Duna: Podle traileru letos uvidíme nejvelkolepější film za posledních několik let

Duna: Podle traileru letos uvidíme nejvelkolepější film za posledních několik let | Fandíme filmu
Warner Bros.
Zobrazit dalších 21 obrázků
Upoutávka pro očekávanou sci-fi je velkolepá. Tvůrci potom blíže představili svůj opus.

V Česku ani na Slovensku sice nebude k vidění speciální IMAX preview, které publiku blíže představuje očekávanou sci-fi Duna, nicméně dnes byl zveřejněný zbrusu nový trailer, který je k dispozici všem. A je sakra na co koukat!

Vyjadřovat se v hyperbolách je vždycky ošemetné. Zvlášť u trailerů. Tam vždycky můžou zafungovat střihačovy kouzelné nůžky, které i z hromádky hnoje dovedou vyrobit naleštěný bonbonek. Nicméně si zkrátka nemůžu pomoct a nad Dunou musím v tuhle chvíli jásat. Nejnovější upoutávka je dlouhá, vydatná a film v ní vypadá naprosto skvěle.

Režisér Denis Villeneuve už v Blade Runnerovi 2049 předvedl úchvatnou audiovizuální symfonii, ale tady zjevně půjdeme ještě o úroveň výš. Vesmírná civilizace působí správně cize, oblečení šlechtických postav jsou impozantní, vojenské zbroje budí respekt. Zároveň oblečení vypadá jako něco, co se dá reálně nosit, není to taková ta prázdná hra na efekt, kterou spousta sci-fi filmů trpí. Sály vesmírných sálů jsou monumentální, ale pořád jsou úplným nic oproti tomu, jak uhrančivá je přírodní krajina pouštní planety Arrakis. Všechno přitom působí extrémně hmatatelně, takže když se digitální triky využijí například pro oživení obřích červů, nejsme otupělí nějakou nekonečnou záplavou jedniček a nul, ale můžeme si červa užít jako třešničku na dortu. No a pak se to všechno dá do pohybu, vzduch rozčísne hudba Hanse Zimmera, kdy se po letech zdá, že se mistr opět pokusil vystoupit ze svojí komfortní zóny a nabídnout něco nového, a všechno dotahuje k dokonalosti narvané obsazení, které má na to, aby příběhu dalo emocionální jádro.

Je možné, že se při takovém těšení pouze vystavuji hrozbě obřího zklamání, ale zatím si nedovedu pomoct. Dejte schválně v komentářích vědět, jak Duna působí na vás. Reálné obavy nicméně můžeme mít ze skutečnosti, že film je jen první polovinou první knihy. Film byl extrémně drahý, do kin míří v nejisté době a ještě navíc současně s uvedením na streamovací službě HBO Max. Reálně tedy hrozí nebezpečí, že když by by snímek neúspěšný (tohle přeci jen není masový výplach, jako Rychle a zběsile), tak se nikdy nedočkáme zakončení, což by byla ohromná škoda.

Pokud jde o zmiňovanou IMAX prezentaci, které se dočkali diváci v zahraničních kinech, tak podle dostupných reportáží byly promítané úvod filmu a následně ještě první přílet Paula Atreida na Arrakis. Obě scény prý vypadají fantasticky. Krom toho se promítal krátký film o filmu, z nějž je prý patrné, jak režisér Villeneuve Dunu miluje, a prezentace filmové hudby, o níž Zimmer prozradil, že chtěl, aby zněla opravdu cizokrajně. Proto například neuslyšíme tolik smyčců a daleko víc se pracuje například s různě modulovaným lidským hlasem.

Duna vypráví příběh Paula Atreida, jehož rodina přijme kontrolu nad pouštní planetou Arrakis. Na té žijí obří červi, kteří vylučují vzácné koření, jež prodlužuje život a dává lidem psychické schopnosti, díky kterým je možné bezpečně pilotovat rychlé mezihvězdné lety. O kontrolu nad planetou je tak mezi urozenými rody enormní zájem. Paulova rodina je zrazena, a tak mladému šlechtici nezbývá než vést povstání původních obyvatel pouštní planety a získat nadvládu nad Arrakis zpět. Tématy románu jsou politika, náboženství a vztah člověka k přírodě. První knihu následovala celá řada pokračování, komiksů či videoher, takže chystané filmy a TV seriály budou mít odkud čerpat.

Režíruje Denis Villeneuve, scénář napsal Eric Roth. V hlavních rolích hrají Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Oscar Isaac, Dave Bautista, Stellan Skarsgård, Charlotte Rampling, Zendaya, Jason Momoa, Josh Brolin, David Dastmalchian Chang Chen a Javier Bardem. Datum české a slovenské premiéry je stanovené na 14. 10. 2021.

Foto: Warner Bros.

Zdroje: Slashfilm

Duna

14.12.1984 | USA
Akční, Sci-Fi, Dobrodružný
Info o filmu

Galerie: 22

Duna: Podle traileru letos uvidíme nejvelkolepější film za posledních několik let | Fandíme filmu Duna: Podle traileru letos uvidíme nejvelkolepější film za posledních několik let | Fandíme filmu Duna: Podle traileru letos uvidíme nejvelkolepější film za posledních několik let | Fandíme filmu Duna: Podle traileru letos uvidíme nejvelkolepější film za posledních několik let | Fandíme filmu Duna: Podle traileru letos uvidíme nejvelkolepější film za posledních několik let | Fandíme filmu Duna: Podle traileru letos uvidíme nejvelkolepější film za posledních několik let | Fandíme filmu Duna: Podle traileru letos uvidíme nejvelkolepější film za posledních několik let | Fandíme filmu Duna: Podle traileru letos uvidíme nejvelkolepější film za posledních několik let | Fandíme filmu Duna: Podle traileru letos uvidíme nejvelkolepější film za posledních několik let | Fandíme filmu Duna: Podle traileru letos uvidíme nejvelkolepější film za posledních několik let | Fandíme filmu Duna: Podle traileru letos uvidíme nejvelkolepější film za posledních několik let | Fandíme filmu Duna: Podle traileru letos uvidíme nejvelkolepější film za posledních několik let | Fandíme filmu Duna: Podle traileru letos uvidíme nejvelkolepější film za posledních několik let | Fandíme filmu Duna: Podle traileru letos uvidíme nejvelkolepější film za posledních několik let | Fandíme filmu Duna: Podle traileru letos uvidíme nejvelkolepější film za posledních několik let | Fandíme filmu Duna: Podle traileru letos uvidíme nejvelkolepější film za posledních několik let | Fandíme filmu Duna: Podle traileru letos uvidíme nejvelkolepější film za posledních několik let | Fandíme filmu Duna: Podle traileru letos uvidíme nejvelkolepější film za posledních několik let | Fandíme filmu Duna: Podle traileru letos uvidíme nejvelkolepější film za posledních několik let | Fandíme filmu Duna: Podle traileru letos uvidíme nejvelkolepější film za posledních několik let | Fandíme filmu Duna: Podle traileru letos uvidíme nejvelkolepější film za posledních několik let | Fandíme filmu Duna: Podle traileru letos uvidíme nejvelkolepější film za posledních několik let | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest