Zack Snyder se dočkal na Oscarech dvojího ocenění a Hollywood si klepe na čelo

Zack Snyder se dočkal na Oscarech dvojího ocenění a Hollywood si klepe na čelo | Fandíme filmu
Warner Bros.
Zobrazit další 1 obrázek
Pokus o vyhlášení diváckých cen se na Oscarech vymkl kontrole a přinesl tragikomický výsledek.

Na letošním předávání Oscarů všechno zastínil bizarní zkrat Willa Smithe, který po hloupém vtipu vystupujícího Chrise Rocka nakráčel na pódium a vlepil mu facku. Daleko menší zájem veřejnost jeví o rozdané sošky a ještě někde hluboko pod tím se ocitla divácká cena.

Oscary se už několik snaží zastavit propad zájmu veřejnosti. Jenže místo toho, aby se radikálně změnily nebo se plně oddaly svým věrným divákům a snažili se je udržet, tak akorát vymýšlejí laciné vějičky, které většinu lidí tak maximálně rozesmějí nebo rovnou naštvou.

Letos takovým laciným fíglem mělo být vyhlášení divácky nejoblíbenějšího filmu. Od začátku to byla okatá snaha o větší zapojení té části publika, která se na „filmy pro náročné“ příliš nedívá. Ti cyničtější komentátoři se dokonce domnívají, že šlo o přímou reakci na pobouření, které dala část filmových fanoušků najevo poté, co nebyl na hlavní cenu nominovaný Spider-Man: Bez domova – jednoznačně nejsledovanější film loňského roku.

Celý tenhle zoufalý pokus se nicméně komickým způsobem zvrhl a obrátil proti Akademii. Hlasování bylo tak hloupě nastavené, že vůbec nezáleželo na tom, který film má reálně víc fanoušků, ale pouze na tom, která fanouškovská základna je nejvěrnější, nejzapálenější, popřípadě rovnou nejfanatičtější.

Že je něco špatně se ukázalo už při vyhlášení prvního diváckého hlasování, v němž filmoví fanoušci rozhodovali o nejpamětihodnějším filmovém momentu. V žebříčku figuroval bullet time z prvního Matrixu, vrcholné pěvecké číslo z Dreamgirls, nástup Avengers v Avengers: Endgame a nástup tří Spider-Manů do akce ve Spider-Manovi: Bez domova. Potud vše v pořádku, jednoznačně jde o výrazné momenty, které má většina diváků vryté do paměti.

Ale pak jsme se dozvěděli, že nejpamětihodnějším momentem filmové historie je chvíle, kdy Flash v Justice League Zacka Snydera zařadí v závěrečné bitvě vyšší rychlostní stupeň. Pokud někdo opravdu věří tomu, že tohle je podle nějakého většího počtu filmových diváků nejpamětihodnější moment, tak je s prominutím naivní, nebo má klapky na očích.

V tu chvíli bylo jasné, že hlasování ovládly armády internetových fanboyů, kteří prostě den co den trpělivě seděli u Twitteru a naklikávali další a další hlasy, aby se do čela žebříčku dostal jejich miláček Zack Snyder. Celý sestřih pěti pamětihodných momentů zabral během slavnostního večera pár vteřin, nebyl nijak výrazně uvedený nebo komentovaný. Prostě prosvištěl a zmizel v propadlišti dějin. To znamená, že buď šlo od začátku o stoprocentně chladnokrevný kalkul, kdy produkce hodlala pouze aktivně zneužít fanouškovského zápalu, aby k Oscarům zkusila přitáhnout o něco větší pozornost. Anebo si produkce po sečtení výsledků uvědomila, jak se šeredně přepočítala a raději celou anketu během vysílání zametla pod koberec, aby se trapná ostuda zbytečně nezvětšovala.

V celé nahotě se neduhy diváckého hlasování vyjevily při vyhlášení kategorie pěti divácky nejoblíbenějších filmů roku 2020. Tick, Tick... Boom! vychází z divadelního muzikálu, který je v určité podobě prezentovaný už od roku 1990 (ve své plnohodnotné formě od roku 2001). Spousta písniček se tak stačila divákům zadřít pod kůži na VOD byl z filmu slušný hit. I tak lze spekulovat o tom, zda náhodou pro snímek zkrátka nehlasovali příznivci Spider-Mana, kvůli Andrew Garfieldovi v hlavní roli.

Spider-Man: Bez domova byl jediným skutečným diváckým megahitem v žebříčku, avšak proti vší přirozenosti se umístil až na čtvrté pozici. V momentě, kdy divácky (zdaleka) nejsledovanější film roku nevyhraje diváckou cenu, tak je prostě vidět, že systém hlasování nefunguje. A další tři příčky to definitivně potvrdily.

Na třetím místě se umístila Minamata. Film, který soudě dle návštěvnosti a sledovanosti na domácím videu prakticky nikdo neviděl. Ani divácká hodnocení nejsou nijak vysoká, takže o miláčkovi davů nemůže být řeč. Snímek tedy v hlasování uměle nahnali nahoru zarytí fanoušci Johnnyho Deppa, který se skrze hlasování snažili podpořit svého oblíbence, jenž je momentálně v Hollywoodu nemilosti (nebo spíš odsunutý mimo jakoukoliv pozornost). Na druhé příčce se umístil Příběh Popelky. Ten měl na streamu sledovanost slušnou, ale o nějaký globální velehit rozhodně nešlo. Do žebříčku film procpali zapálení fanoušci popové hvězdy Camily Cabello, jež ztvárnila hlavní roli.

A první místo pětky, to už je vyloženě dobrý vtip. Divácky nejoblíbenějším filmem roku 2021 je podle oscarového vysílání Armáda mrtvých! Fanatickým příznivcům zbožšťovaného režiséra Zacka Snydera několik dní trvalo, než pochopili, že masivně hlasovat pro Justice League Zacka Snydera nemá smysl, protože film nesplňuje oscarová pravidla a nebyl vůbec volitelný. Ale pak se zorganizovali a jako cenu útěchy si do čela žebříčku protlačili Armádu mrtvých.

Zbytek světa tuhle skutečnost dál spokojeně ignoruje (jestli jsem něco nepřehlédl, tak během vyhlášení kamera ani nezabrala Zacka Snydera v sále, i když na předávání Oscarů přítomen byl), ale vítězství na Oscarech nejspíš bude mít ten smutný efekt, že fanatičtí Snyderovi příznivci opět budou zase o něco silnější v kramflecích a opět se budou víc utvrzovat v sebeklamu, že je Zack lepší a důležitější autor, než odpovídá skutečnosti.

Můžeme tak bohužel očekávat další zesílenou vlnu internetové šikany vůči studiu Warner Bros., vůči ostatním filmařům, kteří natáčením jiných filmů „blokují vznik Justice League 2“ (ano, takové útoky jsou opravdu na denním pořádku) a vůči všem internetovým fanouškům či novinářům, kteří by se odvážili Snyderovo dílo jakkoliv zpochybňovat.

Bude zajímavé sledovat, zda Akademie do příštího roku změní pravidla diváckého hlasování, úplně tuhle šaškárnu zruší, anebo v ní ve zcela nezměněné formě bude pokračovat.

Titulní foto je z Justice League Zacka Snydera

Galerie: 2

Zack Snyder se dočkal na Oscarech dvojího ocenění a Hollywood si klepe na čelo | Fandíme filmu Zack Snyder se dočkal na Oscarech dvojího ocenění a Hollywood si klepe na čelo | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest