Justice League Zacka Snydera: První reakce jsou tu. Podařilo se film zachránit?

Justice League Zacka Snydera: První reakce jsou tu. Podařilo se film zachránit? | Fandíme filmu
Warner Bros.
Zobrazit další 4 obrázky
Zámořští novináři viděli novou čtyřhodinovou verzi Justice League a podělili se o své dojmy. Také je tu finální trailer.

V neděli večer dostali američtí novináři svolení odtajnit svoje první dojmy z Justice League Zacka Snydera. Justice League byla uvedena do kin v roce 2017 v drasticky přepracované podobě, poté, co režisér Zack Snyder projekt opustil a studio si vyžádalo výrazně zkrácenou verzi, přístupnější pro širší veřejnost. Několik let poté Snyder vydává svůj režisérský sestřih, po kterém jeho zarytí fandové roky volali. Jak se povedl?

Jako obvykle je u prvních reakcí nutné zopakovat, že je potřeba je brát s rezervou. Filmová studia záměrně limitují, kolik toho novináři smějí říct a pokoušejí se vybrat novináře kteří by projektu mohli být nakloněni, aby se dopředu podařilo vytvořit příznivou atmosféru. A i v tomhle případě najdete celou řadu opravdu spokojených recenzí. Stejně jako tomu bylo před premiérou Justice League 2017. Takže pokud patříte mezi fanoušky Zacka Snydera, můžete s chutí vyrazit na Twitter a najdete tam spoustu nadšených reakcí, které slibují velkolepou zábavu, ze které fanouškovské srdce zaplesá. I novináři, kteří Snydera nemusejí, často zmiňují, že na kované Snyderovce čeká přesně to, po čem toužili. Vedle nadšených reakcí se však v tomhle případě objevila i řada těch střízlivých, takže si můžeme udělat poměrně rozumný obrázek o tom, co vlastně můžeme od „Snydercutu“ čekat.

Devadesát devět procent recenzentů se shodne na tom, že nová verze je lepší než ta, která byla uvedená v kinech. A to jednoduše proto, že nejde o slepenec práce několika různých autorů a protichůdných cílů (Snydera a studia Warner), ale o ucelenou vizi. Ať už se vám líbí nebo ne, je konečně k dispozici ve své ničím neokleštěné podobě.

V otázce odlišnosti nového sestřihu se novináři rozcházejí. Snyderovi příznivci tvrdí, že je nový sestřih alespoň ze tří čtvrtin "nový". Autoři, kteří od látky odstup nicméně krotí vášně – čekat máme ten samý příběh, jaký jsme viděli v kinech, nic nového pod sluncem se nekoná. Ano, liší se prostředky, jakými je ten příběh vyprávěný. Přibyla spousta detailů, postavy dostávají více prostoru, je tu daleko širší mytologie, ale pořád je to ten samý příběh o hledání kouzelných kostek jako minule. To co jsme viděli v kinech je prostě sestříhaná verze, ve které pár věcí bylo podaných s odlišnou příchutí a tu a tam se přidalo něco navíc, aby i v sestříhané podobě děj filmu pořád ještě dával alespoň trochu smysl.

Všichni ze skeptičtějších autorů se shodují na tom, že film prostě je zbytečně dlouhý a neexistuje jediný rozumný důvod, proč by měl mít čtyři hodiny. Je to asi jako když si pustíte na DVDčku vystřižené scény – někdy sice bývají fajn, ale většinou jako divák okamžitě vidíte, proč se je filmaři rozhodli škrtnout – protože prostě nepřidávaly nic zásadního a zbytečně tak film zatěžovaly. Drtivá většina velkofilmů má po skončení natáčení 3-4 hodiny. Pak si ale režisér a střihač (případně producent) sáhnou do svědomí a vyházejí všechno, co vyprávění zbytečně nafukuje. Tenhle krok byl v případě nové verze Justice League zkrátka vynechaný. Sám Snyder v jednom starším rozhovoru uváděl, že on sám měl pro kina původně připravený sestřih v délce zhruba 2 hodin a 20 minut.

Co je tu navíc? Mytologie a budování fikčního světa. Snyder se nesnažil vyprávět komiksovou akci, ale „Pána prstenů se superhrdiny“. Daleko víc se toho také vysvětluje a víc prostoru mají jednotlivé postavy. Některé mají dokonce jiné vyznění. To platí pro Supermana, který je nicméně stále jen „zbraní“, co čeká na svoje využití. Muž z oceli dostal relativně málo prostoru a za celý film hovoří snad jen se třemi dalšími postavami.

Další, kdo se dočkal velké změny, je Cyborg. Ve Snyderově verzi má nejen daleko víc prostoru, ale vlastně je prý celý film do značné míry vyprávěný z jeho pohledu, zatímco v kinoverzi byl stěžejní Batman.

Ve věci masivní čtyřhodinové délky také velice často zaznívá názor, že první polovina se dost vleče, zatímco ta druhá je podstatně lepší. Její velkou část totiž tvoří akční finále, které drtivá většina komentátorů chválí.

V součtu nás ve čtvrtek čeká klasický Zack Snyder, akorát v ještě masivnější a intenzivnější podobě. Jeho příznivci zřejmě budou ještě spokojenější, ale nikdo, koho Snyderův styl dosud nebavil, na něj názor nezmění. Opět se klade důraz na vizuální stránku, opulentnost a mytizaci postav. Opět je hlavním měřítkem, aby ve filmu bylo co nejvíc „cool“ momentů. Nechybí Snyderovy zpomalovačky, nestřídmost, rádoby stylové násilí, klasické nadužívání nepěkných digitálních triků, problémy s logikou děje a tempem vyprávění.

Na závěr toho všeho pak přichází epilog, jenž má údajně extrémně ukvapené triky, kde Snyder naznačuje, kam chtěl ve svém vyprávění pokračovat v dalších dvou dílech, u kterých je šance na vznik ještě daleko menší, než kdy byla na zveřejnění režisérského sestřihu Justice League.

Čerstvě byl zveřejněný také nový trailer, který láká na čtvrteční premiéru.

Foto: Warner Bros.

Zdroje: Max Evry, Dusk Till Shaun, Brandon Davis, Mike Ryan, Eric Francisco, JM Rivera, Chris Evangelista, Erik Davis, Germain Lussier, Daniel Richtman, Adam Barnhardt, Scott Mendelson, Andrew J., Umberto Gonzalez, KC Walsh, Steve Weintraub,

Galerie: 5

Justice League Zacka Snydera: První reakce jsou tu. Podařilo se film zachránit? | Fandíme filmu Justice League Zacka Snydera: První reakce jsou tu. Podařilo se film zachránit? | Fandíme filmu Justice League Zacka Snydera: První reakce jsou tu. Podařilo se film zachránit? | Fandíme filmu Justice League Zacka Snydera: První reakce jsou tu. Podařilo se film zachránit? | Fandíme filmu Justice League Zacka Snydera: První reakce jsou tu. Podařilo se film zachránit? | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest