Arnold Schwarzenegger odsoudil útok na Kapitol a sdílel bolestivou zkušenost z dětství

Arnold Schwarzenegger odsoudil útok na Kapitol a sdílel bolestivou zkušenost z dětství | Fandíme filmu
Arnold Schwarzenegger / Twitter
Bývalý guvernér Kalifornie sdílel proslov, ve kterém varuje před extremisty a lhostejností, vyzývá k jednotě. S Conanovým mečem v ruce. Jde mu to věřit?

K událostem minulého týdne, kdy Trumpovi podporovatelé násilně vnikli do amerického Kapitolu, se vyjádřila celá řada hollywoodských osobností. Asi nejvýraznější komentář měl Arnold Schwarzenegger, který má jako bývalý guvernér Kalifornie vedle pozornosti fanoušků také politickou průpravu.

Arnie připomněl, že se narodil krátce po druhé světové válce v Rakousku. Současné dění ve Spojených státech přirovnal ke Křišťálové noci, jakožto k jednomu z předvojů nacistické nadvlády. Spousta lidí nacisté nebyli, ani je nepodporovali, ale také proti nim nevystoupili a nic neudělali. Malý Arnold po válce vyrůstal na troskách zničené demokracie, která podle něj poznamenala jeho otce. Schwarzenegger uvedl, že o bolestivé zkušenosti nerad mluví, ale svěřil se, že jednou nebo dvakrát týdně se otec strašlivě opil a následně bil svoji ženu nebo děti. Arnold je přesvědčený o tom, že za to mohou hluboko zakořeněný strach a stud, psychické následky toho, co otec buď sám udělal, nebo čemu nečinně přihlížel. A takhle to podle bývalého kalifornského guvernéra bylo ve všech rodinách okolo.

Cynismus a sobectví zkrátka mají následky, které se podepisují na charakteru celé společnosti. Trump podle Schwarzeneggera nedokázal vést a jako lídr zklamal. Správný vlastenec přitom nemá stát za prezidentem, ale za svou zemí. Jakkoliv je Arnold sám republikán, tak Trumpa vnímá jako nejhoršího prezidenta a řadu spolustraníků jako bezpáteřní jedince, kteří jeho slabé vedení podporovali.

Proto Schwarzenegger ocenil, že se ukázalo, jak je demokracie silná, když jen několik hodin po útoku na Kapitol pokračoval politický proces, který definitivně ustanovil nového legitimně zvoleného prezidenta Joa Bidena. Do budoucna je třeba víc takových politických reprezentantů, kteří neslouží sobě nebo straně, ale ideálům, ke kterým může vzhlížet Amerika i svět. Symbolicky herec vytáhl i Conanův meč, aby demonstrativně pohovořil o tom, že kalená ocel nakonec vždycky silnější, než byla doposud.

Na závěr Schwarzenegger vyzval k tomu, aby politici, jejichž nezodpovědná rétorika přispěla minulý týden k událostem, během nichž zemřeli čtyři lidé, byli hnaní k odpovědnosti. Ten, kdo pošlapává ústavu, nemůže dle bývalého guvernéra nikdy být vítěz. Vyzval občany USA, aby stáli při sobě a nehledě na politickou příslušnost přáli Joe Bidenovi, aby se mu v úřadu maximálně dařilo.

Celý Schwarzeneggerův proslov si můžete níže přehrát slovo od slova. Za sebe jsem z něj lehce rozpačitý. Obsahově asi není příliš s čím nesouhlasit (nakolik sedí paralela Křišťálové noci s minulým týdnem, to nechám na odbornících přes historii), ale ta forma? Nevím, zda je to tím že je Arnold herec a bývalý politik, ale celá jeho řeč na mne působila tak nějak jako představení.

Možná Arnold má pocit, že se od něj podobná řeč čeká. Možná upřímně chce promluvit k lidem, ale léta v Hollywoodu a ve společnosti marketingových poradců jej nutí k určité dávce patosu a teatrálnosti. Styl přednesu, pohledy do kamer, vlajky i zvolená hudba...to vše na mě osobně působilo kašírovaně. Třeba jsem cynik, třeba jen Arnold ví, že k široké mase lidí je potřeba promlouvat právě takhle, abyste k ní pronikli.

Nabízí se otázka, zda takový proslov vůbec může něco ovlivnit a jestli nepřilévá jen olej do ohně. Pasivita je samozřejmě přesně to, před čím Schwarzeneggerr varuje a rozhodně bych mu nerad upíral právo burcovat Američany, nicméně minimálně pod jeho tweetem byla diskuse klasicky silně polarizovaná, bez nějakého náznaku toho, jak by moha vypadat společná cesta znesvářených částí společnosti kupředu.

Zdroj a foto: Arnold Schwarzenegger

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest