Čaroděj ze země Oz dostane další filmové zpracování

Čaroděj ze země Oz dostane další filmové zpracování | Fandíme filmu
MGM
Dorotka se znovu vydá do říše kouzel. Tak snad mají filmaři pro oprášení klasického příběhu jiný důvod, než prachy.

Málokterá látka je v Hollywoodu tak populární jako Čaroděj ze země Oz (The Wizard of Oz). Původní dětskou knížku L. Frank Baum vydal v roce 1900. Od té doby se dočkala desítek filmů i seriálů, které jsou knížkou inspirované, popřípadě Čaroděje (a jeho dlouholetý kulturní dopad) parodují. Nejznámější adaptací je muzikál z roku 1939, posledním výrazným filmovým zpracováním je Mocný vládce Oz z roku 2013 a na poli seriálů naposledy mělo nějaký větší ohlas Smaragdové město z roku 2017.

Aktuálně studio Warner Bros. chystá další celovečerní zpracování. To připravuje Kenya Barris, který píše scénář a film zrežíruje. Neznáme žádné podrobnosti o tom, jak bude snímek pojatý, ale mělo by jít o „moderní reimaginaci“ slavného filmového muzikálu z roku 1939. Barris je autorem seriálů Black-ish a Grown-ish, napsal scénáře pro Divokou dámskou jízdu, Čarodějnice, Shafta nebo Cestu do Ameriky 2. Aktuálně má na talíři celou řadu projektů, včetně například remaku Bílých mužů, co neumějí skákat, takže je otázka, kdy se k Čaroději ze země Oz vlastně dostane.

Anotace filmu z roku 1939 (uvedení na KVIFF) říká: Slavná muzikálová pohádka v oblibě mnohonásobně předčila kdysi hojně čtenou sérii příběhů od L. Franka Bauma, v nichž figuruje tento mocný čaroděj. Film, který propojil motivy z několika dílů předlohy, patří do zlatého fondu hollywoodského filmu pro děti a je považován za součást americké kultury. Sirotek Dorotka se v něm ocitne v říši podivuhodných bytostí a kouzel a zažije četná bizarní dobrodružství. V knize jsou temnější než na plátně, kde idylické pojetí dějových motivů převládá nad dramatickým a poselství se nese v duchu sentimentálního humanismu. Film, který budil nadšený úžas svými triky, výpravností, choreografií a líbivými melodiemi, má dnes neodolatelné nostalgické kouzlo.

Titulní foto: Čaroděj ze země Oz z roku 1939

Zdroj: Deadline

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest