Čarodějnice: Anne Hathaway se omluvila za nevhodné zobrazování lidí s tělesným postižením

Čarodějnice: Anne Hathaway se omluvila za nevhodné zobrazování lidí s tělesným postižením | Fandíme filmu
Warner Bros. / HBO Max
Zobrazit dalších 12 obrázků
Zemeckisův remake sice příliš neboduje, ale publicitu má i tak zajištěnou.

Na konci října dorazilo na HBO Max dobrodružné fantasy Čarodějnice (The Witches) režiséra Roberta Zemeckise, které čerpá z dobře známé knižní předlohy Roalda Dahla. Ve středu dění se ocitá malý chlapec jménem Luke, který při tragické nehodě přišel o oba rodiče. Naštěstí se jej ujme milující a současně dosti rázná babička. Ta mu čas od času vypráví strašidelné příběhy o zlých a krutých čarodějnicích, které nenávidí děti a proměňují je nejčastěji do podoby hlodavců. Když chlapec s babičkou jednoho dne narazí na navenek okouzlující, leč velmi nebezpečné čarodějnice, babička prozíravě odvede hlavního hrdinu do atraktivního přímořského letoviska. Bohužel, stane se tak ve chvíli, kdy nejmocnější a nejkrutější čarodějnice s tváří Anne Hathaway na stejném místě shromáždí své poskoky z celého světa, aby uskutečnila své ohavné plány.

Zemeckisův snímek byl přijat z hlediska kritického hodnocení celkem rozpačitě a nejprve filmové vody nikterak zvlášť nerozvířil. Vše se změnilo ve chvíli, kdy se do něj opřela paralympijská plavkyně Amy Marren, jež na svém Instagramu upozornila na to, že ve snímku dochází k necitlivému zobrazování fyzicky postižených lidí, respektive jedinců s postižením rukou (ektrodaktylie). Důvodem budiž fakt, že postava Hathaway má jenom tři prsty, k čemuž podle Marren neexistuje žádný důvod, jelikož v Dahlově knize o takovém handicapu není ani zmínka. Plavkyně se obává, aby se zejména děti kvůli tomu nezačaly bát lidí s podobným postižením rukou.

Kritika se přirozeně začala vcelku rychle šířit a výsledkem byl hashtag #notawitch (nejsem čarodějnice). Nepříjemnou publicitu evidentně zaznamenala i Hathaway a postavila se k problému, který někomu může přijít jako zbytečný konstrukt, čelem. Nesnažila se tvůrce bránit či něco sáhodlouze vysvětlovat. Místo toho se prostě omluvila a přiznala, že na bolest, kterou by mohla v tomto případě někomu způsobit, vůbec nepomyslela. "Jestliže bych si to uvědomila, nikdy by se to nestalo. Vážně věřím v inkluzi a nenávidím krutost. Dlužím vám omluvu."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

I have recently learned that many people with limb differences, especially children, are in pain because of the portrayal of the Grand High Witch in The Witches. Let me begin by saying I do my best to be sensitive to the feelings and experiences of others not out of some scrambling PC fear, but because not hurting others seems like a basic level of decency we should all be striving for. As someone who really believes in inclusivity and really, really detests cruelty, I owe you all an apology for the pain caused. I am sorry. I did not connect limb difference with the GHW when the look of the character was brought to me; if I had, I assure you this never would have happened. I particularly want to say I’m sorry to kids with limb differences: now that I know better I promise I’ll do better. And I owe a special apology to everyone who loves you as fiercely as I love my own kids: I’m sorry I let your family down. If you aren’t already familiar, please check out the @Lucky_Fin_Project (video above) and the #NotAWitch hashtag to get a more inclusive and necessary perspective on limb difference.

Příspěvek sdílený Anne Hathaway (@annehathaway),

Zdroje: AH_Instagram, CNN, Glamour

Foto: Warner Bros. / HBO Max

Galerie: 13

Čarodějnice: Anne Hathaway se omluvila za nevhodné zobrazování lidí s tělesným postižením | Fandíme filmu Čarodějnice: Anne Hathaway se omluvila za nevhodné zobrazování lidí s tělesným postižením | Fandíme filmu Čarodějnice: Anne Hathaway se omluvila za nevhodné zobrazování lidí s tělesným postižením | Fandíme filmu Čarodějnice: Anne Hathaway se omluvila za nevhodné zobrazování lidí s tělesným postižením | Fandíme filmu Čarodějnice: Anne Hathaway se omluvila za nevhodné zobrazování lidí s tělesným postižením | Fandíme filmu Čarodějnice: Anne Hathaway se omluvila za nevhodné zobrazování lidí s tělesným postižením | Fandíme filmu Čarodějnice: Anne Hathaway se omluvila za nevhodné zobrazování lidí s tělesným postižením | Fandíme filmu Čarodějnice: Anne Hathaway se omluvila za nevhodné zobrazování lidí s tělesným postižením | Fandíme filmu Čarodějnice: Anne Hathaway se omluvila za nevhodné zobrazování lidí s tělesným postižením | Fandíme filmu Čarodějnice: Anne Hathaway se omluvila za nevhodné zobrazování lidí s tělesným postižením | Fandíme filmu Čarodějnice: Anne Hathaway se omluvila za nevhodné zobrazování lidí s tělesným postižením | Fandíme filmu Čarodějnice: Anne Hathaway se omluvila za nevhodné zobrazování lidí s tělesným postižením | Fandíme filmu Čarodějnice: Anne Hathaway se omluvila za nevhodné zobrazování lidí s tělesným postižením | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest