Smrtonosná past: Už i režisér vysvětluje, proč je to vánoční film

Smrtonosná past: Už i režisér vysvětluje, proč je to vánoční film | Fandíme filmu
20th Century Fox
Zobrazit další 2 obrázky
Newyorský policista John McClane se o Vánocích jednoduše musí objevit na televizní obrazovce. Přes to vlak nejede.

Smrtonosná past (Die Hard) z roku 1988 patří mezi největší klenoty akčního žánru, ovšem nejenže se snímek režiséra Johna McTiernana řadí mezi pilíře subžánru "jeden proti všem v uzavřeném prostoru", ale také bývá biják s Brucem Willisem v hlavní roli vnímán jako veskrze vánoční klasika. Z mého pohledu vskutku svátky nezačnou, dokud Hans Gruber nespadne z mrakodrapu, přičemž sám McTiernan v rozhovoru pro American Film Institute osvětlil kontext vzniku i vánoční element.

"Joel Silver [producent] mi opakovaně posílal scénář. Bylo to o nekompromisních levicových teroristech, kteří si to v Los Angeles nakráčí do pomyslné Valhally kapitalismu, jsou po zuby ozbrojení a během vánočních oslav vraždí nevinné lidi. A reálně to bylo o opětovném nastolení pořádku. Já jsem však Joelovi zas a znovu říkal, že takhle to zpracovat nechci. Nadhodil jsem: 'Jestli chceš, abych točil film o teroristech, tak chci, aby se v úvodní scéně hlavní hrdina svezl limuzínou a současně se mu řidič omluvil, že to je jeho poprvé. A on by na to zareagoval ve smyslu, že to je naprosto v klidu, protože ani on v limuzíně nikdy neseděl. Měl to být obyčejný chlap, hrdina z dělnické třídy.' Joel to pochopil a projekt dostal zelenou."

Kdyby se McTiernan držel originální premisy a charakterů, zřejmě by sváteční element nebyl takto výživný. Naštěstí trval na změnách a vyplatilo se. "Postupně jsme tak změnili, o čem to celé mělo být. A tak se stal ze Smrtonosné pasti vlastně neúmyslně vánoční snímek. Všichni byli z materiálu a proměny nadšení a tahle radost se odrazila ve vánočním pojetí."

Takže až zase jednou z kamarády budete vést zapálenou debatu o tom, zda Smrtonosná past je nebo není vánoční film, můžete se odkázat třeba právě na slova režiséra.

Zdroj: AFI

Foto: 20th Century Fox

Galerie: 3

Smrtonosná past: Už i režisér vysvětluje, proč je to vánoční film | Fandíme filmu Smrtonosná past: Už i režisér vysvětluje, proč je to vánoční film | Fandíme filmu Smrtonosná past: Už i režisér vysvětluje, proč je to vánoční film | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest