihy jako Cop Out). Ale ať už si o něm jako o člověku myslíte cokoliv, jeho komediální talent mu nemůžete upřít. Jeho filmy mají perfektně napsané dialogy, které skvěle míchají popkulturní odkazy, vulgaritu a neobyčejně trefný vhled do duše jedné generace. Je tak obrovská škoda, že se Smith rozhodl režírování pověsit na hřebík.

 

Co bude Smith dělat dál?

To však neznamená, že by se z veřejného života stáhnul úplně. I nadále se jistě bude objevovat v malých roličkách v cizích filmech, píše komiksy, vlastní komiksový obchod a internetové rádio, rád mluví na veřejných přednáškách a chystá televizní reality show o prodavačích v comic-shopu, vlastní televizní talkshow a animovaný internetový seriál o Bluntmanovi a Chronicovi (komiksová alter-ega Jaye a Tichého Boba). Ale až dokončí propagaci hororu Red State, tak už natočí pouze hokejový film Hit Somebody a to je všechno. Maximálně prý můžeme čekat ještě Clerks 3, pokud by měl Smith po pár letech pocit, že má co podstatného říct k další fázi svého života.

 

Trailer: Red State

 

 

Proč s filmem končí?

Co k rozhodnutí Kevina vede? S postupem času si prý čím dál tím víc uvědomuje, že není filmař, ale zkrátka vypravěč příběhů. Těžko říct, jestli takhle uvažoval už dlouho, anebo mu oči otevřela kritika filmu Cop Out, ke kterému nenapsal scénář, ale pouze ho režíroval a na jeho řemeslo se následně snesla vlna kritiky. A jsou tu další důvody. Horor Red State, který karikuje nechvalně proslulého nenávistivého pastora Freda Phelpse mu trvalo přichystat čtyři roky. Pokud by příběh vyprávěl v jednom ze svých podcastů nebo v rádiu, dostal by se k jeho posluchačům okamžitě.

A právě proto se chce k mluvenému slovu plně přesunout. Během několika let podcastingu se mu podařilo svou posluchačskou základnu rozšířit natolik, že je konečně schopný se diskutováním plně uživit. Těžko tedy říct, zda myslí přímo své internetové podcasty / rádio anebo chystanou televizní talk show či jeho podíl ve firmě, která vydává knižní zápisy zajímavých podcastů. Ale každopádně se klábosením uživí, a to je oč tu běží. Takže může filmování pověsit na hřebík a věnovat se vypravěčské formě, která je daleko bezprostřednější, méně riskantní (přeci jenom filmování je nesmírně nákladný byznys), prosta drobhnohledu kousavé kritiky a také pohodlnější – Smith se totiž bez okolků přiznává k tomu, že je tak trochu lenoch.

 

Warren Zevon: Hit Somebody!

 

Poslední film: Hit Somebody

Než se Smith k žvanění na plný úvazek přesune úplně, ještě má v plánu natočit zmiňované Hit Somebody, kterým by chtěl tak trochu bilancovat svou dosavadní filmovou kariéru. Příběh filmu totiž vypráví o Buddym McCrackenovi, který celý život netoužil po ničem jiném, než být profesionálním hokejistou. I když mu to moc nešlo. Buddyho tragikomický osud je inspirován písničkou Hit Somebody, ve které se zpívá o tom, že se Buddy sice do profesionálního hokeje skutečně propracoval, ale celou svou kariéru oddřel toliko jako rváč a ochránce hvězd a ke střelbě na branku se nikdy nedostal. Tedy jasná analogie se Smithovou zkušeností nepříliš talentovaného filmaře, který dělá co je v jeho silách, aby dokázal vypovědět svůj příběh.

Jak se financoval Red State

Při natáčení hororu Red State Kevin nechtěl znovu zažívat mašinérii hollywoodského systému, a tak zvolil poměrně netradiční řešení: Sezval si zástupce studií na aukci, kde měl práva na film veřejně vydražit, jen aby je teatrálně koupil sám a mohl všem ukázat pomyslný prostředník. Film stál údajně 5 milionů dolarů, po odečtení daňových úlev 4. Což je na jednoho člověka pořád docela slušná pálka. Jenže za prodej práv do zahraničí Kevin vyinkasoval 1,5 milionu. Na kočovném turné, kdy s filmem jezdil po Spojených státech vydělal v době kdy bylo turné v polovině milion. A nakonec prodal Lionsgate práva na domácí distribuci, kdy nejprve od počátku září film bude za poplatek streamovaný online a pak bude v říjnu v omezené distribuci nasazen do kin. A na závěr samozřejmě přijde klasické DVD / Blu-ray.

Pro Smithe je Hit Somebody zkrátka srdcová záležitost (Jak známo, Kevin je navíc zapálený hokejový fanoušek!), kterou bude moci důstojně uzavřít svou kariéru. A to s patřičnou pompou! Protože ve filmu proti sobě bude soupeřit řada hokejových týmů, což dává prostor obsadit velké množství vedlejších rolí. A Smith by byl rád, aby se v nich mihli pokud možno všichni herci, se kterými v minulosti spolupracoval. To by samozřejmě byla cameo smršť naprosto nevídaná! Do hlavních rolí pak počítá téměř do posledního s hereckým obsazením svého posledního filmu Red State plus s Alanem Rickmanem, který se chopí role vypravěče.

Příběh bude rozdělený, ve stylu Tarantinova Kill Billa, na dvě části, kdy první bude vyprávět o Buddyho dětství a skončí jeho nástupem do profesionální ligy a druhá bude o tom, co tam zažil. Není také bez zajímavosti, že první film by měl mít přístupnost PG13 a druhý R. A podobně jako Red State by Smith chtěl Hit Somebody produkovat celé sám, aby se nemusel nikomu zodpovídat. Opět nepočítá s placenou reklamní kampaní, ale pouze s šířením informací skrz média a opět před globální premiérou plánuje snímek vyslat na kočovné turné, aby o něm zvěsti šířili přímo fanoušci. (Podrobnosti o financování Red State najdete v infornačním boxu vpravo). Samotný rozpočet mu zajistí jednak zisky z Red State, a za druhé masivní výprodej zbylých rekvizit a dalších memorabilií ze všech jeho předchozích filmů. Ta tečka za kariérou zkrátka bude opravdu těžce definitivní. Kevina režiséra bude samozřejmě škoda, ale asi je lepší odejít na vrcholu, než pomaličku vyhnít. Přejme mu do další kariéry hodně štěstí.

  Zdroje: Slashfilm.com, Wikipedia, Smithův projev z letošního Comic-conu

Kevin Smith hovoří o konci své filmové kariéry na Comic-Conu 2011


Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest