Moon Knight: Provázání se zbytkem Marvelu je minimální, Oscar Isaac se nemusí vrátit

Moon Knight: Provázání se zbytkem Marvelu je minimální, Oscar Isaac se nemusí vrátit | Fandíme filmu
Marvel
Zobrazit dalších 14 obrázků
Tvůrci mluví o tom, co pro ně bylo při natáčení série stěžejní a jakou tvůrčí svobodu si u studia vynutili. Plus sledovanost a nové upoutávky.

Minutý týden měla premiéru nová Marvel série Moon Knight. Už tuto středu uvidíme novou epizodu, kterou prozatím můžete ochutnat v upoutávkách přiložených na konci článku. Propagační materiály studia Disney také naznačují, že bychom se měli seznámit s Mr. Knightem, tedy určitou elegantní variantou ústředního superhrdiny (viz první fotka dole v galerii).

Diváci byli na marvelovskou novinku zvědaví. Podle měření společnosti Samba TV úvodní epizodu vidělo za prvních pět dní 1,8 milionu amerických domácností. Metrika Samba TV není dokonalá, ale k porovnání je dostačující. Moon Knight si vedl lépe než předvánoční Hawkeye (1,4 milionu), ale na druhou stranu hůře než dosud nejúspěšnější Marvel premiéra na Disney+ - Loki (2,5 milionu domácností).

Ačkoliv seriál slaví úspěch a lidé z Marvelu nedávno hovořili o tom, že postavě přejí další bohatou budoucnost, tak není vůbec dané, že k té budoucnosti skutečně dojde. Když totiž představitel hlavní role Oscar Isaac podepisoval smlouvu, tak byl v pozici, kdy si nebyl jistý zda se chce momentálně pouštět do dalšího vysokorozpočtového projektu a byl ochotný roli přijmout jedině za předpokladu, že bude vyhověno jeho požadavků. Isaac tak kupříkladu má smlouvu pouze na aktuální minisérii a je čistě na něm, zda se v budoucnu ještě někdy rozhodne vrátit, nebo aktuálních šest epizod bude to jediné, co s Moon Knightem natočí. Sám si také rozhodl o tom, jakým způsobem postavu ztvární – bylo na studiu, jestli jeho návrh přijme, nebo roli nabídne někomu jinému.

Tvůrci seriálu byly spolu s Isaacem na jedné roli a také trvali na klíčových věcech, ze kterých nemínili slevit. Seriál je kupříkladu v tuto chvíli jen minimálně provázaný se zbytkem marvelovského univerza. Ve scénáři sice na začátku bylo několik prvků, které k širšímu MCU odkazovaly, ale podobné elementy byly postupně škrtány a škrtány, až nezbyly prakticky žádné. Seriál zkrátka vypráví svůj vlastní příběh a okolní svět moc neřeší. Režisér Mohamed Diab dokonce ani nechce prozradit, kdy přesně se Moon Knight odehrává, protože to prostě není důležité.

Pro tvůrce byly důležité především dva stěžejní elementy. Tím prvním jsou protagonistův vnitřní boj s vlastním vědomím a potíže, jež mu přináší disociativní porucha osobnosti. Diab říká, že ačkoliv se tvůrci snažili k poruše přistupovat s maximálním respektem, nezlehčovat ji (scéna, kdy Steven kvůli poruše promešká o dva dny rande, má divákům jasně znázornit, jak tvrdý dopad má porucha na osobní život), ale zároveň zdůrazňuje, že nejde o stoprocentně realistické vyobrazení. Pořád jsme v superhrdinském příběhu, kde jsou některé skutečnosti pro větší vypravěčský dopad zpracovány dramatičtěji.

Druhým klíčovým aspektem pro tvůrce bylo znázornění Egypta a arabského světa. Diab je původem egyptský autor a o projekt hodně usiloval. Spolu se svojí manželkou a produkční partnerkou Sarah Goher dali dohromady dvousetstránkový detailní dokument, kde detailně představili, jak by seriál chtěli zpracovat. Právě na základě ohromující přípravy Marvel oba dva najal. (Druhou režisérskou jednotkou se stali Justin Benson a Aaron Moorhead, jež studio najalo zřejmě především pro jejich schopnost vykreslovat psychedelické sekvence, jakých se spolu s Moon Knightem a jeho duševní poruchou jednoznačně dočkáme).

Diab chtěl Egypt, jeho kulturu, historii, mytologii a obyvatele vykreslit přirozeně. Hollywood se obvykle dívá na blízký východ orientalistickým prizmatem, kdy některé prvky tamější kultury idealizuje, jiné démonizuje a celkově danou oblast dost zplošťuje a dělá z ní cosi cizího a exotického. Moon Knight má Egypt vykreslovat zcela přirozeně. Když například Hollywood točí scény s pyramidami, točí je tak, aby vypadaly jako osamocené monumenty uprostřed pouštní nicoty. Prastaré hrobky se přitom nacházejí v Káhiře, v dvacetimilionovém velkoměstě, a od pyramid jsou vidět mrakodrapy. Je to město, které nikdy nespí a v seriálu tak má být vykresleno. Mohamed také trval na tom, že Laylu, ženu ze Stevenovy/Markovy minulosti ztvární May Calamawy, ačkoliv role původně nebyla napsaná pro Egypťanku.

Posledním klíčovým elementem pro filmaře byla možnost s látkou pracovat poměrně volně. Podobně jako například Strážci Galaxie nepatří Moon Knight mezi ty nejznámější komiksy, tvůrci se tedy nemuseli bát, že naštvou nějaké rigidní fanoušky komiksové předlohy a mohli si látku upravovat k obrazu svému. Mohli Moon Knighta točit tak, aby především jim osobně přišel zajímavý. Na první pohled se tenhle přístup nejvíc promítá asi v postavě hlavního záporáka v podání Ethana Hawkea.

Hlavní scenárista Jeremy Slater prozradil, že si tvůrci vybrali postavu Arthura Harrowa proto, že nejznámější Moon Knightův záporák Bushman se příliš podobal Killmongerovi z Black Panthera. Proto zalovili mezi málo známými antagonisty a upravili si Harrowa podle svých potřeb. Vlastně vytvořili úplně novou postavu, na jejíž vznik měl silný vliv samotný Hawke. Ten byl najatý s tím, že vůbec nedostal scénář a jedním z jeho úkolů bylo spolu s tvůrci přivést postavu k životu. Rozhodl se postavu modelovat po vzoru vůdců nejrůznějších kultů a kupříkladu scéna s nasypáním skla do bot byl jeho nápad.

Teď už slíbené ukázky ze druhé epizody, která je opravdu za rohem (dole v galerii najdete nejnovější plakáty a fotky).

Foto: Marvel

Zdroje: Variety, Jeremy Slater, The Hollywood Reporter I, II, Samba TV, Streamr News, Nerdist

Galerie: 15

Moon Knight: Provázání se zbytkem Marvelu je minimální, Oscar Isaac se nemusí vrátit | Fandíme filmu Moon Knight: Provázání se zbytkem Marvelu je minimální, Oscar Isaac se nemusí vrátit | Fandíme filmu Moon Knight: Provázání se zbytkem Marvelu je minimální, Oscar Isaac se nemusí vrátit | Fandíme filmu Moon Knight: Provázání se zbytkem Marvelu je minimální, Oscar Isaac se nemusí vrátit | Fandíme filmu Moon Knight: Provázání se zbytkem Marvelu je minimální, Oscar Isaac se nemusí vrátit | Fandíme filmu Moon Knight: Provázání se zbytkem Marvelu je minimální, Oscar Isaac se nemusí vrátit | Fandíme filmu Moon Knight: Provázání se zbytkem Marvelu je minimální, Oscar Isaac se nemusí vrátit | Fandíme filmu Moon Knight: Provázání se zbytkem Marvelu je minimální, Oscar Isaac se nemusí vrátit | Fandíme filmu Moon Knight: Provázání se zbytkem Marvelu je minimální, Oscar Isaac se nemusí vrátit | Fandíme filmu Moon Knight: Provázání se zbytkem Marvelu je minimální, Oscar Isaac se nemusí vrátit | Fandíme filmu Moon Knight: Provázání se zbytkem Marvelu je minimální, Oscar Isaac se nemusí vrátit | Fandíme filmu Moon Knight: Provázání se zbytkem Marvelu je minimální, Oscar Isaac se nemusí vrátit | Fandíme filmu Moon Knight: Provázání se zbytkem Marvelu je minimální, Oscar Isaac se nemusí vrátit | Fandíme filmu Moon Knight: Provázání se zbytkem Marvelu je minimální, Oscar Isaac se nemusí vrátit | Fandíme filmu Moon Knight: Provázání se zbytkem Marvelu je minimální, Oscar Isaac se nemusí vrátit | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest