Duna: Přivést k dokonalosti ikonické písečné červy trvalo rok

Duna: Přivést k dokonalosti ikonické písečné červy trvalo rok | Fandíme filmu
Eduardo Peña
Zobrazit další 4 obrázky
Denis Villeneuve se rozpovídal o mladém hrdinovi epické sci-fi, kterého přirovnává k Michaelu Corleoneovi z Kmotra.

Dunu můžeme stále považovat za jeden z nejočekávanější filmů letošního roku (a že těch masově očekávaných filmů už moc není). Doufejme, že datum prosincové premiéry zůstane pevné a my se tak společně budeme moct vydat s Paulem Atreidem za dobrodružstvím na pouštní planetu Arrakis.

Postavu hlavního hrdiny, jehož hraje Timothée Chalamet přibližuje režisér Denis Villeneuve v rozhovoru pro magazín Empire. Denis o Paulovi tvrdí, že byl vychován ve velmi přísném prostředí a musel podstoupit spoustu výcviku, protože je synem vévody a díky výcviku se z něj jednoho dne vévoda stane. Otázkou podle Villeneuvea je, jestli příprava na tuhle pozici je opravdu to, o čem Paul sní. „Je jako Michael Corleone v Kmotrovi – je to někdo, kdo má tragický osud a stane se někým, kým se stát nechce,“ říká režisér o Paulovi.

Villenueve dále pokračoval, že přežití mladého hrdiny závisí na schopnosti učinit správná rozhodnutí a přizpůsobit se různým nebezpečným situacím. Je to prý krásný příběh o někom, kdo se stane mocným. „Jako každý dospělý hledá svou identitu a snaží se pochopit své místo ve světě. Bude muset dělat věci, které nikdo z jeho předků nebyl schopen udělat, aby přežil. Je zvědavý na jiné lidi, má empatii, něco, co jej přitahuje k jiným kulturám, a to mu zachrání život,“ končí režisér.

Vedle Paula se potom ještě Villeneuve krátce pohovořil o tématu velkých písečných červů, kteří jsou s planetou Arrakis a románovou ságou nerozlučně spjati: „Probírali jsme každý detail, co by nám tyhle stvůry pomohl realizovat. Od textury jejich kůže, přes otevírání tlam, až po způsob, jakým v písku žerou potravu. Najít perfektní podobu a tvar, který působil patřičně prastaře, nám trvalo celý rok.“ Jsme každopádně zvědaví, jak budou píseční červi ve snímku vypadat, dole v galerii zatím můžete vidět alespoň artworky od fanoušků značky. Najdete tam také nejnovější foto s Paulem Atreidem.

Duna je sérií sci-fi románů od Franka Herberta. Ten první se odehrává ve vzdálené budoucnosti a vypráví příběh Paula Atreida, jehož rodina přijme kontrolu nad pouštní planetou Arrakis. Na té žijí obří červi, kteří vylučují vzácné koření, jež prodlužuje život a dává lidem psychické schopnosti, díky kterým je možné bezpečně pilotovat rychlé mezihvězdné lety. O kontrolu nad planetou je tak mezi urozenými rody enormní zájem. Paulova rodina je zrazena, a tak mladému šlechtici nezbývá než vést povstání původních obyvatel pouštní planety a získat nadvládu nad Arrakis zpět. Tématy románu jsou politika, náboženství a vztah člověka k přírodě. První knihu následovala celá řada pokračování, komiksů či videoher, takže chystané filmy a TV seriály budou mít odkud čerpat.

Režíruje Denis Villeneuve, scénář napsal Eric Roth. V hlavních rolích hrají Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Oscar Isaac, Dave Bautista, Stellan Skarsgård, Charlotte Rampling, Zendaya, Jason Momoa, Josh Brolin, David Dastmalchian Chang Chen a Javier Bardem. Datum české a slovenské premiéry je stanovené na 17. 12. 2020.

Zdroje: Empire I, Empire II

Galerie: 5

Duna: Přivést k dokonalosti ikonické písečné červy trvalo rok | Fandíme filmu Duna: Přivést k dokonalosti ikonické písečné červy trvalo rok | Fandíme filmu Duna: Přivést k dokonalosti ikonické písečné červy trvalo rok | Fandíme filmu Duna: Přivést k dokonalosti ikonické písečné červy trvalo rok | Fandíme filmu Duna: Přivést k dokonalosti ikonické písečné červy trvalo rok | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest