Jerusalem ’67: Šestidenní válka mezi Izraelem a arabskou koalicí míří na plátna

Jerusalem ’67: Šestidenní válka mezi Izraelem a arabskou koalicí míří na plátna | Fandíme filmu
Apple TV+
Zobrazit další 1 obrázek
Izraelští filmaři přinesou filmový pohled na bleskový válečný konflikt, jenž ovlivňuje dodnes geopolitickou situaci blízkého východu.

Chystaný snímek Jerusalem ’67 vůbec poprvé filmově zpracuje tzv. šestidenní válku, bleskový konflikt z roku 1967. V něm se střel stát Izrael s koalicí Egypta, Jordánska a Sýrie, s přispěním jednotek několika dalších států. Egypt se svými arabskými partnery uzavřel Tiránskou úžinu pro izraelské lodě. Izrael následně zaútočil ze vzduchu proti egyptským leteckým základnám, což vyvolalo rychlou odezvu. Arabská koalice utrpěla tvrdou porážku, po níž Egypt ztratil Gazu a Sinaj, Jordánská Východní Jeruzalém a Západní břeh Jordánu a Sýrie Galanské výšiny. Válečný konflikt zásadně přepsal region a jeho důsledky ovlivňují tamější geopolitiku dodnes.

Události filmu budou zasazené do Jeruzaléma, pojednané z pohledu úplně obyčejné rodiny, která čelí existenční hrozbě. Hlavní hrdinkou bude třicetiletá civilistka Sarah, již ztvární Lihi Kornowski. Tu můžete znát ze seriálů Kfulim nebo Alice se ztrácí. O Jerusalem ’67 řekla, že bere za svou povinnosti vyprávět příběh z ženského úhlu pohledu, protože na ženské hrdinky dané doby se podle ní hodně zapomíná. Režíruje Emil Ben-Shimon, jen dosud točil hlavně izraelskou tvorbu nepříliš známou za hranicemi země. Snímek má být epický i osobní zároveň, s hlavní hrdinkou, která je odvážná, ale současně chybující.

Titulní foto je ilustrační, Lihi Koronowski v seriálu Alice se ztrácí

Zdroj: Deadline

Galerie: 2

Jerusalem ’67: Šestidenní válka mezi Izraelem a arabskou koalicí míří na plátna | Fandíme filmu Jerusalem ’67: Šestidenní válka mezi Izraelem a arabskou koalicí míří na plátna | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest