The Falcon and the Winter Soldier: Vše co potřebujete vědět o nové Marvel sérii

The Falcon and the Winter Soldier: Vše co potřebujete vědět o nové Marvel sérii | Fandíme filmu
Marvel Studios
Zobrazit dalších 11 obrázků
Co všechno nás čeká napříč sérií: Dopady Endgame, odkaz Captaina Ameriky, téma černošských hrdinů a další odhalení tvůrců.

Dnes začíná nová Marvel série The Falcon and The Winter Soldier. Máme pro vás připravené velké preview, v němž shrneme, co všechno tvůrci o minisérii v posledních týdnech prozradili. I na ty, kteří už první epizodu viděli, čeká mnoho dalších podrobností o tom, jaké plány mají tvůrci se sérií do dalších dílů a jaké jsou jejich celkové záměry.

Minisérie bude mít celkem 6 epizod, které jsou uváděny každý pátek od 19. 3. do 23. 4. Každá epizoda má zhruba 45-55 minut a dohromady nás čeká znovu zhruba šestihodinové dobrodružství, podobně jako u WandaVision. Marvel podle svého šéfa Kevina Feigeho přišel na to, že šest hodin je zhruba ta délka, kterou můžete zpracovat tak, aby minisérie měla po vizuální stránce filmovou kvalitu, ale zároveň to pořád nebylo příliš drahé. Dle dostupných informací The Falcon and The Winter Soldier přišel zhruba na 150 milionů dolarů.

Ačkoliv první sérií od Marvelu byla letos v lednu WandaVision, původně měli mít premiéru nejdříve The Falcon and the Winter Soldier a pořadí se prohodilo jen kvůli pandemickým potížím. Anthony Mackie (představitel Falcona) tak vůbec neměl tušení, do čeho přesně jde a přiznává, že měl z projektu nejdřív velký strach. Nedokázal si představit, jak by mohl vzniknout seriál na úrovni filmů od Marvelu a bál se, že je tlačený do nějakého druhořadého produktu. Marvel ho ale přesvědčil, že to tak nebude, což se mu potvrdilo během natáčení, a když potom viděl premiéru WandaVision, definitivně se ujistil, že Marvel jako vždycky ví, co dělá.

Ovlivnila pandemie seriál nějak jinak kromě toho, že byl odložený? Ano i ne. Nejspíš si vzpomenete, že The Falcon and The Winter Soldier začátkem loňského března spustili českou část natáčení, jen aby o několik dní později museli filmaři kvůli COVIDu opět všechno stopnout. Během pauzy podle vyjádření hlavního scenáristy Malcolma Spellmana nedošlo k velkým změnám scénáře, spíš se jednotlivé plány ještě víc vypilovaly a upevnily. Na druhou stranu Spellman říká, že se moc těší, až jednou Kevin Feige bude vyprávět o tom, jak museli filmaři něco změnit, protože se to až příliš blížilo realitě. Vloni přitom na veřejnost prosákly nepotvrzené klepy, podle kterých v sérii měl být na svět vypuštěný jakýsi globální virus. Když potom v Číně propukla epidemie a začala se šířit do světa, bylo rozhodnuto o tom, že se scénář přepíše.

Zatímco WandaVision daleko víc pracovala s klasickou epizodickou strukturou televizních seriálů, The Falcon and the Winter Soldier je podle režisérky Kari Skogland dlouhý, zhruba šestihodinový film, rozsekaný na šest částí. Také prý nová série tolik nespoléhá na tajemství, jako WandaVision. Je to daleko přímočařejší akční thriller, akorát s tím rozdílem, že vzhledem k rozsáhlé délce je daleko víc prostoru pro charakterní pasáže.

Tvůrci slibují, že si pro nás připravili opravdu divokou akci, která se snaží být co nejrozmáchlejší, ale zároveň uvěřitelná, aby dokázala vytvořit iluzi, že se na obrazovce prohánějí bytosti z masa a kostí, ne polobozi. Inspirací prý pro tvůrce byl John Wick. Krom špionážního thrilleru ve stylu Toma Clancyho máme čekat klasickou akční buddy komedii ala 48 hodin nebo Křižovatka smrti, kde humor pramení z toho, že nesourodá dvojka parťáků je tak dlouho nucena spolupracovat, až se protiklady začnou přitahovat. A do toho všeho série slibuje nakousnout ještě daleko hlubší témata a to jak z psychologického, tak ze sociálního hlediska.

Série má několik základních východisek. Prvotní nápad vznikl při natáčení Captaina Ameriky: Civil War, kde se ukázalo, jakou mezi sebou Sebastian Stan (představitel Winter Soldiera) a Anthony Mackie mají chemii. A do jisté míry byl vztah obou fiktivních postav inspirovaný přátelstvím jejich představitelů. Druhým zásadním východiskem je Thanosovo a následné Hulkovo lusknutí Rukavicí nekonečna. Na světě se během vteřiny zhmotnilo několik miliard lidí. Ve WandaVision jsme mohli okrajově pozorovat, že nejprve zavládl zmatek, aby se vzápětí rozhořely nadšené oslavy. The Falcon and the Winter Soldier se odehrává šest měsíců poté a svět se potýká s hromadou problémů. Lidé bydlí v domech, ve kterých nebydleli. Jiní zase řeší svůj život ve světě, v němž pět let neexistovali. Ekonomika dostala masivní šok. Geopolitická mapa světa je přepsaná. Všechny země se naráz zabývají stejným problémem.

Svět se tak do určité míry zmítá v chaosu a v téhle atmosféře vyvstávají nové hrozby. Právě v tomhle čase potřebuje svět nové hrdiny. Což bude dalším velkým tématem série. Co vlastně dělá hrdinu hrdinou? Kdo tím novým hrdinou bude, když je Captain America pryč? A je vlastně ještě Captain America typově tím správným hrdinou pro složitou dobu, nebo už je přežitkem?

Mohlo by se zdát, že je všechno jednoduché. Na konci Avengers: Endgame předal Steve Rogers (Chris Evans) štít Samu Wilsonovi, takže prostě máme nového Kapitána, který se o vše hrdinně postará, ne? Tak jednoduché to není. Už na konci Endgame Sam říká, že má pocit, že štít patří někomu jinému. A právě tahle poznámka byla pro scenáristu Spellmana klíčová. Proč by něco takového řekl? Série se chce hodně zabývat tím, zda Sam štít přijme a co to vlastně znamenalo, pokud by se štítu chopil černoch.

Spellman je černošský tvůrce, podepsaný například pod seriál Empire, pro kterého bylo hodně důležité zpracovat zkušenost černošského hrdiny. Na první schůzce s Kevinem Feigem přitom podle svých vlastních slov pohořel. Necítil se tehdy zdravotně dobře a nedokázal svůj námět správně podat. Podržel jej ale Nate Moore, producent Black Panthera a dalších marvelovek, který už ve studiu pracuje deset let, věřil Spellmanově vizi a přesvědčil Feigeho aby dal na jeho instinkt. Spellman chtěl vyprávět jednoznačně černošské téma a Marvel jej od toho nijak nezrazoval. Jedinou jeho podmínkou je, aby bylo vyprávění energické, ambiciózní a upřímné. V rámci volby témat neexistovala žádná tabu.

Jedním z hlavních motivů série tak je, co to znamená být černošským superhrdinou v dnešní době. Specificky černošským superhrdinou, který by měl oblékat americké hvězdy a pruhy. Jakou odezvu vyvolá, pokud takový hrdina bude neúspěšný? A co když naopak bude úspěšný? Chce Sam tuhle tíhu nést? A má chuť být spojený se symbolem (hvězdy a pruhy) země, ve které se jakožto černoch vždycky cítil jako občan druhé kategorie?

Spellman k černošské otázce dále dodal, že jednou z inspirací pro The Falcon and the Winter Soldier je komiksová série Truth: Red, White & Black, jež pojednává o tom, jak americká armáda během druhé světové války po zmizení Stevea Rogerse dělala na černošských vojácích zdraví i život ohrožující experimenty, jež měly pomoci znovu vyvinout sérum supervojáka, které bylo těsně po stvoření Captaina Ameriky ztraceno. Uvidíme, zda půjde o inspiraci pouze duchovní, anebo více doslovnou. Šušká se, že Carl Lumbly v sérii hraje Isaiaha Bradleyho, jenž je v komiksech jediným černošským pokusným králíkem, na kterého sérum supervojáka během druhé světové války skutečně zabere.

Potom je tu vedle Sama také Bucky Barnes, alias Winter Soldier. Ten také řeší krizi identity, ačkoliv trochu jinak. Od druhé světové války jej Hydra využívala jako loutkového zabijáka. Sice ví, že měl vymytý mozek a nemohl se kontrolovat, nicméně u všech spáchaných vražd byl duševně přítomný a všechny si je pamatuje. Dnes trpí nočními můrami, má závažné psychické problémy a zoufale touží po vykoupení. V žádném období dějin nestrávil příliš mnoho času, sám sebou je teprve posledních několik let (měsíců?) a jediný člověk jehož v současnosti nějak lépe znal, je pryč. Se Samem vlastně nikdy nebyli přátelé, jen společného přítele měli. Oba jsou teď svým způsobem vykořenění, oba si postupně uvědomují, že je ztráta Stevea podobně zasáhla a oba dva mají důvod, proč spojit síly, když se na začátku série objeví nová hrozba.

Před vysíláním seriálu nebylo nikdy doslovně odhaleno, co přesně oba hrdiny svede dohromady a proti čemu přesně budou stát, ale máme jistá vodítka. Víme, že do celé situace bude zapojená vláda Spojených států, která je přesvědčená, že svět potřebuje „nové hrdiny“. Víme, že klíčovou postavou seriálu bude John Walker (Wyatt Russell), muž, jenž v trailerech nosí kostým a štít Captaina Ameriky. Podle oficiálních materiálů je Walker veterán, který by udělal pro vlast cokoliv, ke kterému se však vlast zřejmě otočila (otočí?) zády. Tematicky by také měl zosobňovat a konfrontovat představu Američanů, že jsou něčím výjimeční. V komiksech je Walker znám jako „US Agent“ a jde o jakéhosi náhradního Captaina Ameriku, plně posvěceného vládou Spojených států

Dále víme, že v příběhu bude hrát roli skupina zvaná Flag Smashers, jejíž členové zjevně mají nadlidské síly. V trailerech dokonce můžeme vidět, že zřejmě usilují o dodávku čehosi mraženého. Je to snad nové sérum supervojáka? Podařilo se jej znovu vyrobit? Má v sobě sérum Walker? Spojí se Bucky se Samem proto, aby zabránili šíření séra do světa? Nebo se Walker vymyknul kontrole a Falcon a Winter Soldier se snaží zastavit vedle jiných hrozeb také jeho? Sám jeho představitel naznačil, že s ním věci nebudou tak docela jednoduché, ačkoliv Spellman pro změnu tvrdí, že by měl Walker hrdinům pomáhat „v boji proti mezinárodní hrozbě“.

Tou jsou zřejmě již zmiňovaní Flag Smashers. To je teroristická skupina maskovaných anarchistů, kteří jsou pevně přesvědčení o tom, že svět může být sjednocený jedině tehdy, pokud budou zrušeny národní státy. Vedle je Karli Morgenthau (Erin Kellyman), ženská variace na komiksovou postavu Karla Morgenthau. V jedné z vedlejších rolí se vrací Georges St-Pierre jako žodák Batroc the Leaper. O jeho roli v příběhu oficiálně nic bližšího nevíme. A pak je tu ještě Zemo (Daniel Bruhl), který se vrací z Captaina Ameriky: Civil War. Ten stále superhrdinům vyčítá, že kvůli nim přišel o všechno. Neměli by podle něj existovat. Nadlidské síly by neměly existovat. Je tedy proti Flag Smashers? Je s nimi spolčený, protože „účel světí prostředky“? Zatím nevíme. V trailerech jsme jej zdánlivě viděli spolupracovat i s hrdiny i s Flag Smashers. Každopádně je podle Spellmana padouch „pro dnešní dobu“, u kterého budou diváci schopní najít pojítka k reálným problémům dneška. Současně je třeba zdůraznit, že všichni antagonisté příběhu mají legitimní, lidskou motivaci a jsou přesvědčení o tom, že oni jsou ti dobří. Zlo je ale nenápadná šikmá plocha a ani si nevšimnete, že po ní sjíždíte, dokud vás to na konci nepraští do tváře. Všichni záporáci vzešli z chaosu světa po Thanosovi a některým z nich vzhledem k jejich nejednoznačnosti pravděpodobně budeme fandit.

Jednu z mnoha tváří hrdinství nám ukáže také Sharon Carter (Emily VanCamp), již jsme potkali naposledy během Civil War, kde se stala hledanou osobou, poté, co pomohla Captainu Amerikovi a spol. Dozvíme se, co za ta léta prožila a jak ji to změnilo. Dále se objeví Danny Ramirez jako Joaquin Torres. Z toho se v komiksech stává další Falcon, tak uvidíme, zda jej potká stejný osud, anebo je to jen pomrknutí na fanoušky. A Kevin Feige potvrdil, že určitým způsobem se dozvíme i to, co se vlastně stalo se Stevem Rogersem, poté, co Samovi předal štít.

Obloukem se tak znovu dostáváme ke štítu, k jeho důležitosti a k zásadní otázce, na kterou hledá série odpověď: Je v dnešní době ještě Captain America vůbec relevantní figura? Dává dneska ještě smysl? Prapůvodně vznikla postava za druhé světové války, jako voják. Dalším klíčovým obdobím pro něj (a pro postavy jako Falcon) byla 60. a 70. léta. Spojené státy v popkultuře tehdy reagovaly na boj za občanská práva, válku ve Vietnamu či vraždu prezidenta. Lidé znovu hledali své hrdiny a těmi hrdiny pro ně byli váleční veteráni. A nějaké hrdiny Američané podle Anthonyho Mackieho potřebují také teď, kdy opět potřebují vidět nějaký příklad hodný následování.

Tak uvidíme, zda se takhle silné ambice podaří sérii The Falcon and The Winter Soldier naplnit. Jak už bylo řečeno, běží po dobu šesti týdnů od 19. března a prozatím má na Rotten Tomatoes 97% kladných hodnoceních, tedy nejlepší skóre ze všech dosavadních marvelovek.

Nové ukázky začínají ve 23. minutě:

Foto: Marvel

Zdroje: TV Line, TV Line II, Inverse, Inverse II, ComicBook, ComicBook II, ComicBook III, ComicBook IV, Empire, Empire II, Screen Rant, Polygon, Collider, Slashfilm, Slashfilm II, USA Today, Murphys Multiverse, NY Times, Deadline, Deadline II, EW, EW II, Games Radar, Games Radar II, Comic Book Movie, POC,

Galerie: 12

The Falcon and the Winter Soldier: Vše co potřebujete vědět o nové Marvel sérii | Fandíme filmu The Falcon and the Winter Soldier: Vše co potřebujete vědět o nové Marvel sérii | Fandíme filmu The Falcon and the Winter Soldier: Vše co potřebujete vědět o nové Marvel sérii | Fandíme filmu The Falcon and the Winter Soldier: Vše co potřebujete vědět o nové Marvel sérii | Fandíme filmu The Falcon and the Winter Soldier: Vše co potřebujete vědět o nové Marvel sérii | Fandíme filmu The Falcon and the Winter Soldier: Vše co potřebujete vědět o nové Marvel sérii | Fandíme filmu The Falcon and the Winter Soldier: Vše co potřebujete vědět o nové Marvel sérii | Fandíme filmu The Falcon and the Winter Soldier: Vše co potřebujete vědět o nové Marvel sérii | Fandíme filmu The Falcon and the Winter Soldier: Vše co potřebujete vědět o nové Marvel sérii | Fandíme filmu The Falcon and the Winter Soldier: Vše co potřebujete vědět o nové Marvel sérii | Fandíme filmu The Falcon and the Winter Soldier: Vše co potřebujete vědět o nové Marvel sérii | Fandíme filmu The Falcon and the Winter Soldier: Vše co potřebujete vědět o nové Marvel sérii | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest