Zemřel režisér Wolfgang Petersen

Zemřel režisér Wolfgang Petersen | Fandíme filmu
Warner Bros.
Strůjce Nekonečného příběhu, Ponorky, Troji či Air Force One už není mezi námi.

Ve věku 81 let zemřel režisér Wolfgang Petersen. Zemřel v poklidu v pátek 12. srpna v Los Angeles. Americká média o Petersenově úmrtí informovala v noci na dnešek. Příčinou smrti byla rakovina slinivky.

Wolfgang se narodil 14. března 1941 v Německu. Už v 60. letech režíroval divadelní hry v Hamburku. Tam (a v Berlíně) studoval divadlo, ve druhé polovině 60. let navštěvoval v Berlíně Filmovou a televizní akademii. Jeho prvním celovečerním filmem je televizní snímek Stadt auf Stelzen, následovala řada kraťasů, dalších televizních filmů a epizody pro populární krimi seriál Místo činu. Jeho prvním celovečerním filmem pro kina je Jeden z nás dvou z roku 1974.

Ve snímku Die Konsequenz z roku 1977 vyobrazil Petersen lásku homosexuálního páru a tvrdé odsudky, kterými si prochází. Ve své době byl snímek značně ojedinělý a kontroverzní. Skutečný přelom nastal v roce 1981, kdy přišlo válečné drama Ponorka (Das Boot), jež režisérovi přineslo mezinárodní věhlas. Snímek byl nominovaný na 6 Oscarů, přičemž Peterson ty za scénář a režii proměnil. Následoval neméně věhlasný snímek, Petersonův první v angličtině, pohádkový Nekonečný příběh z roku 1984. V témže roce se také poprvé vysílala v televizi prodloužená verze Ponorky, která měla dohromady více než pět hodin, oproti 149 minutám původního filmu.

Z další filmografie vypíchněme alespoň ty nejvýraznější kousky. V roce 1993 vyšlo S nasazením života, kde Clint Eastwood ochraňuje amerického prezidenta. Ve Smrtící epidemii z roku 1995 Dustin Hoffman pomáhal zastavit šíření zabijáckého viru. V Air Force One (1997) Harrison Ford jako americký prezident čelil teroristům, v Dokonalé bouři (2000) George Clooney rozbouřenému moři. Následoval historický velkofilm Troja (2004), katastrofický Poseidon (2006) a pak ještě kriminálk Jak napálit banku. Právě tenhle snímek Wolfgangovu kariéru v roce 2016 uzavřel.

Petersen po sobě zanechal manželku Marii a syna Daniela. Upřímnou soustrast a čest režisérově památce.

Titulní foto: Brad Pitt a Wolfgang Petersen při natáčení snímku Troja

Zdroje: Deadline, Wiki, IMDb, CSFD

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest