Ro(c)k 2013: Zachrání Dwayne Johnson akční žánr?

Ro(c)k 2013: Zachrání Dwayne Johnson akční žánr? | Fandíme filmu
"The Rock" se letos objeví minimálně ve čtyřech bijácích, přičemž nepůjde o žádné komedie pro dětičky.

Skoro mě až fyzicky bolí, že Smrtonosná past: Opět v akci málem dostala o víkendu (15-17.2.) nakopáno od sparksovky Safe Haven. Připočíst to sice docela jednoduše můžeme faktu, že limonáda s Joshem Duhamelem a Julianne Hough stoprocentně využila zaláskovaného valentýnského období, kdy romanťárny prostě bodují. Na druhou stranu nikdo tvůrce dalšího dobrodružství Johna McClanea nenutil nasazovat pětku proti tak "silnému" soupeři. Ironii neberte úplně vážně, poněvadž osobně se na poslední počin režiséra Lasse Hallströma docela těším, leč na můj vkus se kasovní vítězství newyorského policisty rodilo, vzhledem k síle značky a neoriginalitě soků, příliš těžko. Nakonec však ruská mise nepropadne, ba naopak. Celosvětově už akční spektákl Johna Moora utržil při rozpočtu kolem $100 milionů přes $117 mega, tudíž úspěch je prakticky zaručen. Nicméně o svátečním pondělí (třetí pondělí v únoru slaví Američané každoročně tzv. Den prezidentů) si Willis a Courtney triumf nepřipsali, protože je porazil animák Escape from Planet Earth. O (ne)kvalitách bylo napsáno již mnoho a negativní ohlasy stále přibývají, alespoň z řad novinářů a publicistů. Bruce ovšem může zůstat v klidu, neboť nebude následovat Stallonea a Schwarzeneggera do finančních pekel. Nicméně akční žánr potřebuje více takových úspěchů. A výrazněji zabodovat by letos mohl třeba Dwayne "The Rock" Johnson.

Sympatický rodák z Kalifornie si pro nás v tomto roce připravil hned čtyři kousky. Nejedná se o žádná béčka, ač například uvedení snímku G.I. Joe 2: Odveta provázelo mnoho nesnází a nejasností. Do role Roadblocka se Johnson opravdu hodí, takže zbývá jen věřit v řemeslné kvality režiséra Jona M. Chu, který snad dokáže maximálně vytěžit šíři barvitého univerza a přítomnost Bruce Willise. Divácká obec si skrze testovací projekce zřejmě vydupala více času pro Channinga Tatuma, což pravděpodobně nebude na škodu (v jedničce docela válel). Česká premiéra je stanovena na 28. března 2013.

Oproti tomu drama / thriller Snitch byste v kalendáři českých kinopremiér zatím hledali marně. Tuzemský distributor zatím váhá a čeká, jaká bude odezva v zámořských kinech, kam "práskač" vtrhne tento pátek (22. února). Dwayne zde bude řešit trable svého synka a nepůjde o žádnou pohodovou činnost. Musí se infiltrovat do sítě obchodníků s drogami a donášet federální protidrogové agentuře DEA. Kolika akce se dočkáme, je v tuto chvíli sice ve hvězdách, ale ukázky svoji kvalitu určitě mají. Navíc herecký ansámbl nevypadá vůbec špatně, jelikož ve filmu režiséra Rica Romana Waugha se představí například i Susan Sarandon, Barry Pepper, Benjamin Bratt nebo Jon Bernthal.

16. května 2013 (v ČR čerstvě odsunuto až na 15. srpna 2013) se máme také na co těšit, protože do českých luhů a hájů dorazí očekávaný "menší projekt" megalomana Michaela Baye, který vyfasoval označení Pain and Gain. Že by Mizerové v kulturistickém hávu? Nikdo by se určitě nezlobil. Vedle namakaného Johnsona se objeví rovněž nařachaný Mark Wahlberg, jemuž nedělá problém akční, komediální ani dramatická poloha. Vydírání, únos, vražda, výbuchy, testosteron, prosluněné Miami a mimo jiné i Ed Harris, Rebel Wilson, Rob Corddry či Tony Shalhoub. Tomu se říká sázka na jistotu!

Leč to pravé pozdvižení započne až o týden později, ve čtvrtek 23. května 2013, když do našich kin a multiplexů přisviští Justin Lin s pokračováním oktanem nadupané série Rychle a zběsile. Hvězdné trio Johnson - Diesel - Walker je samo o sobě dostatečným lákadlem pro návštěvu kina, ale tvůrci nechtějí nechat nic náhodě, a proto před nedávnem vypustili explozivní a akcí nabušený trailer. Luke Evans vypadá jako záporák zatraceně cool a celé to působí neskutečně vymazleným dojmem. Pokud by finančně neuspěl snímek Pain and Gain, tak v případě "Zběsilé šestky" si můžete být jisti, že dolary potečou proudem. A my budeme chrochtat blahem, o tom jsem skálopevně přesvědčen.

Nutno zmínit ještě kriminální drama Empire State, v němž si The Rock střihne roli newyorského detektiva, jenž má objasnit obrovskou loupež. Film je inspirovaný skutečnými událostmi roku 1982, kdy se partě zlodějů podařilo uloupit z obrněného auta v té době rekordních 11 milionů dolarů. Vůdce smečky chmatáků si zahraje Liam "Hurikán" Hemsworth. Projekt je již zdárně dotočen a momentálně se nachází ve stádiu post-produkce. Datum uvedení nebylo zatím zveřejněno.

A na kterou pecku z Johnsonova repertoáru se nejvíce těšíte vy?

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest