Země nomádů: Režisérka chystané marvelovky Eternals vyhrála rok po Jokerovi prestižní festival v Benátkách

Země nomádů: Režisérka chystané marvelovky Eternals vyhrála rok po Jokerovi prestižní festival v Benátkách | Fandíme filmu
Fox Searchlight
Zobrazit dalších 5 obrázků
Zlatého lva po deseti letech vyhrála žena. Ta novinářům odhalila, proč se vedle natáčení festivalových filmů upsala Marvelu.

77. ročník filmového festivalu v Benátkách je zdárně za námi a Zlatého lva si odneslo drama Země nomádů (Nomadland) americké režisérky čínského původu Chloé Zhao (očekávaná marvelovka Eternals). Cenu za nejlepší mužský herecký výkon dostal Ital Pierfrancesco Fabino (Padrenostro), nejlepší herečkou se stala Britka Vanessa Kirby (Pieces of a Woman) a ceněného Stříbrného lva za nejlepší režii uzmul Japonec Kijoši Kurosawa. V hlavní soutěži se utkalo celkem osmnáct snímků, z nichž hned osm režírovaly ženy. Porotě tentokrát předsedala australská herečka Cate Blanchett. Benátský festival byl fakticky první velkou prestižní filmovou přehlídkou, která se konala od vypuknutí koronavirové pandemie.

Fox Searchlight

Snímek Země nomádů se zaměřuje na osudy ženy, která se kvůli ekonomické krizi musí vzdát všech jistot a vydat se na cestu zemí. Má se jednat o melancholický pohled do života lidí, kteří se rozhodli přebývat v karavanech. Film vychází z tři roky staré knihy (literatura faktu) Nomadland: Surviving America in the Twenty-First Century z pera novinářky Jessiky Bruder. Zajímavostí je, že před kamerami se představili i skuteční nomádi dneška. Hlavní roli si však střihla herečka a držitelka dvou Oscarů Frances McDormand. Prvního zlatého plešouna získala roku 1997 za svůj výkon ve filmu Fargo, dalšího pak o dvacet let později v roce 2018 za hlavní roli ve filmu Tři billboardy kousek za Ebbingem. Zručná režisérka Chloé Zhao je po deseti letech první ženou, která prestižního ocenění obdržela. Naposledy se v roce 2010 radovala z výhry Američanka Sofia Coppola za film Odnikud někam. Zhao ruku v ruce s McDormand převzala cenu kvůli pandemii na dálku videospojením ze Spojených států.

V příštím roce Zhao pošle do kin marvelovku Eternals, přičemž v rozhovoru pro server IndieWire odhalila, proč se komiksovému dobrodružství z marveláckého universa upsala. Prý patří k fanouškům MCU už pěkných pár let a oceňuje nadčasovost marvelovek, které nejsou pouze reakcí na nějaký krátkodobý aktuální trend frčící chvilku na Twitteru. Lákadlem tudíž nebyla opulentnost blockbusterové produkce, ale chuť vytvořit něco, co skutečně přetrvá. K Eternals se na začátku září vyjádřil herec Kumail Nanjiani, který ubezpečil fanoušky, že se jedná o zábavnou, poutavou, epickou, napínavou a vtipnou pecku, na níž se vyplatí počkat. Měřítko má být dle jeho slov neskutečné.

Zdroj: NYTimes, Collider, IndieWire, SR

Foto: Fox Searchlight

Galerie: 6

Země nomádů: Režisérka chystané marvelovky Eternals vyhrála rok po Jokerovi prestižní festival v Benátkách | Fandíme filmu Země nomádů: Režisérka chystané marvelovky Eternals vyhrála rok po Jokerovi prestižní festival v Benátkách | Fandíme filmu Země nomádů: Režisérka chystané marvelovky Eternals vyhrála rok po Jokerovi prestižní festival v Benátkách | Fandíme filmu Země nomádů: Režisérka chystané marvelovky Eternals vyhrála rok po Jokerovi prestižní festival v Benátkách | Fandíme filmu Země nomádů: Režisérka chystané marvelovky Eternals vyhrála rok po Jokerovi prestižní festival v Benátkách | Fandíme filmu Země nomádů: Režisérka chystané marvelovky Eternals vyhrála rok po Jokerovi prestižní festival v Benátkách | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest