Disney mění taktiku, vrací svoje filmy zpátky do kin. Konkurence udělá pravý opak

Disney mění taktiku, vrací svoje filmy zpátky do kin. Konkurence udělá pravý opak | Fandíme filmu
Marvel Studios
Marvelovka Eternals půjde výhradně do kin, naopak Halloween zabíjí míří překvapivě na stream.

Když loni pandemie koronaviru zachvátila svět, Disney reagoval se svým rozvrhem rychle. Drtivou většinu snímků odložil nebo přesunul na stream. Popřípadě začal experimentovat s kombinovaným nasazením novinek do kin a do prémiové sekce svojí online platformy Disney+. Kolem streamování velkých očekávaných hitů bylo velké halo, kdy se hollywoodská veřejnost dohadovala o tom, zda to filmy zachrání nebo pohřbí.

Nicméně přes nejrůznější komplikace (viz spor se Scarlett Johansson) Disney na svých prezentacích ještě o prázdninách trval na tom, že v případě potřeby libovolný snímek přeloží na pozdější termín nebo jej přesune do internetové distribuce. A během léta se situace v kinech tak zhoršovala že se zdálo, že se k tomu na podzim začne ve velké míře vracet. Velkým lakmusovým papírkem se měl stát Shang-Chi a legenda o deseti prstenech, jenž měl jasně předvést, zda na lákavý titul diváci do kina přijdou, anebo v současném době přimějete lidi ke sledování novinek spíše doma.

Shang-Chi nicméně v kinech silně bodoval. Disney reagoval promptně a oznámil, že všechny svoje premiéry do konce letošního roku uvede výhradně do kin! Konkrétně se bavíme o filmech Poslední souboj (14.10.), Rozbitý robot Ron (21.10.), Eternals (4. 11.), Encanto (25.11.), West Side Story (9. 12.) a Kingsman: První mise (22.12.). Zvlášť patrné je zařazení filmů Encanto a Rozbitý robot Ron – animáky dosud Disney vynechával z kin opravdu důsledně, maximálně je zařadil do kin a na stream souběžně. Všechny filmy budou uváděny v kinech exkluzivně po dobu 45 dní, pouze u snímku Encanto je exkluzivita zkrácena na 30 dní.

Universal a Paramount to v kinech tak růžově nevidí

Mohlo by se zdát, že návrat kin je dokonán. Krom Disneyho na pozitivní výsledky Shang-Chiho nedávno reagovalo i studio Sony, jež uspíšilo premiéru Venoma 2. Pak jsou tu ale další hráči. Studio Universal, jež se o kino distribuci hodně opíralo i během pandemie, kdy část produkce odsunulo a do kin nasadilo alespoň malé filmy, teď překvapivě oznámilo, že na podzim uvede souběžně v kinech a na službě Peacock svoji očekávanou hororovou novinku Halloween zabíjí. Na Peacock snímek dorazí 15. října. U nás jej od 21. října můžeme vidět v kinech.

A pak je tu ještě studio Paramount, u něhož došlo k výměně ředitele. Jima Gianopulose vystřídal Brian Robbins. A podle interních zdrojů The Hollywood Reporteru by úkolem nového šéfa mělo být podstatně menší zaměření na drahé velkofilmy pro kina a daleko větší důraz na menší projekty pro streamovací platformu Paramount+, kterou zřejmě studio, přinejmenším v dohledné době, vidí jako svou klíčovou zbraň.

Foto: Disney/Marvel

Zdroje: Collider, The Hollywood Reporter, Deadline

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest