Podle analytiků se kina plně zmátoří v roce 2023

Podle analytiků se kina plně zmátoří v roce 2023 | Fandíme filmu
THAM YUAN YUAN z Pixabay / Volné pro komerční užití
Zobrazit další 2 obrázky
Kina se nachází v útlumu, návštěvnost sálů by mohla znova začít růst až v roce 2023, trvdí zkušený analytik. 

Současná situace není pro kina a multiplexy příliš optimistická. Po roce 2019, kdy tržby v pokladnách dosáhly historického maxima, přišel s pandemií koronaviru a s ní souvisejícími karanténními opatřeními nečekaný útlum. Zkušený analytik Eric Wold z finanční společnosti B. Riley Securities predikuje první nárůst návštěvnosti kin až v roce 2023.

Wold se ve své zprávě zaměřuje na tržby ve Spojených státech amerických, které nicméně Evropu v pandemické době dost připomínají. Za neotevřená kina a postupný nárůst návštěvnosti může podle analytika v tuto chvíli především pomalá dodávka vakcín proti nemoci COVID-19. V roce 2021 máme čekat úpadek v návštěvnosti o téměř 40 procent oproti roku 2019, kdy se tržby v USA vyšplhaly až na 11,4 miliardy dolarů. V roce 2022 mají být tržby už jen o 7 procent nižší než v roce 2019, přičemž až v roce 2023 se máme dočkat prvního nárůstu (dle Wolovy predikce o 7 procent). Nutno podotknout, že zatímco tržby v USA dosáhly svého maxima už v roce 2018 s 11,9 miliardy dolarů, v roce 2019 padl rekord tržeb globální, když kina po celém světě utržila celkem 42,5 miliardy dolarů. Oproti tomu pandemický rok 2020 zaznamenal globálně pouhých 12,4 miliardy dolarů.

Pandemie pochopitelně neprospívá kinům po ekonomické stránce. Zdaleka nejhorší vyhlídky měla AMC, největší síť multiplexů na světě. Společnost se topí ve velkých dluzích a její akcie na burze byly v posledních týdnech jak na horské dráze, a to hlavně kvůli její roli ve válce makléřů z Wall Street proti drobným investorům z platformy Reddit. AMC nakonec dokázalo získat od investorů kolem sedmi set milionů dolarů a pandemii podle všeho přežije.

Wold zohledňuje i streamovací služby, které ve filmovém průmyslu hrají stále větší roli. Musí podle něj vzniknout jisté vzorce vydávání nových filmů vycházející ze vzájemných domluv mezi studii a streamovacími službami, ze kterého bude těžit jak samotné streamování, tak promítání v kinech.

Foto: Pixabay, AMC

Zdroj: Deadline

Galerie: 3

Podle analytiků se kina plně zmátoří v roce 2023 | Fandíme filmu Podle analytiků se kina plně zmátoří v roce 2023 | Fandíme filmu Podle analytiků se kina plně zmátoří v roce 2023 | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest