Recenze: Zabiják Joe

Recenze: Zabiják Joe | Fandíme filmu
Matthew McConaughey se vykašlal na své typické slaďoušky a vystřihl perverzního zabijáka, jehož eskapády rozhodně nejsou vhodné pro děti.

Jméno Williama Friedkina vám bude určitě více či méně povědomé. Tenhle pán totiž svého času natočil takové klasiky jako Vymítač ďábla nebo Francouzská spojka. Jeho pozdější filmy ale podobného věhlasu nedosáhly ani omylem a posledním snímkem, který jsme ve Friedkinově režii mohli vidět, byl před dlouhými sedmi lety nepříliš známý thriller Brouk s Ashley Judd a Michaelem Shannonem. Je proto menším překvapením, jak zručnou rukou se sedmasedmdesátiletý tvůrce chopil taktovky u drsné podívané ze špinavých čtvrtí plných nekompromisních Texasanů, kteří jsou kvůli penězům schopni udělat cokoli.

Jedním z nich je mladík Chris (Emile Hirsch), který se životem protlouká jako drogový dealer. Jeho zásoby mu ale vezme vlastní matka a Chris se tak ocitá v nezáviděníhodné situaci. Dluží totiž místnímu lichváři šest tisíc dolarů, nemá je jak vydělat a pokud příslušný obnos nesežene hodně rychle, lichvář ho nechá zabít. Protože má ale matka hlavního hrdiny uzavřenou výhodnou zdravotní pojistku, která by po její smrti připadla Chrisově sestře Dottie (Juno Temple), rozhodne se k zoufalému činu. Najme si pochybného detektiva Joe Coopera (Matthew McConaughey), který si občas přivydělává vraždou, aby jeho matku zabil.

Je třeba na rovinu říct, že Zabiják Joe je film otevřený, neústupný a drsný. Obsazení známých herců sice svádí k očekávání něčeho usedlejšího, ale už přístupnost, kterou snímek v amerických kinech získal, o něčem vypovídá. Killer Joe totiž vyfasoval označení NC-17, které je v hierarchii přístupnosti ještě výš než známější R. Diváci mladší sedmnácti let v tomto případě do sálu nesmí ani s doprovodem dospělé osoby.

Už to by mělo být dostatečným varováním, že se ve filmu pro občasnou krev, špínu, nahotu či kontroverzi nechodí daleko. A možná ani tehdy by nebylo řečeno dost. Zabijáka totiž právem provází pověst zážitku vpravdě nevšedního, protože určité scény zkrátka v jiném filmu neuvidíte. O to větším překvapením pak je, že právě v takové podívané si zahrála známější jména jako Hirsch nebo McConaughey. A je to právě oblíbený blonďák, který si každou scénou krade film pro sebe. Troufám si říct, že poté, co Matthew s dokonalou noblesou vystřihnul mírně slizkého detektiva s chladným hlasem a klidnou mluvou jižanského elegána, aby v příhodné chvíli přepnul do roviny takřka bestiální, už jeho kariéra nikdy nebude stejná. Alespoň já už se na snímky typu Bejvalek se nezbavíš nikdy nebudu dívat tak jako dřív.

Friedkinův snímek díky specifické atmosféře místy připomíná i drsnější podívané bratří Coenů a je proto škoda, že svoji cestu pod divákovu kůži nedotáhne do konce. Ve chvíli, kdy se celý kolotoč událostí roztočí na nejvyšší obrátky, totiž přichází uspěchaná dohra, po které zůstanou dojmy trochu zbytečně zhořklé. A nekompromisní podívané by zkratkovitá finále mít opravdu neměly.

Nutno ovšem říct, že podobný film jsem asi ještě nikdy neviděl a už proto se sluší na něj upozornit. Někoho může skvěle pobavit, jiného dokonale znechutit, ale nikdy nemůžete vědět, zda se v tomhle hnusu a blátě neskrývá film právě pro vás.

 

Verdikt

Drsná a chvílemi až poněkud bizarní podívaná z prostředí texaské spodiny, kde by hlavní hrdinové pro balík peněz obětovali vlastní matku. Doslova. Díky Friedkinově odvážné režii a stylové kreaci Matthewa McConaugheyho stojí za zhlédnutí všem, ale akceptovat prazvláštně pointovaný závěr asi každý divák nedokáže.

Film u nás před časem vyšel na DVD a v případě zájmu si jej můžete zakoupit pod článkem.

Naše hodnocení
7/10

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest