Operace Mincemeat: Válka je peklo, ale ošálení nácků může být celkem zábava

Operace Mincemeat: Válka je peklo, ale ošálení nácků může být celkem zábava | Fandíme filmu
Netflix
Zobrazit další 4 obrázky
Upoutávka láká na válečnou novinku od Netflixu, která má překvapivě velký nadhled.

Když se chystá film z období druhé světové války, málokomu vytane na mysli humor. Nicméně zápletka snímku Operace Mincemeat (Operation Mincemeat) je vlastně tak absurdní, až si o pořádnou porci nadhledu říká. Nově zveřejněná upoutávka přitom ukazuje, že film rozhodně nebude nijak vulgární nebo znevažující, jen má v sobě takovou tu pověstnou britskou jiskru v oku.

Snímek podle skutečných událostí pojednává o britské válečné léčce, jež má navzdory všem předpokladům přesvědčit nacisty o tom, že se spojenci na kontinentě vylodí v Řecku, ačkoliv je delší dobu zcela jasné, že plánují vylodění v Itálii. Colin Firth se šarmem sobě vlastním vede tým plánovačů, kteří se snaží během chystání velké finty neopomenout ani ten nejmenší detail. Pokud rádi sledujete mazané lidi při práci a potrpíte si na jemný britský humor, mohla by být Operace Mincemeat právě pro vás. Jen mám v tuhle chvíli maličko strach z toho, že jde o jeden ze snímků, které Netflix neuvede celosvětově, ale jen na vybraných trzích. Ze strany české mutace Netflixu zatím bohužel není po novince ani vidu ani slechu.

Operace Mincemeat proběhla v roce 1943 a měla za úkol zmást nacisty. Spojenci se chtěli vylodit na jihu Itálie, ale počítali s tím, že to nepřítel předpokládá. Proto připravili troufalou léčku, kdy k tělu zesnulého vojáka podstrčili falešné dokumenty, které popisovaly plán spojenců na vylodění v Řecku. Tělo bylo vhozeno do moře v místě, kde byl předpoklad, že jej proud zanese až ke známé základně Osy. Odhady se naplnily, tělo se dostalo tam kam mělo, nacisté dokumentům uvěřili a přesunuli značnou část sil z Itálie do Řecka. Spojenci byli schopní osvobodit Sicílii a postupovat dál do Itálie. Šlo o jeden z klíčových bodů obratu celé války. V hlavních rolích vystupují Colin Firth, Matthew Macfadyen, Johnny Flynn nebo Jason Isaacs. Režíroval John Madden. Netflix snímek na některých trzích uvede od 11. května.

Podklady a foto: Netflix

Galerie: 5

Operace Mincemeat: Válka je peklo, ale ošálení nácků může být celkem zábava | Fandíme filmu Operace Mincemeat: Válka je peklo, ale ošálení nácků může být celkem zábava | Fandíme filmu Operace Mincemeat: Válka je peklo, ale ošálení nácků může být celkem zábava | Fandíme filmu Operace Mincemeat: Válka je peklo, ale ošálení nácků může být celkem zábava | Fandíme filmu Operace Mincemeat: Válka je peklo, ale ošálení nácků může být celkem zábava | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest