Box Office: Miliardové ztráty kazí předvánoční náladu

Box Office: Miliardové ztráty kazí předvánoční náladu | Fandíme filmu
Universal
Zobrazit další 1 obrázek
Studia a režiséři kritizují kontroverzní rozhodnutí Warnerů házet filmy rovnou na HBO, kolik z nich ale s podobným plánem taky koketuje?

Do Vánoc zbývají dva týdny a jediné co studia tento rok dostanou pod stromeček, budou asi jen tučné dluhy. Mediální společnost Omdia přišla tento týden se studií, která naznačuje, že filmový průmysl ztratil tento rok 32 miliard dolarů a propadl se o 71,5 % oproti minulému roku. Zatímco klasická kina trpěla, online streamování zažilo nebývalý boom s nárůstem o 30 % a tržbami ve výši 34 miliard dolarů. Trend bude zřejmě pokračovat i do dalšího roku, nejenom díky kontraktu studia Warner Bros. se službou HBO Max, která nasadí všechny hlavní blockbustery studia online ve stejnou dobu jako budou v kinech. Řetězce kin kritizovaly rozhodnutí už minulý týden, kdy bylo oznámeno, tento týden se přidal už jen IMAX, jehož CEO Rich Gelfond vlastně zopakoval hlavní výtky, které měli dvorní režiséři Warnerů - Chris Nolan a Denis Villeneuve. "Filmy se netočí pro malé obrazovky." Naději kinaři zatím mohou vidět alespoň v Disneym, který sice oznámil desítky nových produktů na svoji službu Disney+, je to pořád ale jenom ten "exkluzivní plusový obsah" a všechno ostatní by mělo prozatím dorazit primárně do kin. Při bližším pohledu ale zjistíme, že třeba animák Raya a drak se vydá naprosto totožnou cestou jako Mulan. To znamená, že v den premiéry bude film v USA dostupný na službě Disney+ za nadstandardní poplatek 30 dolarů. Ve zbytku světa půjde film do kin, pokud budou v konkrétních zemích otevřená. Dodnes neznáme oficiální výsledky toho, jak si Mulan se stejným modelem na začátku podzimu vedla, nicméně Raja ukazuje, že tuto taktiku hodlá Disney minimálně ještě zkusit. Jisté je, že provozovatelé kin z tohoto kroku nemají radost.

Jak to vlastně v kinech vypadá? Nejúspěšnějším filmem jsou stále Croodsovi 2, kteří se 3 miliony tento víkend překonali 24,6 milionů a jsou druhým nejsilnějším filmem (od začátku pandemie) v amerických kinech po Tenetu s 57,8 miliony. Stejně tak tomu je i v Číně, kde se animák stal druhým nejlepším importem po Tenetu (66 milionů). Stačilo na to 46 mega, což je mimochodem o pět milionů víc než tam zvládla protežovaná Mulan. Studio Comcast/Universal stále drží kina nad vodou a stejně jako minulý víkend je většina filmů v žebříčku od něj, včetně re-edicí Carreyho Grinche a animovaného Grinche od Illumination. Do Top 3 se dostali ještě Half Brothers se 490 000 dolary a desetidenní tržbou 1,38 milionu dolarů a znovunasazený Vánoční skřítek s Willem Ferrelem, který to se 390 000 dolary dotáhl na úhrnných 173 milionů z USA.

Focus Features
Komedie Half Brothers

Ostatní filmy už kralují hlavně na VOD. Třeba taková Slečna bestie od Blumhouse je první na službách Fandango, Vudu a Amazon. Žádný z nových filmů jako Děda, postrach rodiny nebo Come Play ale nedokáže konkurovat vánočním klasikám, které postupně drtí žebříček většiny služeb. Na iTunes je hned všech TOP 7 filmů vánočních. Hraje se aktuálně Vánoční skřítek, Polární expres, Pařba o Vánocích, Smrtonosná past nebo novinka s Melem Gibsonem pod názvem Fatman. Bohužel se studia i platformy stále zdráhají vydávat oficiální čísla, ačkoli streamování prioretizují a zkracují dobu, po které jdou filmy z kin do online distribuce. Uvidíme, jestli se situace změní příští rok a měření bude přesnější. 

Příští týden by po delším suchu mohla být čísla z kin opět zajímavá, protože by asi čtyřicítka zemí včetně Slovenska měla (pokud pandemie dovolí) nasadit do kin Wonder Woman 1984.

Zdroje: Variety, Deadline, Forbes

Foto: Universal, Focus Features

Galerie: 2

Box Office: Miliardové ztráty kazí předvánoční náladu | Fandíme filmu Box Office: Miliardové ztráty kazí předvánoční náladu | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest