Vysvětleno: Jak se točí filmové kráčení po stěnách a stropech

Vysvětleno: Jak se točí filmové kráčení po stěnách a stropech | Fandíme filmu
MGM
Zobrazit další 1 obrázek
Fred Astair, hororové sekvence nebo třeba akční rvačka v chodbě z Počátku Christophera Nolana. Jak se vlastně scény s nefunkční gravitací natáčejí?

Čas od času ve filmu, seriálu či videoklipu postava chodí po stropě. Když se něco takového objeví, tak si i laik nejspíš dokáže představit, jak bylo efektu docíleno: Kulisáci postavili místnost vzhůru nohama, takže herci ve skutečnosti chodí po podlaze. Pak už jen stačí překlopit obraz. No jo, jenže co když postavy plynule přecházejí z podlahy na stěny a pokračují na strop? A to klidně ve filmech z doby, kdy stoprocentně neexistovaly digitální efekty? Odpovědí je natáčení v rotující místnosti. Ať už zavzpomínáme na taneční kreace Freda Astaira, přejdeme k hororovým nočním můrám z 80. let nebo dorazíme až k Počátku Christophera Nolana, pokaždé je v jádru rotující kulisa. Postupně se přidávají další a další technické prvky, počítačová postprodukce přidává další možnosti, ale základ je pořád stejný. Pusťte si přiložené video, kde je vše názorně předvedené:

Galerie: 2

Vysvětleno: Jak se točí filmové kráčení po stěnách a stropech | Fandíme filmu Vysvětleno: Jak se točí filmové kráčení po stěnách a stropech | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest