KVIFF: Zátopek odstartuje ve Varech, plus se diváci mohou těšit na rovnou stovku filmů

KVIFF: Zátopek odstartuje ve Varech, plus se diváci mohou těšit na rovnou stovku filmů | Fandíme filmu
KVIFF
Zobrazit dalších 24 obrázků
Letošní festival v Karlových Varech zatím nemá ohlášené hvězdy, ale už alespoň známe podrobný program.

Vloni se fanoušci Karlovarského filmového festivalu 55. ročníku z důvodu koronavirové pandemie a vládních restrikcí nedočkali. Namísto toho se uskutečnila po českých kinech akce Tady Vary, kdy diváci mohli zavítat do kina na filmy, které by jinak na velkém plátně nejspíš nikdy neměli šanci vidět. Aktuálně případy pozitivně testovaných na Covid-19 opětovně narůstají, ale ředitel KVIFFu Jiří Bartoška spolu s organizátory pevně vaří, že letos se odloženého 55. ročníku skutečně dočkáme.

Koronavirem postižený svět zapříčiňuje, že zajistit hollywoodské a evropské hvězdy z filmové branže měsíc a půl před festivalem je přinejmenším zapeklité. Možná i proto organizátoři zatím žádné slavné návštěvníky neoznámili, jelikož by se mohlo stát, že by kvůli vzrůstajícímu počtu nakažených nakonec na festival nepřijeli. Jiří Bartoška uvedl, že hvězdy se budou oznamovat až těsně před startem festivalu.

KVIFF
Zátopek

Zahajovacím snímkem 55. MFF Karlovy Vary, který proběhne ve dnech 20. až 28. 8., bude životopisné drama Zátopek od Davida Ondříčka (Dukla 61). Sportovní film o čtyřnásobném olympijském vítězi a nejvýznamnějším českém atletovi všech dob, Emilu Zátopkovi, budou moci návštěvníci KVIFFu vidět v týdenní předpremiéře. Zátopek s tváří Václava Neužila ml. (Svět pod hlavou) půjde do široké tuzemské distribuce až ve čtvrtek 26. 8.

Titul Zátopek je součástí nesoutěžního programu Zvláštní uvedení čítající na třicet dva filmů. V rámci sekce Zvláštní uvedení se diváci mohou těšit na restaurovaný snímek O slavnosti a hostech od Jana Němce z roku 1966, animovaný film Moje slunce Mad od Michaely Pavlátové (Děti noci), který po dvaceti osmi letech reprezentoval tuzemskou tvorbu v hlavní soutěži na prestižním festivalu animovaných filmů v Annecy, anebo první epizodu třídílné minisérie Podezření z dílny České televize, v níž je zdravotní sestra s tváří Kláry Melíškové podezřívána z úmrtí pacientky.

KVIFF
Moje slunce Mad

Součástí 55. ročníku bude pocta nadaci The Film Foundation, kterou v roce 1990 založil legendární režisér Martin Scorsese. Retrospektivu tvoří deset pečlivě vybraných restaurovaných filmů natočených v letech 1932 až 1991 pocházejících z různých koutů světa. Martin Scorsese k poctě v Karlových Varech s díky prohlásil: „Poté, co jsme se více než rok nemohli sejít v kinech, mám nesmírnou radost, že se The Film Foundation spojila s Mezinárodním filmovým festivalem Karlovy Vary, aby divákům představila deset restaurovaných snímků na velkém plátně. Jde o skvělý výběr, který vystihuje rozmanitost filmů, ze všech dob, žánrů i regionů, jež byly díky naší podpoře restaurovány. Upřímně děkuji karlovarskému týmu, že umožnil tuto přehlídku a zviditelnil práci The Film Foundation.

V rámci pocty The Film Foundation budou moci diváci zhlédnout americký nezávislý snímek Johna Cassaveese Žena pod vlivem z roku 1974, dlouho nedostupné tchajwanské dílo Jasný letní den od Edwarda Yanga nebo snímek Žena s nožem, které na Pobřeží slonoviny natočil v roce 1969 Timité Bassori.

KVIFF
Žena pod vlivem

V hlavní soutěži se utká dvanáct snímků. Režisér Olmo Omerzu (Všechno bude) představí drama Atlas ptáků. Omerzu svůj nový film opírá o výrazné charakterní herectví a jemnou dávku ironie. V titulní roli stárnoucího majitele technologické firmy, který podřídil celý svůj život práci, se představí Miroslav Donutil (Pelíšky). Německý snímek Ne! ukáže generaci třicátníků, která má možná vše, avšak podle režiséra Dietricha Brüggemanna, jenž se po šesti letech vrací do karlovarské soutěže, selhává v naplnění nastavených ideálů. Ne! je dle oficiální synopse kritikou současných hodnot, stejně jako pojednáním o boji za lásku.

KVIFF
Atlas ptáků

S chorvatským filmem Sborovna půjde od Hlavní soutěže debutující Sonji Tarokić. Jeho snímek je o boji jednotlivce v rámci systému a přináší portrét instituce, jejíž zaměstnanci mají jeden z nejzodpovědnějších úkolů, a to vzdělávat nastupující generace. Snímek sleduje Anamariji, která nastupuje jako výchovná poradkyně do nové školy. Divák spolu s ní odkrývá charaktery členů učitelského sboru, prožívá drobné konflikty a odhaluje zákulisní hry.

KVIFF
Sborovna

Hlavní soutěž nabídne i italskou postapokalyptickou sci-fi a nový film Václava Kadrnky.

Italská Země potomků je adaptací stejnojmenného komiksu autora Gipiho a pojednává o dystopii, k níž lze přistupovat jako k fikci i jako k varovné vizi naší vlastní budoucnosti. Hlavní roli ztvárnil italský rapper a debutující herec Leon de La Vallée.

Režisér Václav Kadrnka bude po rozporuplném Křižáčkovi, se kterým vyhrál před čtyřmi lety v Karlových Varech Křišťálový glóbus, usilovat o opětovné vítězství s filmem Zpráva o záchraně mrtvého. Stejně jako Křižáček i nový film bude spirituální poutí, oficiální synopse zní: „Otec po mozkové mrtvici upadá do kómatu. Matka (Zuzana Mauréry) se synem (Vojtěch Dyk) stojí nad jeho bezvládným tělem, prognóza jim mnoho nadějí nedává. Odešel do dálky, kam jejich slova nedosáhnou. A pakliže má žití nějaký okraj, otce zarputile odmítají pustit za něj. Tiché chodby špitálu se zvolna proměňují v labyrint ducha, kde se nehovoří nahlas, ale raději více do hloubky. Nebo se zde mlčí. Vždyť o některých věcech je tak těžké mluvit…

KVIFF
Země potomků

Vyjma Hlavní soutěže se diváci mohou těšit na pravidelnou soutěžní sekci Na východ od Západu. Další část programu bude tvořit nesoutěžní výběr nejvýraznějších snímků z let 2020 a 2021. Tento výběr zatím nebyl zveřejněn, dramaturgický tým festivalu jej představí dva týdny před zahájením 55. ročníku. Prezentace dvaceti devíti filmových projektů v rámci KVIFF Eastern Promises Industry Days 2021 proběhne v online formátu na platformě kviff.tv a to před festivalem v datech 28. 7 až 12. 8. Kompletní přehled prozatím oznámených filmů najdete zde.

 

Zdroj: KVIFF I, II, III

Foto: KVIFF

Křižáček

03.08.2017 | Česko, Slovensko, Itálie
Drama, Historický
Info o filmu

Galerie: 25

KVIFF: Zátopek odstartuje ve Varech, plus se diváci mohou těšit na rovnou stovku filmů | Fandíme filmu KVIFF: Zátopek odstartuje ve Varech, plus se diváci mohou těšit na rovnou stovku filmů | Fandíme filmu KVIFF: Zátopek odstartuje ve Varech, plus se diváci mohou těšit na rovnou stovku filmů | Fandíme filmu KVIFF: Zátopek odstartuje ve Varech, plus se diváci mohou těšit na rovnou stovku filmů | Fandíme filmu KVIFF: Zátopek odstartuje ve Varech, plus se diváci mohou těšit na rovnou stovku filmů | Fandíme filmu KVIFF: Zátopek odstartuje ve Varech, plus se diváci mohou těšit na rovnou stovku filmů | Fandíme filmu KVIFF: Zátopek odstartuje ve Varech, plus se diváci mohou těšit na rovnou stovku filmů | Fandíme filmu KVIFF: Zátopek odstartuje ve Varech, plus se diváci mohou těšit na rovnou stovku filmů | Fandíme filmu KVIFF: Zátopek odstartuje ve Varech, plus se diváci mohou těšit na rovnou stovku filmů | Fandíme filmu KVIFF: Zátopek odstartuje ve Varech, plus se diváci mohou těšit na rovnou stovku filmů | Fandíme filmu KVIFF: Zátopek odstartuje ve Varech, plus se diváci mohou těšit na rovnou stovku filmů | Fandíme filmu KVIFF: Zátopek odstartuje ve Varech, plus se diváci mohou těšit na rovnou stovku filmů | Fandíme filmu KVIFF: Zátopek odstartuje ve Varech, plus se diváci mohou těšit na rovnou stovku filmů | Fandíme filmu KVIFF: Zátopek odstartuje ve Varech, plus se diváci mohou těšit na rovnou stovku filmů | Fandíme filmu KVIFF: Zátopek odstartuje ve Varech, plus se diváci mohou těšit na rovnou stovku filmů | Fandíme filmu KVIFF: Zátopek odstartuje ve Varech, plus se diváci mohou těšit na rovnou stovku filmů | Fandíme filmu KVIFF: Zátopek odstartuje ve Varech, plus se diváci mohou těšit na rovnou stovku filmů | Fandíme filmu KVIFF: Zátopek odstartuje ve Varech, plus se diváci mohou těšit na rovnou stovku filmů | Fandíme filmu KVIFF: Zátopek odstartuje ve Varech, plus se diváci mohou těšit na rovnou stovku filmů | Fandíme filmu KVIFF: Zátopek odstartuje ve Varech, plus se diváci mohou těšit na rovnou stovku filmů | Fandíme filmu KVIFF: Zátopek odstartuje ve Varech, plus se diváci mohou těšit na rovnou stovku filmů | Fandíme filmu KVIFF: Zátopek odstartuje ve Varech, plus se diváci mohou těšit na rovnou stovku filmů | Fandíme filmu KVIFF: Zátopek odstartuje ve Varech, plus se diváci mohou těšit na rovnou stovku filmů | Fandíme filmu KVIFF: Zátopek odstartuje ve Varech, plus se diváci mohou těšit na rovnou stovku filmů | Fandíme filmu KVIFF: Zátopek odstartuje ve Varech, plus se diváci mohou těšit na rovnou stovku filmů | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest