Top Gun: Maverick: Při natáčení se používaly přelomové kamery

Top Gun: Maverick: Při natáčení se používaly přelomové kamery | Fandíme filmu
Paramount Pictures
Zobrazit dalších 10 obrázků
O vizuální stránku Maverickova dalšího dobrodružství se zřejmě bát nemusíme.

Stíhací pilot Pete "Maverick" Mitchell s tváří Toma Cruise dorazí bohužel do kinosálů po celém světě o něco později, než bychom si přáli. Koronavirus způsobil, že spektákl režiséra Josepha Kosinskiho si odbyde premiéru až příští rok v červenci, tudíž Cruise, Val Kilmer, Jennifer Connelly, Miles Teller a Jon Hamm mohou slavnostní garderobu vskutku ještě nechat v šatníku. V rámci panelu na virtuálním Comic-Conu@Home se o natáčení a postprodukci rozpovídal v debatě s Coline Trevorrowem a Robertem Rodriguezem právě Kosinski. Specificky zmínil progresivní technologické postupy, které tvůrcům umožnily natočit více reálných záběrů, než bývá v produkcích podobného typu obvyklé.

Paramount Pictures

Kosinski přiznal, že právě onen technologický aspekt jej motivoval k práci na stíhacím blockbusteru. Evidentně rád vymýšlí nové postupy a podílí se na technickém a technologickém pokroku. Při natáčení Top Gunu: Maverick spolupracovali filmaři se společností Sony a vyvíjeli vylepšenou IMAX kameru, která by nebyla tak rozměrná. Nakonec se to podařilo, kamera (fakticky snímač) měla hloubku (tloušťku) dva palce a tvůrci jich tak mohli připevnit hned šest do kokpitu a další čtyři na vnější konstrukci letadla.

Filmaři pracovali s kamerou Sony Venice, což je filmová kamera s plnoformátovým snímačem o velikosti políčka srovnatelné s 35mm filmem a rozlišením 6K. Klíčové je, že lze oddělit snímač od rekordéru. Samotný snímač zabírá pouze malou část přístroje, zbytek tvoří zdroj energie, rekordér a chlazení. Jedna z verzí téhle kamery má tu výhodu, že snímač je se zbytkem zařízení propojen optickým kabelem, tudíž jej lze snáze umístit kamkoliv je potřeba, i do méně dostupných míst - tam je vlastně jen čočka se snímačem, zbytek kamery je na druhé straně optického kabelu, někde kde nepřekáží. Nebylo tak nutné využívat věcičky typu GoPro (které mají výrazně nižší kvalitu obrazu) namísto plnohodnotné IMAX kamery. Kosinski se přirozeně už nemůže dočkat, až film pustí nedočkavým fanouškům. A my se těšíme též!

Přes třicet let ve službě. Pochvaly. Vyznamenání. Jediný, kdo za posledních 40 let sestřelil tři nepřátelská letadla. Přesto ho nikdy nepovýšili? Proč? Protože je to Maverick. Pokračování akčního hitu z roku 1986 režíruje Joseph Kosinski dle scénáře z pera Justina Markse. Do kokpitu opět usedne Tom Cruise a záda mu budou krýt Miles Teller, Jennifer Connelly, Val Kilmer, Jon Hamm, Ed Harris a Glen Powell. Datum české a slovenské premiéry je stanoveno na 8. července 2021.

Zdroj: Collider

Foto: Paramount Pictures

Top Gun

16.05.1986 | USA
Akční, Válečný, Romantický
Info o filmu

Galerie: 11

Top Gun: Maverick: Při natáčení se používaly přelomové kamery | Fandíme filmu Top Gun: Maverick: Při natáčení se používaly přelomové kamery | Fandíme filmu Top Gun: Maverick: Při natáčení se používaly přelomové kamery | Fandíme filmu Top Gun: Maverick: Při natáčení se používaly přelomové kamery | Fandíme filmu Top Gun: Maverick: Při natáčení se používaly přelomové kamery | Fandíme filmu Top Gun: Maverick: Při natáčení se používaly přelomové kamery | Fandíme filmu Top Gun: Maverick: Při natáčení se používaly přelomové kamery | Fandíme filmu Top Gun: Maverick: Při natáčení se používaly přelomové kamery | Fandíme filmu Top Gun: Maverick: Při natáčení se používaly přelomové kamery | Fandíme filmu Top Gun: Maverick: Při natáčení se používaly přelomové kamery | Fandíme filmu Top Gun: Maverick: Při natáčení se používaly přelomové kamery | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest