Marvel se připravuje na filmovou budoucnost na internetu

Marvel se připravuje na filmovou budoucnost na internetu | Fandíme filmu
Marvel Studios
Nedávno Warner oznámil uvedení všech svých filmů příštího roku na stream. Marvel se také připravuje na obdobnou variantu.

Společnost Warner Bros. před několika dny oznámila, že všechny své filmy příštího roku uvede souběžně do kin a na službu HBO Max. Hollywood okamžitě začal klást otázku, jak zareagují další velká studia. Paramount, Sony a Lionsgate mlčí. Universal má delší dobu smlouvu s velkými americkými řetězci, která mu dovoluje posílat vybrané filmy do kin a zhruba po třech týdnech je nabídnout na streamu. Největší pozornost směřovala k Disneymu, který měl na programu velkou tiskovou konferenci.

Během ní nedošlo k žádným převratným změnám, jako u Warneru, místo toho se Disney bude rozhodovat případ od případu. Několik snímků, jako třeba Pinocchio nebo Cruella, budou uvedené místo v kinech exkluzivně na streamovací platformě Disney+. A výpravný animák Raya a drak zkusí stejný hybridní model, jako Mulan – někde bude film promítaný v kinech, ale tam, kde je k dispozici služba Disney+, bude možné snímek za exkluzivní poplatek sledovat doma z gauče.

Bude to ale poslední film, který něco takového potká? Raya má mít premiéru začátkem března. Jako další velkou premiéru Disney plánuje Black Widow na začátek května. Zlepší se do té doby dostatečně pandemická situace a podaří se diváky v nějaké rozumné míře nalákat do kin? To je stále otázka s nejasnou odpovědí. Nabízí se tak možnost, že i Black Widow nakonec alespoň částečně bude uvedená na streamu. A zřejmě by mezi marvelovkami nemusela být jediná.

Žádné oficiální prohlášení Marvel (dceřinná společnost Disneyho) nevydal, nicméně magazín The Wrap tvrdí, že si přinejmenším začal připravovat půdu pro virtuální distribuci svých kino filmů. Když Warner oznámil, že všechny snímky příštího roku pošle na stream, vyvolalo to silnou odezvu mezi jednotlivými partnery. To znamená u koprodukčních společností, jednotlivých režisérů či herců. Ti o záměru Warneru předem nevěděli a nebyl s nimi konzultován. Krom porušení vzájemné důvěry může rozhodnutí Warneru pro partnery znamenat vážné finanční důsledky. Lidé na klíčových pozicích obvykle dostávají podíl z tržeb. Ty ale budou zásahem Warneru výrazně menší, než by mohly být, kdyby snímky šly výhradně do kin. Hrozí tak soudní spory o výši kompenzací, které budou partneři po Warneru požadovat.

Marvel chce podobné situaci předejít a podle The Wrapu začíná jednat s tvůrci a herci, aby domluvil nové podmínky vzájemného smluvního partnerství. To má studiu zajistit plnou flexibilitu při rozhodování o tom, zda ten či onen snímek bude nasazený do kin, na stream nebo v nějaké kombinaci. The Wrap píše, že tímto způsobem se budou koncipovat smlouvy pro všechny v budoucnu chystané filmy, počínaje Black Pantherem 2, který se má točit od června příštího roku. Zároveň prý ale zákulisní zdroj naznačuje, že se dodatečné smlouvy řeší také u již dokončených filmů.

Nic z toho nutně nemusí znamenat, že kterýkoliv z chystaných marvelovských velkofilmů uvidíme poprvé doma v obýváku. Ale studio se minimálně připravuje na danou variantu a úprava smluv pro tak vzdálený snímek, jako je Black Panther II (léto 2022) naznačuje, že si v Disneym nejsou tak docela jistí, že se situace v nejbližších letech (nebo ještě vůbec někdy) vrátí do starých kolejí. Zároveň si však podle The Wrapu všichni v Marvelu přejí, aby pokud možno filmy šlo vydávat v kinech, tak jako doposud, protože to přináší největší zisky.

Zdroj: The Wrap

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest