American Sniper: Bradley Cooper se stane "ďáblem"

American Sniper: Bradley Cooper se stane "ďáblem" | Fandíme filmu
Příběh legendárního amerického snipera Chrise Kylea by měl zfilmovat Steven Spielberg. A vykašlal se kvůli tomu Cooper na Jane Got a Gun?

Ještě jsme vás ani nestihli pořádně informovat o tom, že Bradley Cooper nahradil Juda Lawa v problémy pronásledovaném westernu Jane Got a Gun, a už je všechno zase jinak. Cooper z projektu režiséra Gavina O’Connora vycouval, tudíž Natalie Portman a Joel Edgerton si budou muset opět hledat třetího do party. Připravovaný snímek je prokletým už od doby, kde se režisérka Lynne Ramsay vybodla na natáčení a v den první klapky se nedostavila na plac. Pak si svých pár švestek sbalil i Law a začala spirála přeobsazování. Nejdříve se našel, zřejmě skrze Edgertona, nový režisér, kterým se stal zmíněný O’Connor, aby byla následně oznámena dohoda s Cooperem. Jenže idylka netrvala moc dlouho, neboť Bradley "Jane" také opustil a na první pohled se zdá, že důvodem by mohla být spolupráce se samotným Stevenem Spielbergem. Spolu by totiž měli převést na plátno životní příběh amerického odstřelovače Chrise Kylea, jenž drží "rekord" (a tentokrát ty uvozovky zdůrazním) v počtu zabitých nepřátel v rámci armády Spojených států. Bylo jich prý více než 160, čímž překonal výkon Adelberta Waldrona z války ve Vietnamu (109 obětí).

American Sniper bude životopisným snímkem o osudech texaského rodáka, který řádil s puškou v ruce v letech 1999 - 2009. Přirozeně byl nedílnou součástí války proti terorismu a svou pověst si vybudoval především při kampani Irácká svoboda (2003 - 2011). Právě iráčtí povstalci jej označovali jako "al-Shaitan" neboli "the devil" (česky "ďábel"). Objevuje se i přezdívka "Aš-šajtán Ramádí" - "Satan z Ramádí". Na jeho hlavu vypsali dokonce odměnu ve výši $20000. Vypadá to, že Kyle zabil více lidí než španělská chřipka a byl na to očividně docela pyšný. Svoje vzpomínky a pocity shrnul v roce 2012 v autobiografii American Sniper, kde popisuje nejen zkušenosti z válečné (okupační) vřavy, ale současně i problémy v osobním životě. Hodně silné jsou pasáže, kdy Chrisova žena popisuje, jak její manžel postupně začal více milovat bojové nasazení a válku než jí samotnou.

Látka je bezesporu zajímavá, ač může lehce způsobit kontroverze, podobně jako Zero Dark Thirty režisérky Kathryn Bigelow. Nicméně některé scény by mohly být opravdu hodně silné a ruku v ruce se Spielbergovou zručností i pořádně mrazivé. Například jeho legendární dvoukilometrový zásah by na plátně mohl být setsakra výživnou záležitostí. Stalo se tak v roce 2008, kdy Kyle v bagdádské čtvrti Sadr zastřelil muže, jenž se chystal vypustit raketu na americký konvoj. Sám hlavní protagonista to popsal větou, že "kulku řídil Bůh". Neméně poutavé je i jeho vyprávění o "střelnici", kterou si zřídil v irácké Falúdži. Tam odstranil 40 sunnitských rebelů ze stanoviště, jež si vytvořil z dětské postýlky.

Život je plný paradoxů a v podobném duchu skončila i Chrisova životní pouť, neboť elitní sniper byl zastřelen na střelnici Rough Creek nedaleko obce Glen Rose, ležící v jeho rodném Tesaxu. Katem mu byl Eddie Ray Routh, též veterán z Iráku, který trpěl posttraumatickou stresovou poruchou.

Už je vám jasné, proč se Bradley vykašlal na Jane Got a Gun? Ve vzduchu je totiž cítit nominace na Oscara.

Zdroj: Collider, Wrap

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest