Duna: Scenárista slibuje velkolepý zážitek, režiséra považuje za vizionáře

Duna: Scenárista slibuje velkolepý zážitek, režiséra považuje za vizionáře | Fandíme filmu
Warner Bros.
Zobrazit další 2 obrázky
Oscarový scenárista Eric Roth se rozpovídal o přípravách obří sci-fi Duna, níž zprvu vůbec nevěděl, že bude rozpůlena na dva filmy.

Duna se spolehlivě řadí mezi snímky, na které se prostě nejde netěšit. Film natoči Denis Villeneuve, jenž v posledních letech patří mezi autory, kteří drahým blockbusterům dovedou vtisknout vlastní tvář a netočí je jen jako kulisu k pojídání popcornu. Obsazení je fantastické, nabité hvězdami i zajímavými nováčky. A pak je tu legendární románová předloha. Ta je rozmáchlou „vesmírnou operou“, v níž se rozehrávají velké politické hry, řeší se láska a zrada, dochází k válečným konfliktům a vše se odehrává na fascinující písečné planetě plné obřích červů. Kniha (knižní série) už dala vzniknout nedotaženému filmu, levnému seriálu či počítačovým hrám, ale na velkolepou filmovou adaptaci stále čekáme. A ještě několik měsíců čekat budeme, protože se snímek kvůli pandemii odkládal.

To čekání by ale mohlo stát za to, alespoň podle toho, co si myslí Eric Roth (Forrest Gump, Mnichov, Zrodila se hvězda), první scenárista filmu, jehož si režisér Villeneuve přizval na pomoc s rozjetím celého projektu po tom, co se seznámili během příprav Příchozích. V rozhovoru pro Collider Roth uvedl:

[Práce na Duně] byla báječná. Když jsem něco málo napsal pro Deniho Příchozí, stali se z nás tak trochu spřízněné duše. Takže když se začala chystat Duna, poprosil mě, jestli bych nepřipravil svoje [scenáristické] pojetí. A já mu vyhověl. Napsal jsem příliš dlouhý nástřel, jak to jen Eric Roth dělává, v němž nechyběly některé věci, jež jsou pro mne typické. Popravdě řečeno bylo potřeba ten text zkrátit a učesat. Na tom nejdřív začal pracovat Denis a následně najali scenáristu. Já jsme neměl čas, tak najali Jona Spaihtse, což je úžasný scenárista, který dohlédl na to, aby [film] nebyl příliš rozevlátý. Myslím si že…nechci říct, že je to Pán prstenů, ale opravdu si myslím, že je to něco výjimečného. Denis je jedinečný vizionář.“

Roth také potvrdil, že film je skutečně jen první polovina první knihy, což dopředu nevěděl, když začínal psát scénář. Sám stihl zadaptovat něco víc než polovinu knihy, ale viděl dokončený film a jednoznačně je to podle něj první půlka předlohy. Vedle toho Roth napsal ještě nástřel pro druhý film, jenž měl dovyprávět zbytek knihy, aby měli filmaři co ukázat správcům pozůstalosti spisovatele Franka Herberta, když je žádali o poskytnutí práv. Nadále se ale na projektu nepodílí, protože má rozpracované jiné projekty. Velkofilmy jako Duna zabírají hodně času a Roth by si toho ve svém vyšším věku (76 let) ještě rád vyzkoušel co nejvíc.

Otázkou zůstává, zda zmiňované pokračování vůbec někdy uvidíme. Duna nebyla vůbec levná, a aby společnosti Warner a Legendary byly ochotné zaplatit pokračování (v tomhle případě vlastně dokončení první knihy), je třeba aby snímek uspěl v pokladnách kin. Dle letošního modelu by ale Warner měl Dunu souběžně uvést do kin a na streamu a tam se velice špatně určuje, co ještě je úspěch a co už ne. Režisér Vilenneuve se bojí, že by tenhle distribuční model mohl šance na pokračování zhatit. Společnost Legendary se podle posledních dostupných informací snaží partnery z Warneru přesvědčit, aby snímek byl uváděný exkluzivně v kinech, tak uvidíme, jak to nakonec dopadne.

Foto: Warner Bros.

Zdroj: Collider

Galerie: 3

Duna: Scenárista slibuje velkolepý zážitek, režiséra považuje za vizionáře | Fandíme filmu Duna: Scenárista slibuje velkolepý zážitek, režiséra považuje za vizionáře | Fandíme filmu Duna: Scenárista slibuje velkolepý zážitek, režiséra považuje za vizionáře | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest