The Man from U.N.C.L.E.: Tom Cruise jako další špion

The Man from U.N.C.L.E.: Tom Cruise jako další špion | Fandíme filmu
Guy Ritchie chystá špionážní film podle námětu Bondova autora Iana Fleminga. Hlavní roli by mohl ztvárnit Tom Cruise.

The Man from U.N.C.L.E. je původem televizní špionážní seriál z šedesátých let 20. století, u jehož zrodu stál autor Jamese Bonda, Ian Fleming. Show se dočkala čtyř sezon a pojednávala o agentech UNCLE (Vedení spojené sítě pro právo a jeho vynucování), špionážní agentury, kterou navzdory studené válce společnými silami zbudovaly Spojené státy a Sovětský svaz. Na mezinárodní scéně se totiž objevil nepřítel daleko strašlivější než vzájemné rozepře – zločinecká organizace T.H.R.U.S.H. (Technologická nadřazenost pro odstranění nehodných a porobení lidstva). Hlavními představiteli seriálu byli americký a gruzinský (sovětský) agent, kteří v jednotlivých epizodách za pomoci množství špionážních udělátek odráželi jednotlivé pokusy THRUSH o ovládnutí světa.

Na filmové plátno se Hollywood seriál snažil přivést snad už od počátku devadesátých let, nicméně po přelomu letopočtu měl dlouho nejblíže k realizaci asi David Dobkin (Nesvatbovi, Rytíři ze Šanghaje), který měl námět zadaptovat do podoby celovečerní akční komedie. Jeho vize se ztratila kdesi ve vývoji a v roce 2010 se projektu ujal Steven Soderbergh, pro kterého měl být The Man from U.N.C.L.E. jeho posledním celovečerním filmem. Soderbergh už měl všechno poměrně detailně naplánované, společně se Scottem Z. Burnsem přichystal scénář, avšak zhruba půl roku před natáčením vyšlo najevo, že mu studio celou dobu házelo klacky pod nohy, a tak Soderbergh z projektu vycouval a natočil místo něj Vedlejší účinky. Hlavní rozepře probíhaly kolem obsazení hlavní role a rozpočtu.

I když Warner po Soderberghovi podle všeho chtěl velkolepý blockbuster, ideálně úvodní díl celé série, přiklepl mu na natáčení pouze chabých 60 milionů dolarů. Co se herců týče, tak v ideálním případě měli hlavní roli postupně ztvárnit Matt Damon, George Clooney a Johnny Depp, jenže všichni tři museli kvůli jiným závazkům či zdravotním důvodům odmítnout. Kolem projektu se postupně točili Joseph Gordon-Levitt, Ryan Gosling, Alexander Skarsgård, Bradley Cooper, Joel Edgerton, Channing Tatum Michael Fassbender a Joel Kinnaman, ale jak už bylo řečeno, shoda režiséra se studiem zkrátka nebyla možná. To bylo na konci roku 2011.

V jednu chvíli byl projekt údajně nabídnutý i Quentinu Tarantinovi, nicméně nakonec by se ho měl ujmout jeho současný producent Guy Ritchie, který má s Warnerem dobré vztahy díky dvěma úspěšným dílům Sherlocka Holmese. Hlavní roli nakonec zřejmě neztvární nikdo z výše zmíněných pánů a místo toho probíhají jednání s Tomem Cruisem, pro kterého by to, v případě úspěchu, mohla být vedle Mission Impossible a Jacka Reachera už třetí filmová série, ve které vystupuje jako tajný agent.

Pokud se nic nezmění, měl by film stále vycházet ze scénáře Scotta Z. Burnse, který nedávno uvedl, že film nechal zasazený v době studené války a hodně ho bavilo, že jeho agenti v dobovém kontextu museli celou řadu problémů řešit úplně jinak, než jsme zvyklí dnes, v době mobilů a počítačů. Zápletka filmu by měla vycházet ze skutečné události, kdy v roce 1966 nad Španělskem havaroval americký bombardér, který nesl čtyři vodíkové pumy. Tři bomby dopadly na pobřeží a i když nebyly aktivované, výbuch nálože při dopadu rozmetal plutonium po okolních polích. To ale nebylo ani zdaleka to nejhorší. Čtvrtá puma zmizela ve Středozemním moři a trvalo dva a půl měsíce, než se ji podařilo zajistit. Film by měl pojednávat právě o době, kdy po bombě pátrají různé nebezpečné síly (možná organizace T.H.R.U.S.H.) a agenti U.N.C.L.E. se je snaží zastavit.

Zdroje: THR, Collider, The Wrap, Variety, Vulture, Indie Wire, Deadline, Wiki, Playboy

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest