Shang-Chi a Mandarin se měli představit už v Avengers

Shang-Chi a Mandarin se měli představit už v Avengers | Fandíme filmu
Marvel Studios
Zobrazit dalších 10 obrázků
S Mandarinem měly problémy čínské cenzurní orgány, představitelé Marvelu a čínské produkční společnosti se snažili najít kompromis vyhovující čínskému trhu. 

Určitě si pamatujete, že závěrečná potitulková scéna v prvních Avengers sledovala unavený tým hrdinů pochutnávajících si na šavarmě po poražení Lokiho a jeho armády. Zástupci Marvelu a filmové produkční společnosti DMG Entertainment Motion Picture Group sídlící v Číně se ale snažili vymyslet exkluzivní potitulkový teaser speciálně pro čínský trh, který by lákal buď na slavného záporáka Mandarina nebo asijského superhrdinu Shang-Chiho.

Chris Fenton, bývalý vedoucí společnosti DMG, napsal poměrně výživnou knihu Feeding the Dragon. Server Bleeding Cool se poté zaměřil speciálně na jednu kapitolu, ve které se Fenton rozepisuje o spolupráci s Marvelem. V době, kdy se chystali první Avengers, konzultoval Fenton a vedoucí projektový zástupce u Marvel Studios, Tim Connors, možnost připravit dodatečný potitulkový materiál určení speciálně pro čínský trh, který by představil některou z nejslavnějších asijských postav. Možnosti tedy byli buď idealistický záporák Mandarin nebo hrdina Shang-Chi. Fenton v knize píše, že produkční tým v Pekingu chtěl užít spíše Shang-Chiho, protože se jedná o hrdinu, který lépe funguje u čínského publika, ale hlavně lépe zapadá do cenzurních požadavků a pravidel Oddělení propagandy ústředního výboru Komunistické strany Číny. Užití Mandarina bylo podle Fentona riskantní a mohlo by ohrozit vydání Avengers v Číně. Není třeba připomínat, jak důležitý je čínský trh pro americkou filmovou distribuci a Marvel si to u Číny zkrátka nechtěl pohnojit v době, kdy byl Marvel Cinametic Universe pořád ještě víceméně v plenkách.

Problémem bylo, že promovat postavu Mandarina dávalo Marvelu mnohem větší smysl, protože se plánovitě měl objevit ve třetím Iron Manovi. Mandarin byl riskantní i pro samotný sólový film Iron Mana, který by tak mohl být zakázaný v Číně. Podle Marvelu byl Mandarin zkrátka příliš kontroverzní pro čínské cenzory, protože se chová a vypadá jako „stereotypický opovržlivý čínský muž, který nejen že nosí dlouhé špičaté vousy, které si konstantně prohrabuje prsty, ale pravidelně mluví tzv. Čínglištinou a neustále trousí čínská přísloví plná klišé“.

Pokud se mezi našimi čtenáři najdou tací, kterým se nelíbil „Mandarin/Trevor plot twist“ ve třetím Iron Manovi, zde máte poměrně solidní výmluvu se strany Marvelu. Tím, že v Iron Manovi udělali z Mandarina jen najatého amerického herce závislého na drogách, pivu a fotbalu, si zajistili bezproblémové promítání v Číně. Skutečného Mandarina se tedy nakonec dočkáme v první asijské marvelovce Shang-Chi and the Legends of the Ten Rings, která do MCU přivede nové postavy v rámci čtvrté fáze. Žádný exkluzivní potitulkový teaser v Avengers pro čínské publikum natočen nebyl a Marvel si upevnil vztahy s čínskými cenzory vydáním upravené verze Iron Mana 3 s dodatečnými scénami z operace Tonyho Starka.

Zmíněné dodatečné scény z čínského sestřihy třetího Iron Mana přikládáme v tomto videu. Jedná se o přípravu na operaci Tonyho Starka (vyjmutí šrapnelů z hrudi), přičemž čínský doktor a jeho asistentka mluví o náročnosti operace a možném skonu, pokud by se operace nepovedla. Není třeba dodávat, že tyto scény jsou pro samotný příběh nijak stěžejní, pokud ale uspokojily čínské distributory, svůj účel splnily. V galerii pro vás máme také sadu výborných artworků Mandarina.

Zdroj: Bleeding Cool

Galerie: 11

Shang-Chi a Mandarin se měli představit už v Avengers | Fandíme filmu Shang-Chi a Mandarin se měli představit už v Avengers | Fandíme filmu Shang-Chi a Mandarin se měli představit už v Avengers | Fandíme filmu Shang-Chi a Mandarin se měli představit už v Avengers | Fandíme filmu Shang-Chi a Mandarin se měli představit už v Avengers | Fandíme filmu Shang-Chi a Mandarin se měli představit už v Avengers | Fandíme filmu Shang-Chi a Mandarin se měli představit už v Avengers | Fandíme filmu Shang-Chi a Mandarin se měli představit už v Avengers | Fandíme filmu Shang-Chi a Mandarin se měli představit už v Avengers | Fandíme filmu Shang-Chi a Mandarin se měli představit už v Avengers | Fandíme filmu Shang-Chi a Mandarin se měli představit už v Avengers | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest