One Life: Anthony Hopkins si střihne zachránce židovských dětí Nicholase Wintona

One Life: Anthony Hopkins si střihne zachránce židovských dětí Nicholase Wintona | Fandíme filmu
Amazon Studios / BBC
Zobrazit další 3 obrázky
Jeden z hrdinů počátku druhé světové války se konečně dočká vlastního celovečeráku.

Nicholase Wintona patrně není nutné představovat. Britský makléř a humanitární pracovník zachránil v roce 1939 před transportem do koncentračních táborů 669 převážně židovských dětí z okupovaného Československa. Winton těmto šťastlivcům zajistil vlakovou přepravu do Velké Británie, čímž je vyrval ze spárů nacistů. Vše započalo v roce 1938, kdy se Winton začal angažovat v organizaci dětských transportů v rámci Britského výboru pro uprchlíky z Československa. Pro každé dítě mladší sedmnácti let bylo třeba zajistit náhradní rodinu a kauci padesát liber, aby mohli utečenci získat britské vízum a nutné povolení k pobytu. Sám Winton přitom řídil z Londýna tzv. dětskou sekci, přičemž společně s několika dobrovolníky vyhledával potenciální adoptivní rodiče, dohlížel na proces adopce a snažil se od britských úřadů zajistit finanční krytí kaucí. První dětský transport vyrazil z Prahy 14. března 1939 s pouhými dvaceti pasažéry a poslední uprchlíci před nacistickým nebezpečím byli vypraveni 2. srpna 1939. Bohužel, poslední vlak s 250 dětmi byl 1. září 1939 zastaven a poslán nazpět, jelikož oficiálně vypukla druhá světová válka.

Universal Pictures UK

Winton se nikdy o svých aktivitách veřejně nezmínil, nikde se nechlubil a na jeho zásluhy upozornil až o desítky let později televizní pořad That's Life. „I když sám Nicholas nikdy nežádal, aby byla jeho altruistickému gestu věnována jakákoliv pozornost, jeho příběh a příběh těch, které se mu podařilo zachránit, si zaslouží filmové ztvárnění," poznamenali producenti Emile Sherman a Iain Canning. Scénář k filmu sepsali Lucinda Coxon (Neřízená střela, Dánská dívka) a Nick Drake (Romulus, můj otec). Na režijní sesli usedne irská filmařka Aisling Walsh, která se doposavad realizovala zejména v televizní produkci, leč má na kontě například životopisné drama Maudie s Ethanem Hawkem v hlavní roli.

A kdo se ujme role zachránce židovských dětí? Čest připadne americkému oscarovému herci Anthonymu Hopkinsovi (Mlčení jehňátek, Dva papežové), jenž se představí jako postarší Winton, zatímco mladší verzi si zahraje britský herec Johnny Flynn (Emma., Stvůra). Produkci snímku obstará z americké strany společnost See-Saw a ruku k dílu připojí i britská BBC Films. Kdy padne první klapka, nebylo zatím zveřejněno.

Zdroj: Deadline

Foto: Amazon Studios / BBC (ilustrační, z filmu Král Lear)

Galerie: 4

One Life: Anthony Hopkins si střihne zachránce židovských dětí Nicholase Wintona | Fandíme filmu One Life: Anthony Hopkins si střihne zachránce židovských dětí Nicholase Wintona | Fandíme filmu One Life: Anthony Hopkins si střihne zachránce židovských dětí Nicholase Wintona | Fandíme filmu One Life: Anthony Hopkins si střihne zachránce židovských dětí Nicholase Wintona | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest