Veronica Mars: Filmová revoluce nebo mazaný tah studia

Veronica Mars: Filmová revoluce nebo mazaný tah studia | Fandíme filmu
Veronica Mars vzbudila pozdvižení, když během několika hodin dokázala vybrat od fanoušků dost peněz na natočení filmu. Nemá to ale háček?

Jste fanoušky seriálu Veronica Mars, který nakopl kariéru Kristen Bell? Já ne, ale to nevadí, protože existují tisícovky a tisícovky lidí, kteří fanoušky jsou a ti teď způsobili něco, co se zapíše do dějin světové kinematografie.

Určitě občas slýcháte, jak je dnešní doba pro tvůrce složitá, jak všichni jen stahují, kam se podívají a podobně. Dnes ale můžete sdílet jeden protiargument v podobě tohoto článku. Crowd funding, neboli financování projektů fanoušky je v poslední době hodně rozšíření jev, a to hlavně díky internetu. Boom zažil v rámci počítačových her, ale určitě jste slyšeli o seriálu Video Game High School nebo filmu Iron Sky, které byly taktéž spolufinancovány fanoušky. Když se však před pár dny objevila výzva přispět skrze web Kickstarter na celovečerní film Veronica Mars, většina těch, kdo si na tuhle odpolední výplň tuzemské televizní nabídky vzpomněla, byla trochu skeptická. Tedy až do doby, než Rob Thomas, scenárista seriálu, získal pro natočení celovečerního filmu požadované dva miliony dolarů do 10 hodin, což je v rámci podobných kampaní rekord, jež překonal ten dosavadní, který dlouho držela kampaň na RPG hru Torment. Tam se jeden milion vybral za sedm hodin, což seriálové soukromé očko zvládlo za čtyři a půl. Událost okamžitě zaplavila internet a udělala projektu pořádnou reklamu, která se ho zajisté bude držet ještě dalších 27 dní, po které celé financování poběží. Samozřejmě můžete přispět i vy – nejmenší částka je jeden dolar, od deseti dolarů však začínají pro dárce přicházet v úvahu nějaké ty odměny v podobě zaslání scénáře, trička, digitální verze filmu po jeho premiéře, DVD. Pokud budete opravdu štědří, herci vám mohou zaslat speciální podzrav, můžete si zajet na premiéru, uslyšet ve filmu vlastní repliku a pokud se do toho vážně opřete, můžete si za deset tisíc babek zahrát číšníka. Zní to všechno hodně parádně a každému milovníkovi filmu nad podobnou situací určitě srdce zaplesá… než se však zamyslí nad druhou stránkou věci.

V souvislosti s Veronicou Mars a celou kampaní nesmíme opomenout pár faktů. Za prvé, seriál nebyl na mezinárodní scéně nikdy kdovíjak úspěšný a je s podivem, že se našlo zatím cca 53 000 fanoušků, kteří jsou na něj schopni vybrat prozatím asi 3,5 milionu. Hlavní problém je však v tom, že je chystaný film pořád jištěný studiem Warner Bros., které k němu má práva. A právě v tom je schovaný celý ten háček. Rob Thomas chtěl totiž film natočit už dlouho, jenomže mu Warneři nechtěli vyhovět právě díky nízké oblíbenosti a potenciální návratnosti. Proto vypadá celá Kickstarterovská kampaň jako určitá umělecká revolta proti studiu, což je základním principem tohoto webu – „my pracháče nepotřebujeme, dokážeme to sami“.

Postupně však začíná vyplouvat na povrch, že Rob Thomas není ani tak hrdinným odbojářem se svým vysněným projektem, ale spíše „rozmazleným klukem“ (jak ho někteří novináři nazývají), který prostě nechtěl vzít svoje peníze, tak to risknul s penězi jiných. Nezapomínejte, že hollywoodské filmy dnes nestojí 2 miliony, nemluvě o daních, poplatku Kickstarteru, zaplacení dárků pro přispěvatele atd.. Navíc budou Warneři film propagovat a distribuovat (na což počítejte přinejmenším tak 20 milionů přímo z kapsy studia), takže celá kampaň je pro ně úžasnou a levnou reklamou, která má dát vědět celému světu, že se tohle dílo chystá. Padesát tisíc nadšených podporovatelů, kteří za film ještě jednou zaplatí nějakých deset dolarů v kině, kšefty v černých číslech rozhodně neudělá.

Slíbené zaslání digitální kopie hned po premiéře v kinech je taktéž nepravděpodobné a studio jen těžko přistoupí na podmínky vytyčené Thomasem a Kristen Bell. Warner bude chtít film udržet čistě v kinech co nejdéle, aby se nemohl začít pirátsky šířit. Navíc seriál je opravdu spíše kultovní záležitostí – opravdu si fanoušci ze všech koutů světa myslí, že studio film nasadí do kina v jejich blízkosti, jen proto, že přispěli do sbírky? Daleko pravděpodobnější je, že film poběží jen v některých zemích, ve větších městech. [Dodatečná poznámka: Teď se ukázalo, že film má na starosti divize Warner Bros. Digital Distribution, která, jak už název napovídá, se specializuje na digitální a videodistribuci, do kin uvádí filmy jen minimálně a ještě ve značně omezeném rozsahu].

Na Kickstarteru bývá obecně častým jevem, že při strmých nárůstech rozpočtů mívají zadavatelé problémy svoje závazky plnit. Uvidíme, jestli bude i tohle případ Veronicy Mars a zda měla skupinka okolo Kristen Bell všechno dopředu promyšlené a zajištěné nebo právě zjišťují, že to se slíbenými „pamlsky“ trochu přepískli. Pokud chcete na takovýto projekt přispět, dvakrát si to určitě rozmyslete. Je to zajisté šlechetná věc, ale pokud stojí v pozadí studio s jakoby nezaujatým výrazem a mne si ruce, je třeba zvážit všechna pro a proti.

Tak či tak se jedná o velký mezník, ke kterému se vyjádřil už i Joss Whedon, na kterého si v souvislosti s aktuální situací vzpomněli zajisté všichni fandové seriálu Firefly. Než ale začnete burcovat mámu a tátu, aby vám na pokračování Serenity přispěli, vězte, že můžete počkat ještě nějakých pár let, dokud, jak sám Whedon řekl, „Nathan Fillion už nebude v Castlovi na zabití a já už nebudu Tomem Hagenem Marvelu, pro které natáčím gigantické projekty“. Pak se prý uvidí, jaká bude situace na trhu. Stejně tak se začaly objevovat zvěsti o tom, že by se závěrečného filmu mohly dočkat seriály Chuck, Terriers nebo Pushing Dasies.

Co se případného děje filmu týče, teď se objevily zprávy o tom, že se Veronica Mars po deseti letech vrací do města Neptune, když ji Logan požádá o pomoc s vyšetřováním vraždy jeho slavné přítelkyně, ze které je navíc sám obviněný. V té době se navíc bude odehrávat třídní sraz Neptunské střední, aby měli tvůrci důvod, proč pozvat na scénu i další staré známé postavy. Warner dal filmu oficiální zelenou a dočkáme se ho nejdříve za rok.

Jaký je váš názor? Je košer, když se za upřímnou tvůrčí snahou nenápadně schovávají obchodní zájmy velkého studia? Popřípadě jaký film byste rádi podobnou cestou podpořili a zvažujete přihodit právě Veronice Mars? A konečně – pokud by se objevila možnost přispět na chod FandimeFilmu.cz, využili byste jí?

Kristen Bell představuje kampaň

 

Zdroje: Oficiální Kickstarter, Stvanairsdale, Collider, Collider II, Cinemablend, The Wrap, Warner Bros, Buzzfeed

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest