Spor mezi Scarlett Johansson a Disneym se dál vyostřuje

Spor mezi Scarlett Johansson a Disneym se dál vyostřuje | Fandíme filmu
Marvel Studios
Postupně se přidávají další herecké osobnosti, které se přechodem Hollywoodu na stream cítí ošizeny.

Tento týden jsme se dozvěděli, že Scarlett Johansson žaluje společnost Disney kvůli uvedení snímku Black Widow na streamovací platformě Disney+. Herečka (respektive její právní zástupci) argumentovala tím, že podle smlouvy jí náležel podíl na tržbách z kin. Kvůli uvedení filmu na streamu se však tržby z kin zásadním způsobem snížily, což Johansson vnímá jako porušení dohody.

Disney se proti herečce záhy tvrdě ohradil s tím, že naprosto odmítá brát ohledy na pandemickou realitu současnosti. Dále studio uvádí, že Johansson byla dle jeho soudu kompenzována dostatečně, když zatím dostala za film zaplaceno 20 milionů dolarů a ještě má šanci na podíl ze zisků na streamu.

Proti tomu se obratem hájili hereččiny zástupci, kteří tvrdí, že Disney zbytečně očerňuje hereččin charakter a veřejným odhalením její výplaty se snaží vytvořit narativ, jako by se měla Johansson stydět za to, jakého postavení se jí podařilo dosáhnout a kolik miliard Disneymu během let pomohla vydělat. Situace je jednoduše taková, že Disney odsunutím snímku na stream porušil platný kontrakt a tím to hasne.

Editor The Hollywood Reporteru Matthew Belloni ještě doplnil, že podle jeho zákulisních zdrojů je šéfovi Marvelu Kevinu Feigemu z celé situace trapně. Na jednu stranu nechce dělat rozbroje, na stranu druhou byl od začátku proti uvedení Black Widow na streamu, a když už k němu došlo a snímek v kinech výrazně nebodoval, naléhal na Disneyho, aby situaci s Johansson zavčas vyřešil. Nebyl vyslyšený.

Podle Belloniho podobné kroky zvažuje už také Emma Stone, jejíž Cruella také před časem frčela souběžně do kin a na stream, i když se s tím předem nepočítalo. A další herci a herečky prý mohou následovat. Na řadě by údajně mohla být Emily Blunt, jejíž Jungle Cruise také půjde souběžně na stream a do kin. Blunt už se ostatně spolu s manželem Johnem Krasinskim handrkovala o peníze s konkurenčním studiem Paramount, jež snímek Tiché místo 2 sice neuvedlo do kin a na internet souběžně, avšak k přesunu na stream došlo podstatně dříve, než se předem plánovalo. .

Další lidé ze zábavního průmyslu (především pak herecké hvězdy, které běžně mají podíly ze zisku zanesené ve smlouvách) prý Johnasson podporují a případný hereččin soudní úspěch by mohl spustit vlnu dalších žalob. Reportér Justin Kroll z Deadline potom doplňuje, že vyjednávání o platech u projektů určených exkluzivně pro Disney+ jsou ze strany studia extrémně tvrdá. U marvelovských seriálů je prý situace ještě docela dobrá, ale u jiných projektů se Disney snaží cenu maximálně stlačit, a tak se často s kýženými hvězdami vůbec nedaří domluvit.

Uvidíme, jak se celá situace vyvine, každopádně by to ještě mohla být celkem divočina.

Zdroje: Bloomberg, The Hollywood Reporter I, II, III, Deadline, Justin Kroll

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest