Krev a pot: První reakce ze zámoří

Krev a pot: První reakce ze zámoří | Fandíme filmu
Po obavách, že Bay ve svém filmu zlehčuje kruté události, viděli film konečně zahraniční recenzenti. Jaké podle nich Pain and Gain je?

Minulý týden jsme vás informovali o nespokojenosti, kterou s Bayovým Pain and Gain vyjádřili oběti skutečných událostí, ze kterých film vychází. Představa, že je někdo bude zlehčovat, se jim nezamlouvala ani v nejmenším. K obviněním, založeným na zveřejněných trailerech, se tvůrci vyjádřili jen minimálně, nicméně ujišťovali, že film nikdy nezesměšňuje oběti, ale pouze násilníky, a že se snaží ukázat bizarní dualitu násilných zlodějíčků, kteří „jeden den někoho unesou a druhý den se účastní láskyplné svatby“ (Miami Herald). A protože film za pár dní vstupuje do amerických kin, můžeme si podívat na to, co na Bayův portrét tří násilníků říkají zámořští filmoví kritici.

V první řadě je třeba říct, že ať už se o to Bay snažil nebo ne, film podle všeho není žádná satira nebo zrcadlo společnosti, ale toliko mírně zjednodušené a přestřelené převyprávění naprosto bizarní skutečné události, kterou režisér vnímá jako černočernou komedii a zachytil ji svým osobitým způsobem. Divákovo přijetí tak zřejmě záleží na dvou skutečnostech. Zaprvé, jestli vám přijdou vtipné situace podobné té, kdy kriminálník přijde reklamovat motorovou pilu, na které stále ještě ulpívají lidské vlasy, protože není dost výkonná na porcování mrtvoly. A za druhé, jestli máte rádi Bayův styl natáčení, kdy všechno musí být stoprocentně kinetické, i když se vlastně nic neděje, kamera neustále krouží, soundtrack duní, svícení je parádní, ženy jsou do jedné krásné a do jedné vykreslené jako nemyslící nádoby na sperma.

Kritici, kteří se s podobným přístupem smířit nedokáží většinou film hodnotí jako největší hnus  a odpad, ostatní (neřkuli Bayovi příznivci), vyjadřují menší či větší míru spokojenosti. Bay podle všeho natočil jeden z nejodlišnějších filmů své kariéry, kdy je divákovi servírován podivný mix černého humoru a strašlivých situací, kdy nevíte, zda se máte smát nebo být zděšení. Hrdinové jsou zlí, hloupí a zavržení hodní jedinci, které však Mark Wahlberg, Anthony Mackie a Dwayne Johnson hrají velice dobře, až podmanivě. Chemie mezi kamarády je prý úžasná a Johnson podle většiny recenzentů podává nejlepší výkon kariéry. Prakticky všichni kritici se shodují také v tom, že je film příliš dlouhý a obzvlášť v první polovině občas drhne.

Zkrátka to zatím vypadá, že Bayův film jen těžko nechá většinu diváků chladných a bude zajímavé sledovat, jakým způsobem se k němu postaví širší publikum a jakým způsobem se k němu postaví publikum české, v posledních dnech díky kauze „Česko není Čečensko“ tolik nastartované na „americkou hloupost“.

Vybrané zahraniční recenze: IGN, HitFix, Joblo, Slashfilm, Latino Review, THR, Screen Daily, Variety, First Showing, Shockya

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest