Black Widow: Šéf Marvelu tvrdě bojuje za uvedení do kin. Svítá šance?

Black Widow: Šéf Marvelu tvrdě bojuje za uvedení do kin. Svítá šance? | Fandíme filmu
Marvel Studios
Zobrazit další 4 obrázky
Zástupci Marvelu a Disneyho slibují uvedení Black Widow už za pár týdnů. V kinech. Tady je souhrn všeho, co je o situaci známo.

Filmy, které neplánují souběžné uvedení v kinech i na streamu, už vyklidily jarní termíny. Mezi blockbustery byl nejvýraznější odsun Rychle a zběsile 9, které se z května přesunulo na termín v závěru června. Ale Black Widow se z nějakého důvodu stále drží v kalendáři. Co se děje? Čeká nás snad také souběžná premiéra v kinech a na internetu? Nebo bude premiéra také nakonec odložená?

Šéf Disneyho (který vlastní Marvel) Bob Chapek v únoru tuhle variantu popřel a čerstvě svůj postoj zdánlivě potvrdil, když během konference s akcionáři řekl, že „dalších na řadě je Black Widow, u které se současně počítá s tím, že bude 7. května uvedena v kinech.“

Šéf Marvelu miluje kino

V tuhle chvíli se tedy nezdá, že by měl snímek alespoň z části vyrazit na internet. Čím to? Insideři podle serveru Variety tvrdí, že šéf Marvel Studios Kevin Feige je proti souběžnému uvedení a vehementně se bije za to, aby Marvel filmy měly exkluzivní premiéru v kinech. Aktuálně Feige hovoří s novináři kvůli WandaVision a redaktor Variety se marvelovského šéfa na jeho lásku ke kinu konkrétně zeptal. Feige odpověděl:

„[Kino] prostě nejde [nemilovat, když] jste svých 23 filmů viděli na premiéře v narvaných sálech a zažili reakce diváků. To je to, co nás z tvůrčího hlediska pohání kupředu…Nic lepšího neexistuje a nechceme o to přijít. Doufám, že nebudeme muset. Pokud by nebylo jak jinak filmy pouštět, tak potom se můžeme bavit, ale to, jak se kina zuby nehty drží, mi dává naději. A co se děje v zámoří, v zemích, kde je [pandemie] víc pod kontrolou? No hádejte. Chuť sdružovat se a mít společné zážitky je pro lidi přirozená. V zemích, kde to je možné, to ve velkém pokračuje.“

Variety v únoru uváděl, že Feigeho boj za kina je jedna věc, ale pokud by vedení Disneyho rozhodlo, že Black Widow půjde na stream, pak by to tak prostě bylo. Zároveň tehdy ale insideři dodávali, že kvůli blížícímu se termínu musí Disney udělat rozhodnutí do konce března. Ten je za námi a šéf Disneyho Chapek mluví o tom, že se stále počítá s uvedením Black Widow začátkem května v kinech. Čím to může být?

Kinům v USA i ve světě svítá naděje

Odpověď zřejmě můžeme hledat ve Feigeho vyjádření – v kinech svítá naděje a mezinárodní trhy už teď ukazují velkou sílu. Spojené státy jsou tradičně pro Hollywood klíčové. Doteď bylo na tomhle trhu mrtvo a víkendové tržby se držely kolem desíti milionů dolarů. Poslední dva týdny už to ale bylo kolem dvacítky a přicházejí k nám zprávy, že klíčový trh v New Yorku po mnohaměsíční pauze opět otevírá kina a v neméně zásadním Los Angeles by mohlo být otevřeno už během jednoho týdne. Očkování ve Spojených státech pokračuje a lze tak doufat, že situace v kinech už se snad bude vyvíjet pouze k lepšímu.

Mezinárodně je zářnou ukázkou úspěchu Čína, kde se i přes omezenou kapacitu kinosálů prodávají enormní počty vstupenek a před čase se dokonce podařilo trumfnout rekord Avengers: Endgame. Rekordy padají také v silném Japonsku, kina lze s malými omezeními provozovat v důležité Austrálii a v neméně důležité Británii se vzhledem k dobře postupujícímu očkování doufá, že kina půjde otevřít v květnu.

Je Black Widow "nový Tenet"?

V tuhle chvíli to tedy vypadá, že v předpokládaném termínu premiéry Black Widow by mohla být otevřená kina na poměrně velkém počtu klíčových trhů. Je možné, že Disney zkusí komiksové dobrodružství nasadit jako ten film, který vrátí lidi do kina. Když to nedokázal loni samotný Christopher Nolan s Tenetem, tak už to mohou opravdu dokázat snad jedině populární superhrdinové. Vedle toho Bob Chapek před pár dny naznačil, že Disney zřejmě svoje budoucí kino premiéry bude už několik týdnů po uvedení nabízet také na internetu. Black Widow by tedy mohla otestovat i tento model: Diváci, kteří nebudou moci přijít začátkem května do kin, si budou moci už v červnu pustit film online. Náklady na marketing by se tak plně využily, omezila by se síla pirátů a každý divák by měl možnost se rozhodnout, v jaké podobě film uvidí.

Definitivní jasno o celé situaci budeme mít v momentě, kdy Marvel zveřejní nějakou novou upoutávku pro Black Widow a my uvidíme, jaký je v ní zapsaný termín. Pak už je jen otázkou, zda v té době budou v provozu kina v Česku a na Slovensku…

Foto: Marvel

Zdroje: Deadline I, II, III, Variety I, II, Box Office Mojo, NSW Goverment,

Galerie: 5

Black Widow: Šéf Marvelu tvrdě bojuje za uvedení do kin. Svítá šance? | Fandíme filmu Black Widow: Šéf Marvelu tvrdě bojuje za uvedení do kin. Svítá šance? | Fandíme filmu Black Widow: Šéf Marvelu tvrdě bojuje za uvedení do kin. Svítá šance? | Fandíme filmu Black Widow: Šéf Marvelu tvrdě bojuje za uvedení do kin. Svítá šance? | Fandíme filmu Black Widow: Šéf Marvelu tvrdě bojuje za uvedení do kin. Svítá šance? | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest