Secret Wars: Podle autora Marvel připravuje další gigantickou komiksovou událost

Secret Wars: Podle autora Marvel připravuje další gigantickou komiksovou událost | Fandíme filmu
Marvel Studios
Zobrazit další 2 obrázky
Jedna marvelovská éra vyvrcholila Thanosovou genocidou. Skončí ta další střetem paralelních realit?

O víkendu na sebe upoutal pozornost komiksový autor a vydavatel Jim Shooter. Vystoupil na Megaconu v americkém Orlandu, kde odpovídal na otázky fanoušků. Řeč přišla také na jeho slavnou komiksovou ságu Secret Wars, v níž v polovině 80. let mocná kosmická bytost Beyonder nahnala marvelovské hrdiny a padouchy na umělý svět zvaný Battleworld a nechala je tam mezi sebou zápolit.

Shooter spustil zajímavou historku o tom, jak mu zavolal jakýsi bezvýznamný úředník z Marvel Entertainment a nabídl mu, že by mohl napsat románové zpracování Secret Wars. Záhy se ukázalo, že šlo pouze o trik, jehož prostřednictvím měl Marvel ze Shootera vymámit podpis na smlouvu, jež by zpětně stvrdila, že všechno co Jim k Secret Wars napsal, byla námezdní práce pro vydavatelství, kterému tak patří veškerá práva.

Shooter pochybnou smlouvu nepodepsal a následně už mu zavolal marvelovský manažer, omluvil se za chování svého podřízeného a nabídl Shooterovi deset tisíc dolarů, když podepíše. Ukázalo se totiž, že nikde v Marvelu neexistoval žádný právní dokument potvrzující, že Shooter skutečně celý komiks psal jako zakázkovou práci pro nakladatelství. Jim léta pracoval v Marvelu jako editor i šéfredaktor a moc dobře věděl, že komiksy psal jako zakázkovou práci. Nechtěl nijak zpochybňovat právní nárok Marvelu, ani netoužil po penězích (i když 10 tisíc nakonec přijal), jen se mu nelíbil přístup onoho úředníka. Po komunikaci s nadřízeným už papíry podepsal.

Marvel Studios údajně chystají Secret Wars

A teď k tomu podstatnému. Když Shooter dokumenty podepisoval, tak se zeptal, zda to znamená, že Marvel točí filmové Secret Wars. Na to manažer odpověděl, že „o tom nesmí mluvit“. To Shooter osobně vnímá jako nepřímé potvrzení. Manažer pak ještě dodal, že ve světě velkého byznysu musí být ve věci vlastnictví prostě pořádek. Jim dále tvrdí, že následně se poptal u svých známých v Hollywoodu, podle kterých Marvel něco k Secret Wars v tichosti chystá.

Nejprve se na celou věc pojďme podívat střízlivýma očima. Asi nemusíme pochybovat, že si společnost Marvel Entertainment skutečně chtěla udělat pořádek v právních dokumentech. To samozřejmě ale nemusí znamenat nic dalšího. Kdo ví, třeba si zbytek historky Shooter tak trochu přibarvuje. A i kdyby skutečně celá situace neměla souviset s komiksy, ale s filmy, i tak je možné, že si v Marvel Studios prostě dávají záležet na tom, aby měli právně všechno hezky podchycené, jen tak pros strýčka příhodu. Nutně to hned nemusí znamenat, že se něco chystá.

Co jsou Secret Wars?

Ale pokud si Jim Shooter nic nevymýšlí ani nepřibarvuje, tak to vypadá, že Marvel Studios v nějaké podobě pracují se Secret Wars. Jeho verzi z 80. let asi není třeba přibližovat víc než v úvodu článku. Opravdu jde o značně odříznutou událost, kdy se hrdinové a padouši střetávají ve „vesmírné aréně“, daleko od všeho ostatního.

Daleko zajímavější jsou Secret Wars z roku 2015. To je komiksový event, ve kterém se sice také objevila umělá rovina bytí určená k soubojům nejrůznějších postav, ale také celá událost sloužila v komiksech primárně ke spojení několika různých realit do jedné jediné. Marvel tak osekal svoji rozvětvenou nabídku, aby se v ní sváteční fanoušci nezačali ztrácet a zároveň měl příležitost přenést ty nejzajímavější elementy (postavy) z paralelních světů do toho hlavního.

Ve filmovém světě Marvelu už jsme také otevřeli multiverzum (mnohovesmír) a paralelní reality se začaly rychle větvit. V Lokim se výslovně hovoří o tom, že větvení realit může vést k jejich střetu. Tohle tvrzení v rámci Lokiho minisérie sice mohla být lež, ale také nemusela. Pokud by filmový Marvel po Infinity War chtěl směřovat k nějaké další opulentní události, Secret Wars by k tomu rozhodně mohly posloužit. A ano, je pravda, že komiks z roku 2015 má s tím starším od Shootera společného poměrně málo, ale nějaké styčné body tam jsou a především je tam ten shodný název a v Hollywoodu opravdu musí být po právní stránce všechno neprůstřelné.

Takže co myslíte? Dočkáme se filmové obdoby Secret Wars, kde se střetnou různé paralelní reality v masivním konfliktu?

Foto je ilustrační - Avengers: Endgame

Zdroj: Megacon Orlando

Galerie: 3

Secret Wars: Podle autora Marvel připravuje další gigantickou komiksovou událost | Fandíme filmu Secret Wars: Podle autora Marvel připravuje další gigantickou komiksovou událost | Fandíme filmu Secret Wars: Podle autora Marvel připravuje další gigantickou komiksovou událost | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest